alkoholizmus italozás Berill Shero részegség
Lindát felületesen ismerem, egy éve járunk egy helyre teniszezni. Párszor elvittük egymás srácait edzés után, mikor valamelyikünknek dolgoznia kellett. Örökké mosolygó, magas, dekoratív nő, mindenkihez van néhány kedves szava.

Az első teniszklub által szervezett rendezvényen jól elbeszélgettünk. Volt miről, a fiúk hamar összebarátkoztak, azonos iskolai gondokkal küszködtünk, időnként receptet cseréltünk, női dolgokról csacsogtunk, és mindig örültünk, ha összefutottunk.

A kerti partin sem tűnt fel, hogy Linda túl sokat inna. Nyár volt, meleg, jólesett a hideg rozé fröccs, nem számoltam, ki hány pohárral kortyolt el. Öleléssel búcsúztunk a kapuban. Értem jött a férjem, a srácokat alig bírtuk beterelni a kocsiba. Linda virágos nyári ruhájában kecsesen az utca vége felé lépdelt, mikor utánakiáltottam. Nevetve hárította el felajánlásomat, hogy hazadobjuk. Azt mondta, sima ügy lesz, és még sokáig láttam a tükörben, ahogy integet.

Ősszel besűrűsödtek a munkáim, így gyakran kértem meg, hogy fuvarozza haza a fiaimat tenisz után. Gond nélkül értek haza, Linda lelkiismeretes anyaként mindig megvárta, hogy a kapu becsukódjon utánuk, és azonnal hívott, hogy rendben kitette őket.

Nagyon hálás voltam neki, mert senkit nem tudtam volna ilyenkor ugrasztani. Időnként kimaradtak a hétvégi teniszmeccsek is, a férjem az idős szüleit vitte-hozta az otthonuk és a kórház között, néha hetekre lent maradt vidéken, nekem pedig dolgoznom kellett.Emiatt gyakran volt lelkiismeret-furdalásom, főleg, ha túl sok meccset mondtam le a munka miatt. Linda öntött belém lelket, mikor késve estem be a klubba, vagy amikor már csak nála tudtam összeszedni a fiúkat. Boldog voltam, hogy legalább egy emberre számíthatok.

Sosem kérdeztem, mivel foglalkozik, a beszélgetéseink nem terjedtek ki a magánéletre, amolyan kellemesen felületes viszony volt. Egészen az őszi szünetig. Megint egy olyan nap volt, amikor nem tudtam időben elszabadulni, és már automatikusan ütöttem be Linda számát a telefonba.

Forrás: Shutterstock

Megnyugodtam az ismerősen csengő hangtól, és igyekeztem gyorsan befejezni a munkámat. Hazaérve a kisebbik fiam szokásától eltérően nem ugrott a nyakamba, szótlanul legózott a szobájában. Mikor rákérdeztem az okára, annyit mondott, hogy Linda a kocsiban furán viselkedett, össze-vissza nevetgélt, és fura szaga volt. A nagyobbik fiam csak a vállát vonogatta, és nem fűzött hozzá semmit.

Aznap este életmentő műtétet hajtottak végre az anyósomon, nem volt idő tovább foglalkozni Linda viselkedésével. El is feledtem az egészet - addig, míg megint meg kellett kérnem, hogy vigye haza a fiúkat. Otthon Öcsi az ajtóban várt, és azt mondta, soha többet nem jön haza vele. Inkább vár néhány órát a klubnál, de nem száll be Linda mellé. Nem volt hajlandó ennél többet mondani, ahogy az idősebb fiam sem.

Sokáig gondolkodtam, hogyan kérdezzek rá Lindánál, történt-e valami szokatlan. Idegesen tárcsáztam, kérdeztem, milyen volt az út, ő pedig nevetve közölte, hogy olyan, mint máskor. Dugó, némi araszolás, semmi rendkívüli. Nem tudtam, miről kellene beszélnünk még, így ennyiben maradtunk.

Így jött el a mikulás parti. Linda szokás szerint elbűvölő volt, a gyerekek élvezték a kötetlen együttlétet, mi meg beszélgettünk. Mivel a férjemnek nem volt kedve eljönni, rám hárult a sofőr szerep, így csak narancslevet kortyolgattam. Linda pohara viszont mindig tele volt. Hol fehér-, hol vörösborral. A rendezvény végén a kapunál még megállított egy másik anyuka, így Lindától nem tudtam rendesen elköszönni,.

Már csak azt láttam, ahogy a dzsipjével elhajt előttünk és integet. Ekkor értettem meg, hogy Öcsi mit érezhetett, és nyomban jeges félelem lett úrrá rajtam.

Gyorsan elköszöntem az ismerősömtől, és mielőtt elindultunk volna, mélyeket lélegeztem a kocsiban. Erre a nőre bíztam a gyerekeimet nap mint nap? Akit láthatóan nem zavart, hogy kocsival jött, mégis ivott? Vajon hányszor fordult ez elő, míg a fiúkat fuvarozta? Az elmémben össze-vissza cikáztak a gondolatok. Úgy értem haza, hogy tudtam, nemcsak a férjemmel, de a fiaimmal is meg kell beszélnem a történteket. Tanulságos este volt.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.