családon belüli erőszak erőszak Ferencz Gabriella anya bántalmazás
Evelin az arcát sminkelte a tükör előtt. Épp a gyönyörű zöld szemét keretező szempilláit festette, mikor eszébe jutott az a bizonyos szombat, amikor a párja felkapott a padlóról egy játékot, és dühében az arcához vágta.

A nő fel sem fogta, mi történt, csak a ruhájára pillantott, ahova az első vércseppek potyogtak, majd fájdalmat érzett a szeme környékén. Berohant a fürdőszobába, és egy felszakadt sebet látott, amely rögtön bedagadt. Elkezdte lemosni, és csak ekkor vette észre, hogy a sérülés kevesebb, mint fél centire van a bal szemétől. Sírt, a könnyektől elhomályosodott a tekintete. Fájt a sebe, a szíve, a lelke - és az, hogy a férfi mindezt a gyermeke szeme láttára csinálta.

Nem érdemelte meg, amit kapott - egyáltalán, lehet az ilyesmit kiérdemelni? Annyit tett csupán, hogy elmondta a párjának: bántó, ahogyan vele és a családjával viselkedik mostanában. Annyit tett, hogy a hallgatás helyett beszélt, mert a lelke már régóta fájt, és könnyíteni szeretett volna rajta. De ahelyett, hogy ez megtörtént volna, most már a teste is sajgott...

A férfi nem ment utána a fürdőszobába, a kisfia viszont igen, és ez még szomorúbbá tette, hiszen egy gyereknek nem volna szabad azt látni, ahogy az édesanyja a vért mossa le az arcáról.Evelin megpróbált a gyermekére mosolyogni, de az arca bal oldalának minden négyzetcentimétere fájt.
Mikor felidézte mindezt, a fürdőszoba már csendes és nyugodt volt.

A szeme sem volt már bedagadva, felszakadva, az emlékezés mégis ólomsúlyúvá tette a pillanatot. Ezerszer megkérdezte azóta magától: hogyan történhetett ez? Hogy volt képes ezt tenni a férje? Hogy ismerhette ennyire félre? Mikor és hol kellett volna rádöbbennie, hogy amit a párja mutat, az csak egy álarc, nem pedig a valóság? Hogy a kedvesség, a becéző szavak csak rutinból jönnek, és nem a lelke mélyéről?

Forrás: Shutterstock

Ezt az egy alkalmat sem tudta megbocsátani, hát még azt, hogy a férfi másnap dühében a kisfiuknak is adott két pofont. Annak a gyereknek, aki csak játszott, akinek semmi bűne nem volt, és arról sem tehetett, hogy az apja már nem tudja az indulatait kordában tartani. A zokogó gyermeket pedig csak az édesanyja vigasztalta, aki előző nap még a saját vérét törölte le a szemhéjáról. Aki huszonnégy órával ezelőtt bedagadt arccal alig tudott a tükörképére nézni. Aki mindent megtenne a gyermekéért.

Elsőként azt, hogy kilép abból a házasságból, ami már csak elvett, de nem adott semmit. Amelyik egy olyan borzalmas életet vetített előre, amilyentől meg akarta óvni a gyermekét és önmagát. Nem menekülni akart, sokkal inkább erős nőként harcolni a kisfiáért és annak boldogságáért. Még mindig ezt teszi, és bár az út nagyon hosszú, érzi és tudja, hogy a nehezét már maga mögött hagyta. A férje álarca azóta nemcsak előttük, hanem a külvilág előtt is lehullott.

Amikor ismét belenézett a tükörbe, fájó boldogságot érzett. Büszke volt arra, ahová eljutott, az erőre, amit meglelt magában, ugyanakkor kitörölhetetlenül a lelkébe égtek azok a képek, amiket akkor látott. Amikor a kisfia szívszorító zokogását hallotta, amikor a történetet újra és újra el kellett mesélnie, átélnie, és közben nem omolhatott össze.

Sok tudással és tapasztalattal gazdagodott, a világról, az életről, a kapcsolatokról, és a szeretet mindent elsöprő erejéről. Sőt, magáról is: hogy igenis túl lehet élni, sebekkel, hegekkel, mégis a boldog jövőről álmodozva, terveket szövögetve. Mert az önmagába vetett hite most már rendíthetetlen.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.