szerelem ölelés szeretet Berill Shero érzések érzelmek
Sok helyen olvasni arról, hogy már csecsemőkorban mennyire fontos az érintés. A sokat ölelgetett gyerekből kiegyensúlyozottabb felnőtt lesz, mint abból, akit sosem, vagy csak nagyon ritkán öleltek meg.

Végeztek erre irányuló kutatásokat, és a neten is terjed Virgina Satir (amerikai pszichológus) azon elmélete, miszerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz.

Szerencsénk van, hogy Magyarországon élünk - itt teljesen elfogadott, ha két ismerős, barát vagy rokon megöleli egymást. De ahogy sok másban, ebben sem vagyunk egyformák! Hiába nem botránkoztat meg senkit az ölelés, mégis vannak, akik nem szeretik. Mielőtt bárkit megölelgetnénk vagy megérintenénk, nem árt tisztázni, hogy a másik ezt hogyan éli meg. Van, akinek ez súlyos behatolást jelent az intimszférájába, és egy ilyen tettel a bizalmát is elveszítjük.

Alapesetben azt öleljük meg, akit szeretünk, kedvelünk, aki pozitív hatással van ránk. A kellő ideig tartó és szeretetteljes öleléskor oxitocin szabadul fel. Akinek már reggel egy jó öleléssel indul a napja, könnyebben viseli a stresszt, és gyorsabban továbblép az őt ért negatív hatásokon.

Volt egy időszak az életemben, amikor kevésbé vágytam az emberek társaságára, az érintésük meg pláne nem hiányzott. Ekkor kerültem egy csodálatos terapeuta kezei közé, akinek legfőbb gyógyító eszköze a szeretet volt. Nála volt alkalmam gyakorolni az ölelést is. Megtapasztalni, milyen az, amikor én vagyok a kör közepén, és húsz-ötven ember ringat, áramoltatja az energiát azzal, ahogy átölel.

Vagy, amikor választhattam, hogy a résztvevőket megölelem-e. Több mint százan voltunk. Az első ösztönös reakcióm az volt: "Én vadidegeneket nem fogok ölelgetni, pláne nem ennyit!" Aztán ahogy haladt a sor, úgy vettem észre, hogy az ölelések hatására nemcsak megszűnt a kezdeti idegenkedésem, hanem kifejezetten vártam, hogy magukhoz szorítsanak.

Forrás: Shutterstock

Egymásután simultam ismeretlenek karjaiba. Jó volt megtapasztalni a sokféle ölelést. Mindenki máshogy tette. Érezhető volt, hogy ki az, aki nyitott, aki valóban ad és képes befogadni. A végére tiszta szívből tudtam mosolyogni is.

Mitől lesz jó egy ölelés? Ha az ember beleteszi a szívét. Szó szerint. A két mellkas összeér, legalább fél percig tart, és mindkét fél át tudja adni magát a pillanatnak. Az adó és a kapó fél egyaránt ellazul. Mindegy, hogy gyereket, felnőttet, azonos neműt ölelünk, a lényeg az őszinteségen van. Hogy szívből tegyük! Viszont ha kellemetlen a másik érintése, nyugodtan mondjuk meg neki, mert a testünkkel magunk rendelkezünk.

Sosem felejtem el az általános iskola egyik meghatározó, csupaszív pedagógusát, akivel rendszeresen jártunk kirándulni. A túrák alatt volt "állva, fának dőlve" pihenés, ott tapasztaltam meg, hogy a fákat is jó átölelni. Ez már az ölelés haladó verziója, épp úgy, ahogy az állatok ölelése is. Akinek van kutyája, macskája, az biztosan tudja, miről beszélek.

Amellett, hogy jobbá teszi a közérzetet, bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást, segít a szívbetegségek megelőzésében, enyhíti a fájdalmat. Lelassít, megnyugtat, növeli a ragaszkodást, az empátiát és erősíti az immunrendszert.

Ha egy napon jó cselekedetre nyílik alkalmad, az legyen az, hogy megölelsz valakit! Sosem tudhatod, hogy a másik milyen élethelyzetben van - lehet, hogy épp megmented ezzel a gesztussal.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.