farsang anyuka iskola gyerek S. Tóth Anikó versengés szülő gyereknevelés
Ne olvassa el ezt az írást az, aki mámorosan várja a farsangi szezont, a karácsonyi sütivásárt vagy a húsvéti tojásrakást! Aki aktív közösségi édesanyaként avagy édesapaként szervezi a szülők és gyermekek iskolán kívüli elfoglaltságait. Annak se ajánlom, aki mindig időben befizeti az osztálypénzt, és aki mindig talál tiszta, párba rendezett zoknikat talál a szekrényben.

És most, hogy egymást közt maradtunk, bevallom: a jelmezkészítés furfangjairól eretnek gondolataim vannak. Meglátásom szerint az intézményi farsangok sokszor átcsapnak szülői kreativitás- és ötletversenybe: árgus szemű anyukák és apukák mustrálgatják a másik gyerekét, hogy kinek sikerült jobban a nagy mestermű.

Megrázó eredmények születnek olykor. Felhívnám a zsűri figyelmét arra, hogy ne a szülők találékonyságát, hanem a gyermekek átlényegülését díjazzák. És akkor mindenki első lesz.A gyerek ugyanis már azelőtt farkassá, zombivá, tündérkirálynővé változik, hogy bárminemű jelmezt magára öltene.

Elég egyetlen nyamvadt lepedő, hogy király, varázsló, szellem, sárkány, kalóz legyen Petiből vagy Boriból. Ellenben sem Peti, sem Borinem akart sohasem kövér plüssnyúl, terített asztal, szőlőfürt, teknős vagy italautomata lenni. Ebben majdnem teljesen biztos vagyok. Márpedig ezek kérem szépen, nyertes alkotások voltak.

Peti és Borizombi, dzsíájdzsó, traszformer, jéghercegnő, esetleg szupermen bőrébe bújna - és furcsán tekint arra a kispajtására, akit spenótnak öltöztettek tükörtojással, esetleg milánói makaróniként vagy brokkoliként tündököl a jelmezversenyen.

Lássuk a legkreatívabb jelölteket, legyen az első a terített asztal! A párbeszéd a következő lehetett otthon:

- Anya, farsang lesz a suliban!

- Nagyszerű, kislányom, van egy csomó szuper ötletem!

- De anya, én....

- Például lehetnél csőben sült brokkoli, esetleg lehajtható vécéülőke vagy hímzett kispárna, mit szólsz?

- Arra gondoltam, hogy...

- Á, megvan! Terített asztal leszel.

És lőn. A tízéves Judit terített asztal lett. Elképesztő kreativitással készült a kockás abroszra felragasztott jelmez, volt azon leves és második fogás, eszcájg meg szalvéta, és virágcsokor Jutka fején. Biztos, hogy erről álmodozott az a kilenc éves gyerek? És Lacó, a nyúl? A nagytermetű, láthatóan feszengő kiskamaszt ki bújtatta három számmal kisebb, répazabáló plüss jelmezbe?

Forrás: Shutterstock

Luca ellenben végigvitte a saját ötletét. Ő azzal állt elő, hogy ménesnek öltözik. Igen. Ménesnek. És lőn, Luca ménes lett! Valószínűleg ő készítette el a világ első applikációját, azaz a negyvenkilenc lovat papírból, amiket egyenként rögzített az alapruhadarabra. Luca semmilyen díjat nem nyert.

Szóval, sokszor előfordul, hogy a farsangon a szülők azt hiszik, nekik is jelmezt kell ölteniük - de legalábbis maszkot, mégpedig a szuperkreatív szülő álarcát. Így a gyerekek mulatságával párhuzamosan egy láthatatlan felnőtt verseny is zajlik. Ha másban nem, abban licitálnak egymásra a felek, hogy ki mennyi időt töltött a jelmez elkészítésével.

Viktória nem érzi magát szuperanyának, és már a farsang gondolatától is kiverte a víz. De azért nem átallott hosszú perceket eltölteni a Pinteresten, hogy a látottak alapján elkészítse a legszuperebb sárkány jelmezt, amit csak Békásmegyeren valaki is elkészíthetett. Közben káromkodott is rendesen, de a szíve mélyén érezte, hogy a kisfiának jót tesz majd az elsárkányosodás, mert szüksége van arra, hogy féktelenül ordítson, tomboljon és tüzet is okádjon az a gyerek, aki egyébként olyan fegyelmezetten üldögél az iskolapadban naphosszat. De most Viktória szorong, pedig minden egyes pikkelyért megküzdött, hogy mi lesz, ha valaki bérelt jelmezben, készen vásárolt csodában messze felülmúlja az ő kétkezi próbálkozásait.

Másnak a bőrébe bújni, átlényegülni, farkast, herceget, rókát, királyosat játszani... ezt szeretik a gyerekek. Nem kell hozzá sok, elég lenne a fantáziájuk, elég lenne néhány bot, sál vagy kalap, elég lenne néhány pajtás (hú, de régi szó), elég lenne hozzá néhány önfeledt óra.

Elég lenne hozzá, ha játszótársaivá tudnánk válni, ha kéri, és háttérbe tudnánk húzódni, ha nem. "Anyuka, legyen a gyerek cinkosa!" - mondogatta Vekerdy Tamás. Rendben van. A zombi hercegnővé válás menni fog, a szuperanya jelmezt még varrogatnom kell. Ja, és hála minden nagymamának...

S. Tóth Anikó

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shuttertsock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.