szerelem párkapcsolat Dely Diana szeretet kihasználás
Egy különös kor idétlen divatját éljük: a tárgyak túlmisztifikált, elengedhetetlen, függőséget okozó hozzávalói lettek a mindennapjainknak. A kirakatok bámulása a menő barátnőkkel fontosabbá vált egy építő, kikapcsoló beszélgetésnél, és telefonnal a kezünkben alszunk el, a társunknak háttal.

Vagy éppen annak az üzenetére, hívására várunk, aki csillogó szemmel mondta nemrég a szemünkbe, hogy hamarosan újra találkozunk, és mi vagyunk neki a minden - pedig már akkor is tudtuk, hogy mindez hazugság. Ki a hibás? Aki hazudik, vagy aki annak ellenére, hogy tud a hazugságról, el akarja hinni a mézes-mázas szavakat?

Sokan voltunk már ilyen kiszolgáltatott helyzetben. Egyenlőek vagyunk, mégis sokszor hajlamosak vagyunk önként és dalolva belépni a kiszolgáltatott szerepbe. Amikor mi adunk többet, és a másik félnek tulajdonképpen csak annyi a dolga, hogy belekényelmesedjen a helyzetbe. Amikor szinte azonnal függővé válunk a képzelt törődéstől, néhány kedves szótól.

Attól, hogy az életünk értelme hajlandó egy "Szia, mizu?" üzenetre méltatni. Hogy néha szán ránk pár - valójában semmitmondó - órácskát az életéből, ha épp nincs jobb dolga. A szeretetéhes fél pedig olyanokat lát bele ezekbe, amelyek valójában nincsenek is ott.

Valahogy szeretjük valóságnak megélni ezeket az illúziókat, holott azért ott motoszkál bennünk a gondolat: aki akar téged, az feltétel és korlátok nélkül akar. Az nem keres kibúvókat, az nem helyez eléd apróságokat a napirendjébe, az nem élvezi az egyedüllétet, mióta ismer téged. Az téged akar a jó és rossz pillanataiban egyaránt.

Szeretjük kimosdatni a másik felet, hogy szegény, mennyit dolgozik, mennyi felelősség van rajta, mennyi munka szakadt épp a nyakába. Jóformán őket állítjuk be sajnálni és becsülni valóknak, míg magunkat türelmetleneknek, akik nem tudnak a saját sorukra várni. Pedig a mi sorunk itt és most van. Mert aki szerelmet akar, az igenis áldozza fel érte magát!

Forrás: Shutterstock

Áldozza a legszebb perceit a másik félre, akit szeretni akar, és akitől feltétel nélküli szerelmet vár. Ha a lelkét és a szívét is akarja, ne érje be csak a testével! És igenis, aki nem akar mindent megadni annak, akitől mindent megkap, az keressen magának máshol szórakozást! Az érző ember nem egy használati tárgy, nem egy pár órás boldogság forrása. Aki időt, türelmet, felvállalást, odaadást, hűséget, kitartást követel. És mindenekelőtt elköteleződést, amit egy pillanatig sem akarunk felbontani - az elején meg pláne nem.

Vajon ki a felelős egy ilyen egyenlőtlen kapcsolat létéért? Az, aki szívdobogva várja a másikat akár hónapokon át? Aki úgy várja a másikat, hogy gondolatban már az oltárnál látja magukat? Aki annyira szereti azt a szinte ismeretlent, hogy magát okolja azért, hogy képtelenek együtt élni - mert hát ő kevés a másik félhez?

Vagy az a felelős, aki valójában soha nem ígért semmit, de nyilván tudja, vagy legalább sejti, hogy mit érez iránta az, akit valójában rongybabaként kezel? Akit csak arra használ, hogy a rosszabb napjain se kelljen egyedül lennie, mert a másik bármikor a szolgálatára áll?

Ebben a megvilágításban szerintem egyik sem. Ugyanis a felek nem ígértek egymásnak semmit. És tetszik, vagy sem, a szerelmes fél is ugyanolyan hibás, mert elhitt valamit, ami valójában soha nem volt. Túldimenzionálja a másikat, és semmibe veszi saját magát. El lehet ezt játszani egyszer, kétszer, háromszor is. És nincs is ezzel semmi baj. Egészen addig, míg az ember hajlandó és képes is tanulni a saját hibáiból - egy élhetőbb jövő reményében.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.