halál vezetés Laky Szintia felelősség halálközeli élmény felelőtlenség
Kocsival araszolunk a hídon. Szokás szerint az anyósülésről filozofálok valamit az "embernek". Elmélyülten, nagy karlegyintésekkel magyarázok, amikor egyszer csak belém fagy a szó. A kocsi balra, mi jobbra vágódunk.

Egy baromi hosszú kocsisor áll velünk szemben. Egy tréleres megunta a várakozást, és úgy gondolta, beelőz két kocsit a hídon. Én a nagy érvelés közben csak pár momentumot kaptam el az egészből. Fényszóró, kormány balra, kormány jobbra, "Ugye, nem volt biciklis?" Mert igen, a híd szélén, ahova le lehetett húzódni a rohanó sofőr elől, bicikliút volt, amin majdhogynem mindig van is valaki. Most szerencsére nem volt.

Hárman vagyunk a kocsiban. A férjem, én és a kislányunk a pocakomban. Egy család van születőben, és nekem csak az jár a fejemben: miből gondolja, hogy joga van játszani az életünkkel? De előrébb jutott kemény 10 métert, és körülbelül 5 másodperccel hamarabb ér el a céljához. Még szerencse, hogy nem volt biciklis...

Máskor a zebránál állok. Öt perc várakozás után mind a két oldalon megáll a kocsi. Megköszönöm - igen, felénk ezt külön meg kell köszönni. A zebra közepén járok, mikor egy terepjáró vezetője úgy dönt, hogy neki most nincs kedve megvárni, míg átérek. Kivág hátulról és keresztülhajt a zebrán, sőt, majdnem rajtam is. Ha nem állok meg, egyszerűen elütött volna. Ismét majdnem meghaltam, pedig csak a munkába mentem. És nekem megint csak az jár az fejemben: miből gondolja, hogy joga van játszani az életemmel?

Forrás: Shuttertsock

Lehet, hogy én működöm hülyén - ha így van, akkor innen is bocsánatot kérek minden kormány mögé ülő embertől, akinek olyan fontos az ideje, hogy tíz másodpercet sem vesztegethet belőle. De én azt hiszem, hogy az embernek joga van alapvető dolgokhoz. Ilyenekre gondolok, mint az emberi méltóság, vallásszabadság, önálló vélemény, ítélkezésmentesség, egyenlőség - és mondjuk, az élet. Aztán jönnek ezek a (nálam nyilván fontosabb) emberek, és az életemmel játszanak. A családom életével játszanak.

Na, de az iróniát félretéve, mit gondol - és mit üzen azzal - a másik, ha rám fordítja az autóját? Talán azt, hogy "az én időm fontosabb, mint más élete"? Én hiszek még az emberi jóságban, és nem gondolom, hogy valaki tudatosan így viszonyulna az embertársaihoz. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem. Valószínűbb, hogy végig sem gondolja, mit csinál, csak automatikusan cselekszik. Siet. Mert szerinte mindenki lassú. Mindenki idióta.

Van egy rossz hírem az ilyen sofőröknek: soha senki ideje nem fontosabb a másik életénél. Téged is bármikor telibe kaphat egy olyan idióta, mint te vagy. Mész a zebrán, mész a hídon, és ennyi. Vége az életednek, mert a másik úgy döntött. És van egy még rosszabb hírem, ami talán eddig még nem jutott el hozzád, pedig nagyon fontos.

Ha megölsz minket, a börtönben értéktelenné válnak a korábban féltve őrzött perceid. Szóval, legközelebb, ha teljesen értelmetlenül előzöl vagy vágsz át a zebrán, jusson eszedbe, hogy a másik életével és a saját jövőddel játszol!

Laky Szintia

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.