önbecsülés lenyűgöző nőiesség különleges Törőcsik Edit
Sosem volt önbizalmam. Sokadik gyereknek érkeztem, és még szép sem voltam. Ráadásul nem volt ideje figyelni rám a szüleimnek. Én voltam az, aki ha ott van, úgy is jó, ha nincs ott, úgy is.

Később is ez maradtam: a nagy szürke átlag. Ezért lepett meg, amikor egy váratlan helyen olyan emberrel találkoztam, aki lenyűgözött a létezésével. Pedig csak hét hónapos volt.

Akkor kezdte a fiam az óvodát. Mi, rutintalan anyukák is izgatottak voltunk. Ültünk egymás mellett a kis székeken. Mivel elég magas vagyok, a térdeim a nyakamig értek, így feszengtem, és nagyon vártam, hogy kezdődjön már. Mintha egy koncerten várnám a sztárfellépőt. Az óvónő késett, de a mellettem lévő üres, sárga színű székre megérkezett egy anyuka a babájával. A lánya, Petra, lett a fiam csoporttársa.

Nem értettem, hogy minek hozta magával a csecsemőt is. Nem lehet, hogy valaki ne tudna vigyázni a gyerekre - gondoltam dölyfösen. Nem mintha nálunk is egyszerű lett volna, a férjem dolgozott, a nagyszülők szintén, de szerencsére találtunk egy Ani nénit, aki vigyázott a fiamra. Úgy éreztem, jogom van elítélni ezt az anyukát, hiszen ha én meg tudtam oldani, akkor ő is meg tudná...

De a kisbabának nem tudtam ellenállni. Kúszott-mászott, mosolygott a két pici fogával, és valamiért tetszettem neki. Így életem első szülői értekezletét, amit annyira vártam, és ami belépőnek tűnt a felnőtt, komoly világba, egy hét hónapos kislánnyal az ölemben töltöttem el. Fogalmam sem volt, miről volt szó, magával ragadott a baba. Lenyűgözött. Az anyukája sajnálkozva nézett, hogy a gyerek "rám szállt", de engem nem zavart.

Hamarosan vele is ismerkedni kezdtünk. Megkérdeztem, hogy miért hozta el a babát, unalmas neki, hogy csak ezt hallja: nem szabad, nem szabad. Elmondta, hogy talált egy nénit, aki segít neki a gyerekek körül, de máshoz is jár a kerületben, és az hamarabb szólt neki a szülői miatt. Igen, van férje is, de olyan, mintha nem lenne. Folyton úton van, csapatépít, dolgozik, fontos ember, a nagyszülők az ország másik végén. Ők is csak nemrég költöztek ide, gyakorlatilag senkit sem ismernek.

Forrás: Shutterstock

A gyerekeink is összebarátkoztak. Egy általános iskolába jártak végig mindannyian. A lányok, Petra és Réka, táncoltak, a fiam dzsúdózott. Év végén közönség előtt tettek vizsgát. Réka még csak elsős volt, de ahogy ültem a közönség soraiban és figyeltem, ismét lenyűgözött. Egyszerűen nem tudtam máshová nézni. Olyan harmóniában volt a zenével, úgy mozgott, mint aki erre született.

Büszke voltam rá, hogy - legalább barátként - én is ehhez a kislányhoz tartozom. Inkább, mint az apja, aki ide sem tudott eljönni, mert ekkorra már nagyon-nagyon fontos ember volt, nulla szabadidővel. Még egy szombat délutáni gála sem fért bele. Azt azért nem felejtette el közölni, hogy a táncos ruhát és cipőt ő vette, tehát a lánya sikerében azért ő is vastagon benne van... Húztam a számat, hogy milyen férj az ilyen, aztán közben eszembe jutott, hogy pénteken délután volt a dzsúdó vizsga, és én is egyedül voltam ott. Az én férjem sem ért rá.

Réka most tizenöt éves. Tátott szájjal bámulnám, ha nem tudnám, hogy nem illik, mert egyszerűen árad belőle a magabiztosság. Belefog abba, ami érdekli, bátor, elhiszi, hogy meg tudja csinálni. És ha nem, akkor sem csalódott, tanul a hibáiból. Kiegyensúlyozott, fesztelen, még egyszer sem láttam kiborulni. Figyel, és jól reagál. Vagy teljesen elvarázsolódik, de annyira bájos, hogy megbocsátjuk neki...

Még azt is jobban tudja, amit nekem, egy anyukának, illene jól csinálni. A fiam imádja a palacsintát. Én csak vastagat tudok sütni, de Réka bevállalta, hogy kisegít a vékony palacsintával. Tegnap munka után hamarabb értem oda, még sütötte őket. És megint megtörtént: nem tudtam máshová nézni. Olyan mozdulatokkal szedte a tálból a merőkanálba a tésztát, és öntötte a felforrósított serpenyőbe, ami lenyűgözött. Talán mert olyan, amilyen én sosem voltam, és már nem is leszek. Ezt nem lehet tanulni, erre születni kell...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.