házasság hűség hit téveszme összetartozás
Annak idején, amikor még fiatal férfiként udvaroltam szívem választottjának, azt hittem, mindent tudok a házasságokról - illetve arról, hogy mit és hogyan kell tennem, ha majd megnősülök.

Azt hittem, elég lesz az, hogy fizetésnapon sértetlenül és hiánytalanul átadom a feleségemnek a borítékot, és ezzel le is tudtam a teendőimet. Azt hittem, minden ugyanolyan lesz köztünk a boldogító igen kimondása után is, mint akkor, amikor még "csak" egy szerelmes párként voltunk együtt, de külön éltünk. Tévesen azt gondoltam, hogy elég, ha a szülői példát követem ahhoz, hogy működjön magától az egész gépezet.

Tévedtem, sőt, az mondhatom: ekkorát még soha.

Hiszen hogy lehetne elég az a figyelem, törődés, amit akkor adtam, amikor még nem éltünk együtt? Akkor még csak heti pár alkalommal találkoztunk: színesítettük az életünket egy-két kirándulással, mozival vagy színházzal. Akkor még minden találkozó ünnepnap volt. Nem ismertük egymást, nem tudtuk, ki hogy viselkedik a szürke hétköznapokban - ahogy azt sem, hogyan reagál a másik az élet kihívásaira, a világ történéseire.

Nem elég megőrizni a korábbi szerelmet, nem elég azt a parazsat bevinni a házasságba, amit együtt szítottunk korábban. Ha nem törődünk egymással, akkor a parázsból soha nem lesz újra tűz, hamuvá válik, és kifújja a kezeink közül az első szellő.

Most már tudom, hogy egy házasság - vagy egy hosszabb távú párkapcsolat - egyáltalán nem úgy működik, mint azt fiatalon hittem.

Forrás: Schuttertsock

Együtt. Egymással. Egymásért.

Egy házasságban mindkét fél olyan, mint egy-egy virág. Igenis vannak igényeink, és azokat nem csak időlegesen, nem csak rövid távon kell kielégíteni, hanem életre szólóan. Biztosítanunk kell egymást arról, hogy a másik kezei között sosem fog elhervadni a lelkünk.

Tévedtem, mert ahogy egy virág is megsínyli, ha nem gondozzák, úgy egy ember lelke is száradásnak indul, ha nem úgy szeretik, ahogy kell. Ha nem nyújtanak számára biztonságot, akkor jogosan fog elkívánkozni egy olyan helyre, ahol törődnek vele.

Tévedés volt azt hinnem, hogy elég, ha felhúzzuk egymás ujjára az aranykarikát, és akkor tényleg holtomiglan-holtodiglan együtt leszünk.

Soha nem dőlhetsz hátra abban a tudatban, hogy elkészült a műved. Egy házasság folyamatos munka - még ha nem is abszolút értékben munkaként tekintesz rá. Téveszme azt hinni, hogy elég hazaadni a fizetést, vagy hogy évi pár kirándulással, közös nyaralással boldoggá tehetjük a kedvesünket. Ő csak akkor lesz boldog, ha személyesen ott vagyunk az életében.

Tévedésen alapszik az a felfogás, hogy elég esküt tenni egymásnak!

Nem a gyűrű, nem is az egymás szemébe mondott ígéret fogja összetartani a párt - hanem az a szövetség, amit nem a legboldogabb, legszerelmesebb pillanatukban kötnek. Akkor, amikor beborult felettük az ég, és a gondok ellenére is kitartanak egymás mellett.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.