szerelem Petrás Lilla párkapcsolat sznobizmus igaz szerelem
Nem vagyok pszichológus, és nem is végeztem semmilyen kutatást az emberi érzelmek működéséről. De ahogy bolyongok az emberi történetek világban, feltűnt valami...

Nem tudom, hogy igazam van-e, de felmerült bennem, hogy létezik olyan, hogy "szerelem sznobizmus".

"Azért sírok, mert megnyertem mindent, téged, a boldogságot és az életet, és azért sírok, mert elvesztettem önmagamat, mert nem vagyok többé ép és egész tenélküled, mert ettől a pillanattól fogva sosem én fogok igazán fájni magamnak, mindig csak te, s ha vérezni fogok, a te sebeidet vérzem." (Szabó Magda)

A fenti idézet a "mitológiai szerelem" egyik legpontosabb definíciója. És mindenki ezt keresi. Illetve: vajon mindenki ezt keresi? Vajon kötelező, hogy az érzelmi kiteljesedésnek ez a fajta szerelem legyen a része? Vajon mindenkiben megvan a képesség, hogy ilyet érezzen?

Mici néni

Mici néni nagymamám szomszédja volt. Imádtam őt. A 80-hoz közelítve is csinos volt, mosolygott, imádta az unokáit, a nagy baráti társaságával kéthetente összejártak. És ismeretségünk 20 éve alatt több "házi barátja" is volt, akik jelenlétében csak úgy ragyogott és sugárzott.

Ezért is lepődtem meg, amikor a nagymamámmal kávézott, és arról csacsogott vidáman, hogy ő igazából úgy, ahogy a regényekben meg a filmeken mutatják, sosem volt szerelmes. Persze volt, akiért odavolt, meg tudott nagyon szeretni, de az az "izé" nem történt meg vele. És soha nem is érezte a hiányát.

Csilla, a luxusfeleség

A feltűnően csinos Csilla pénzért ment férjhez. Ez elég nyilvánvaló volt. Látszott, hogy mennyire felragyog a szeme mindentől, ami luxus. Persze a férjével jól kijöttek: egyezett a humoruk, a vérmérsékletük, közös volt az érdeklődési körük. Sokat nevettek, és jó kis csapat voltak, de messze nem volt meg köztük az a hatalmas összetartozás. Egyszer szívesen megkérdeztem volna tőle: nem hiányzik-e neki az a lelki eufória, amit az Igazi Szerelem tud nyújtani?

Az, amikor találkozol valakivel, és azt érzed, hogy megszűnt egy tátongó űr a lelkedben. Már nincs mitől félni, már csak szárnyalni kell. Nem hiányzik-e neki az a teljesség, ami erőt ad, és csak hátra kell benne dőlni, mint egy nagy, puha fotelben?

Aztán amikor megláttam a falut, a házat, ahol felnőtt - a mélyszegénység határán egyensúlyozva -, hirtelen megértettem, hogy neki az a tátongó űr a lelkében pont a félelem volt. A létbizonytalanság. A lenézettség. A nélkülözés. És neki attól röppentek fel a pillangók a gyomrában, és attól öntötte el az az eufória, ami a "szerelmes regényekben van", amikor jött valaki, aki miatt "kiszárnyalhatott" ebből a miliőből. Neki ez a testi-lelki biztonság lett a nagy, puha fotel, amiben elnyújtózhatott a lelke.

Forrás: Shutterstock

Dávid és Anna

Dávid és Anna nem léteznek, mert olyan sok ilyen történetet láttam, hogy inkább tanmesévé gyúrtam őket. Dávid és Anna kergették a nagy mitológiai szerelmet. Volt is hasonlóban részük: tele szenvedéllyel, hol átbeszélgett, hol átvitatkozott éjszakákkal, nagy érzelmi összeolvadásokkal. Aztán mindig ugyanaz lett a vége: teltek a hónapok, vagy épp az évek, és azt érezték: teljesen kimerültek.

Nem feltétlenül a veszekedésben, hanem az állandó érzelmi jelenlétben. Nehezen vallották be: nekik ez nem esik jól. És végül egy olyan társ mellett találták meg a boldogságot, akivel egyszerűen csak "flottul mentek a dolgok". Összeillettek a szokásaik, az igényeik és az elvárásaik. Lehet, hogy "nem egymás sebeit vérezték", de ha csak arra gondoltak, hogy a másik ott van nekik háttérként, és bármit összehangoltan, jól megoldanak, elöntötte őket egy bizsergető eufória. Tudjátok, mint a pillangók...

Nem akarok hazudni: olyat is láttam nem egyet, hogy Dávidok és Annák egyből a langyos kényelmet választották (tudatosan, vagy épp társadalmi nyomásra) - és aztán jöttek rá, hogy ez nekik mégsem kielégítő. Így inkább dobbantottak, és megkeresték a maguk mitológiai love story-ját. Jobb esetben erre nem 15 év és 2 gyerek után döbbentek rá.

Szerintem a titok az lenne, hogy ne legyünk szerelem sznobok, és ne ragaszkodjunk valami "nagystílű érzelmi szinthez" akkor is, ha az nem érezzük benne jól magunkat. Hanem nézzünk a lelkünkbe, és valljuk be magunknak, hogy számunkra mi adja meg azt a bizonyos nagy, puha fotel érzést, aminek minden sejtünkkel beleolvadva átadhatjuk magunkat! Így vagy úgy.

Kezd az a gyanúm lenni, hogy a lélek dolgai nem sokkal bonyolultabbak, mint bármi más. Ahogy van, akinek az a siker, ha egy nemzetközi cég felsővezetője lehet, van, akinek meg az, ha virágkötőként dolgozhat. Van, aki a belvárosban szeret lakni, van, aki a kertvárosban. Van, aki futni szeret, van, aki kosarazni. Van, aki 5 gyereket szeretne, van, aki csak kettőt. Akkor miért kéne mindenkinek a mitológia szerelemben kiteljesünie?

Szerinted mindenki képes igazi "mitológiai szerelmet" érezni?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.