depresszió önismeret önbecsülés párkapcsolat
Van úgy, hogy tulajdonképpen minden rendben lenne. Amikor körülnézel, hogy milyen a világod, és azt látod, hogy a család rendben működik, a magánéleted is kialakult, és a munkával is majdcsak megbirkózol.

Ám ekkor a semmiből, a mélységből előtör a mindent felfaló, lélekgyötrő fekete massza. Ez a depresszió... Bekebelezi az élethez szükséges pozitív hozzáállásodat, és a körülötted létező és pulzáló világot is magába falja.

Feneketlen kút, amelynek mélye kísért, mert a káváján egyensúlyozol - arra koncentrálsz, hogy ne húzzon, ne rántson be. A kút mélyében ragadós iszapként ott a múltad minden esztendeje, minden hibád és tévedésed. Minden bántás, amelyet elszenvedtél gyerekként, kamaszként, majd felnőttként - és ott kuporog a mélyben az is, amit te követtél el mások ellen.

Ott lent fészkel a bűntudat is, a magadnak megbocsátás képtelensége, és ezek a dolgok véres karommal nyúlnak fel. Próbálják elkapni a bokádat és magukkal rántani, hogy még életedben a gyehenna tüzén égj, nem kell ezzel várni a halálig... Ott van a sok megalkuvás is a kút falába kapaszkodva. Nem mersz leereszkedni, mert a jelen démonjai is ott ülnek a hátadon, és vígan koccintanak lelked korhadt asztalánál az érzelmeid elmúlására.

A jelen se az, ahol lenni akarsz, csak egyszerűen nincs más választásod, mert az életerő sokkal erősebb benned, minthogy csak úgy feladd. A jövő is rémülettel tölt el, éppen a kút mélyén lévő múltcafatok miatt, hiszen annyi hibát vétettél, hogy már rongyosra szabdalják a jövőképedet. A pillangóhatás működik: egyik hozza magával a másikat, és csak keresed az irányt, azt a világító fényt, amerre menned kéne.

Forrás: Shutterstock

Próbálnád magyarázni a körülötted lévőknek a bajod, de nem értik. Kapaszkodnál a kezükbe, de tudod, hogy a döntés mindig a te kezedben van, és akkor is boldogulnod kelle, ha éppen senki nincs körülötted. Félelmetes ez a felelősség, pedig megedződtél az évek alatt, és hosszú a lista azokról a dolgokról és eredményekről, amelyek pozitív előjelűek. A megoldott problémákért járó piros pontok listája sem rövid, mégsem engedi látni ezeket az a furcsa hártya, ami a szemedre feszült. Ami a világosságot nem engedi át, csak a sötétséget...

Az eszed tudja, merre kéne menned, a belső hang is súgja, mégis gyenge vagy, és képtelen vagy nemet mondani. Ám a sok kimondatlan "nem" feszíti a tudatodat és a mély felé taszít: profikat megszégyenítő módon gyártasz problémát ott is, ahol nincs. Ezzel mérgezed magad - szánt szándékkal, mert a szenvedés már valahol jó.

Hiszen úgy megszoktad, hogy megvan a mindennapi szorongásod, hogy már létezni sem tudsz fájdalom nélkül. A jót már akkor sem hiszed el, ha megadatik. Félelemből fakadó rossz döntéseidet - vagy a döntésképtelenséget - ételbe, italba, szenvedélyekbe fojtod. Az éjszaka démonjai pedig felmásznak a kútból, és fennkölt hangon sorolják a vétkeid.

Eléd citálják az összes elszenvedett bántásodat, verejtékessé és elviselhetetlenné teszik az álmaidat, és úgy érzed, nincs erőd megküzdened mindezzel. A külvilág elvárásai miatt nem mutatod belső kínjaidat. Mosolyogsz, bólogatsz, úgy teszel, mint aki szeret, pedig a mélyben munkálkodó sötét erők minden érzelmet kiöltek belőled, és csak az eszed tudja, hogy szeretned KELL, és csak az eszed tudja, hogy kiket szeretsz.

A lelked holtan fekszik, érzéketlen, mint a keringés nélkül maradt végtag, melynek már haszna nincs, hiszen nem mozdul, a benned valamikor erős érzelem is ott hever élettelenül. De te játszod a szereped, sodródsz önálló döntések nélkül, csupán az eszed vezet, mert a világ megmondja, mit kell tenned, mi az elvárás, de hol vagy ebben te, hol vagy ebből te, hol vagy TE?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.