beszólás megkeseredett Dósa Eszter megjátszás komment
Az egyik ismerősöm feltett egy ártatlan kérdést a Facebookon. Azt szerette volna megtudni, hogy miért van zárva az egyik népszerű gyorsétterem, mert a gyerekek kértek volna egy menüt, amihez játékot adnak.

"A büdös életben nem adnék ilyen szemetet a gyerekeimnek" - írta egy szemlátomást tökéletes háziasszony. (Gondolom, csak saját sütésű, teljes kiőrlésű kenyeret ad a gyerekeinek, a két keze által pergetett mézzel megkenve.)

Csatlakoztak hozzá még jó páran:

  • "Itt az ideje megtanulni főzni!"
  • "Szegény gyerekek! Elég szomorú, hogy ez a jutalom!"
  • "Javaslom, hogy üss össze valamit a konyhában!"
  • "Soha nem enném meg azt a mocskot!"
  • "Én csak teljes kiőrlésű kézműves burgert eszem!"

Nyilvánvaló, hogy aki néha gyorsétterembe viszi a gyerekét, az szar anya, hiszen főzni sem képes. Nem úgy, mint ők! De lehet szó bármiről, egyesekből a legártatlanabb poszt vagy kérdés is agressziót válthat ki. Választ ugyan nem kapsz a kérdésedre, viszont megtudhatod, hogy mekkora szánalmas hulladék vagy.

Komolyan mondom, az emberek néha olyanok, mint a spanyol inkvizíció: legszívesebben máglyán égetnék el azt, aki nem felel meg az álságos sztenderdjeiknek. Nincs bocsánat, megértés, elfogadás. Csak ítélkezés.

Ezek a kommentelők remegve várják, hogy egy témára ráugorhassanak és megmutathassák, hogy különbek mindenkinél. Végtére is, nem mehetnek ki az utcára, hogy hangosbeszélőn harsogják önnön dicsőségüket - hát megteszik ezt a virtuális térben. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a való életben is ennyire bátrak-e. Ha elmennek egy gyorsétterem előtt, akkor vajon bemennek téríteni? Kiverik a vendégek kezéből a tálcát? Leülnek mondjuk, egy család mellé az asztalhoz, hogy "Elnézést, ön szar anya?"

Forrás: Shutterstock

Ezek az emberek valószínűleg sehol sem kapják meg azt az elismerést, ami szerintük járna nekik - ezért reagálnak így. Ők azok, akik bevállalják az iszonytató nehézségeket, hogy tökéletes anyák, feleségek, barátnők vagy munkatársak lehessenek. Ha beledöglenek, akkor is egészséges ételt főznek minden nap. Neked pedig egyszerűen nincs jogod jól érezni magad egy hamburgerrel.

A hibátlan életükkel lelkifurdalást okoznak, hogy elfogjon a bűntudat, ha be mersz fordulni egy gyorsétterem elé. Nyilván a lakásuk is tökéletes tisztaságban ragyog, és a gyerekeik csendesen játszanak az élére vasalt ruháikban. A munkahelyükön rá sem pillantanak a fészbukra, mint az a lusta léhűtő kolléganőjük a szomszéd asztalnál. Hiszen ők tökéletesek az élet minden területén.

A mártírkodásba persze bele lehet gebedni, ha senki más veszi komolyan a meghozott áldozatokat. Elismerés híján pedig a neten kapálóznak, hogy valaki észrevegye, hogy az életmódjukat, a táplálkozásukat, a műveltségüket vagy akármit tekintve mennyivel különbek az átlagnál. És valamiért azt hiszik, hogy azzal tüntethetik fel jobb fényben magukat, ha másokat legyaláznak: hogy a másik tuti hülye, műveletlen, elmebeteg, gyereknevelésre alkalmatlan. Pedig senki sem lesz különb vagy jobb ember azért, mert nem vesz meg olykor egy ezer forintos menüt műanyag játékkal.

Ha valaki sikeres és boldog, akkor a többiek önként is követni kezdik az életmódját. De attól még senki nem lett kisimultabb, hogy megpróbált erőltetetten felsőbbrendű lenni másoknál.Emberek vagyunk, akik tökéletlenek - nem robotok.

Nyugodtan lógjatok el egy-egy edzést, alkalmanként egyetek gyorséttermi kaját az egész családdal, halasszátok a takarítást másnapra! Magatokon kívül senkinek nem kell elszámolni ezekkel - az internetes észosztóknak meg pláne nem. Néha nyugodtan legyetek engedékenyek magatokkal, nem ezen áll vagy bukik a világ sorsa.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.