kerekesszék Barbie baba Ivanova Daniela baba valóság mozgássérült játék
Új Barbie-kat dobtak piacra a napokban: most már itthon is kaphatók a kerekesszékes és lábprotézist viselő babák. Bevallom, amikor először láttam a képeket róluk, szabályosan kitört a frász. Valahogy morbidnak éreztem az ötletet.

Eszembe jutott a Toy Story mese azon jelenete, amikor a gonosz szomszédgyerek mutáns babákat eszkábált össze a játékaiból. Kerekesszékes lévén őszintén elszégyelltem magam a gondolattól, attól, hogy nem tudok felhőtlenül örülni ennek a kezdeményezésnek.

Pont emiatt némileg vonakodva mondtam igent a szerkesztőmnek, amikor felvetette, hogy írhatnék erről a témáról. Lehet, hogy ömlengenem kéne, hogy ez mennyire szép és jó, itt az esélyegyenlőség, végre! Ám igazából első blikkre csak azt éreztem, hogy megint az elfogadás vesszőparipáján lovagolva akarnak lenyomni valamit a nem fogyatékossággal élő emberek torkán.

Mert ugye van, aki még mindig elfordítja a fejét egy kerekesszékes, látássérült vagy siket ember láttán. Van, aki a vakra a mai napig azt mondja, hogy "világtalan", a siketre, hogy "mutogat", a kerekesszékesre pedig, hogy "nyomorék". Nos, ezek a babák nyilvánvalóan nem ennek a rétegnek, és nem is az ő gyerekeiknek készültek.

Viszont még az átlagember első gondolata is valami ilyesmi lehet: "Miért vennék egy 'hibás' babát a gyerekemnek? Nem akarom megijeszteni." És tényleg. Miért is?

Számomra a barbizás pontosan arról szólt, hogy egy tökéletesnek alkotott játék segítségével egy álomvilágba képzelhettem magam, ezt az érzést pedig imádtam. Kellett egy hely, ahová elmenekülhetek a mindennapok elől. Fésültem az aranyszőke hajat, öltöztettem a karcsú derekú testet, gyönyörködtem a kék szemekben, a Kennel köttetett házasság pedig az egyik legromantikusabb gondolat volt számomra.

Már akkor is tudtam, hogy a világ egy elég kemény hely, ahol vannak nehéz pillanatok, küzdelmek. Tudtam, hogy nem mindenki makulátlan, ahogy én sem vagyok az. Pontosan tisztában voltam vele, hogy soha nem leszek - hiszen nem is lehetek - olyan, mint Barbie, mégis jólesett időnként elbújni ebbe a "mű világba".

Forrás: Shutterstock

Ami ma tulajdonképpen olyan, mint az Insta-celebek játszótere. Az élő Barbie-ké, akik a tökéletesség illúzióját keltik. Mondanám, hogy nem volt hátulütője ennek a túldimenzionált játékszernek, amely végigkísért a gyermekéveken - sőt, azt is mondhatnám, hogy az Insta-perfekcionizmus sincs semmilyen hatással rám, de akkor hazudnék magamnak.

Talán közvetlenül nem éreztem, hogy befolyásolna, mégis alig vártam, hogy 16 évesen végre befesthessem a hajam szőkére. Hogy legyen annyi pénzem, hogy megcsináltathassam nagyobbra a melleimet. És mindig a tökéletes pasit kerestem: az én Kenemet, aki izmos és magas lesz, és a tenyerén hordoz majd.

Felnőttként pedig a legszebb helyszíneket kutatom az Insta-képeimhez, a legelőnyösebb szoknyát vásárolom, ami majd karcsúbbnak mutatja a derekam, és a legmenőbb rúzst választom, ami teltebbé teszi az ajkam. Mi ez, ha nem a "Barbie-világ" másolása?

Egy tökéletességet hajszoló világban élünk, mindannyian bábok vagyunk. Így igenis le kell nyomnunk az emberek torkán a tökéletlenség minden keserűségét, hogy végre felfogják: nem kell megfelelnünk! Ezért most már egészen másképp nézek ezekre a Barbie-kra.

Úgy nézek rájuk, mint hétköznapi hősökre, amik nagyobb jót fognak tenni, mintha csak bambán bámulnának a tengerkék szemeikkel. Ugyanis igazi kincsek lesznek az olyan kislányok számára, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, és emiatt "hibásnak" érzik magukat.

Ezek a játékok küldetést teljesítenek, érzékenyítenek, tanítanak. Tanítják a gyereket, hogy hogyan fogadja el magát olyannak, amilyen, és tanítják a szülőt is, hogy miként közvetítsen olyan értékeket a gyermekének, amelyek majd őszintén hasznára válhatnak felnőttkorában. Felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy ami "más", az se nem csúnyább, se nem félelmetesebb, de főleg nem kevesebb, mint a "normális".

Hogy mindezt kissé morbid módon teszi? Lehet. De kit érdekel, ha a felnövő generáció végre tökéletlenül is értékesnek érezheti magát?

Szálljatok le a botoxolt influenszer Barbie-ról!http://www.she.hu/herself/20190924-szalljatok-le-a-botoxolt-influenszer-barbierol-barok-eszter.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Getty Images

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.