cigaretta cigi dohányzás Dósa Eszter leszokás cigizés
Ha valaki igazán szeret dohányozni, az én vagyok. A gimnazista éveim alatt gyújtottam rá először, és a cigi azóta is hű társam volt az elmúlt húsz évben. Én is tudom, hogy egészségtelen, meg büdös és drága is.

Ezek olyan tények, melyeket a nem dohányzóktól vagy az agresszív már leszokottaktól hallhatsz legtöbbször. Sajnos még egyik bagósra sem hatott ez riasztó erővel, inkább unják.

Az emberi faj az egyetlen, aki nemcsak olyan dolgokat vesz magához, amire a szervezetének szüksége van, hanem füstöl, drogozik, iszik, kábítja magát. A dohányzás is az emberi kultúra része: már a barlanglakó őseink is szívtak valamit i.e. 5000-ben. És bevallom, nekem tetszik Audrey Hepburn cigarettaszipkával, és odavagyok a századfordulós szivarfüstös-konyakos kártyaszalon hangulatért is.

De nemrég úgy döntöttem, elbúcsúzom a cigarettától...

Mielőtt kitűztem volna a dátumot, belevetettem magam a leszoktató cikkekbe. Elolvastam, hogy minden exdohányos mennyire félt, hogy majd milyen szörnyű lesz felhagyni a függőségével.

Kiolvastam azt a híres leszoktató könyvet is, ami nagy vonalakban arról szól, hogy mire eljutsz az iromány utolsó oldaláig, már te is alig várod, hogy letedd a cigit. (Nem.) Helyette jobban bejöttek a Gisele Bündchen interjúk - végül is ő nemcsak cigizett, hanem kokózott és piált is mellé. Lelki szemeim előtt már láttam magamat ökobio jógaguruként, fényes hajzuhataggal, zöldségturmixszal a kezemben.

Egyébként ne higyj senkinek! A leszokástól való félelem sokkal szörnyűbb, mint a leszokás maga. Tényleg csak ki kell tűzni egy napot, és nem rágyújtani többé.

Mivel a dohányos ember legnagyobb parája az, hogy egy szál cigije van már csak, és nem fog tudni hol venni - én nem dobtam ki a megmaradt doboz felét. Ott van az éjjeliszekrényen egy ládikában. Az erkélyen is van hamutartó, ha dohányzó vendég jönne. Nem lett a cigi az ellenségem, sem a dohányzó emberek.

Egyszerűen csak nem szeretném, hogy uralkodjon rajtam többé. Hogy lemenjek este tizenegykor a trafikba zuhogó esőben. Szeretnék több pénzt és jobb kondíciót. Egészségesebb testet. És majd a gyerekeimnek jó példát mutatni. A párom javasolt egy egészen egyszerű módszert a dohányzás abbahagyásához: ne gyújts rá többet! Valóban ez az egyetlen módszer, ami beválik.

Az első pár nikotinmentes nap egyébként olyan, mintha be lennél szívva - de velem semmi borzasztó nem történt azon kívül, hogy szédültem. Nem kell tartani ettől az egésztől, pláne azért nem, mert az ismerőseid nagy része úgyis támogatni fog az elhatározásban - még a dohányos haverjaid is. Talán páran egy kicsit irigykedni is fognak.

Forrás: Shutterstock

De vannak egy csomóan, akik mindent jobban tudnak. "Ideges vagy? Gyújts rá!" - mondják. "Ne használj leszoktató eszközt vagy segítséget, mert hülyeség." "Használj, mert anélkül nem fog menni!" Mindenki jobban tudja. Ne hallgass senkire, mindenkinek máshogy könnyebb! Az egyik ember telenikotintapaszozza magát, míg a másik elkezd a maratonra készülni. Tökmindegy.

Mivel a nikotin sajnos függőséget okoz, és egy dohányosnak kevés jobb dolog van egy reggeli cigaretta-kávé kombónál, hát keresni kell olyan dolgokat, ami a cigizésnél is jobb.

Fittebb tüdő? Pipa!

Elmentem például crossfit bosu edzésre, és csodálkozva tapasztaltam, hogy nem akartam végrendeletet írni már a bemelegítésnél, ahogy régebben. Komolyan végignyomtam ugyanazt az edzéssort, aminél három hete még meg akartam halni.

Spórolás és hétköznapi luxus egyben? Pipa!

Az első pár napban észrevettem, hogy nem apad úgy a bankkártyámon lévő pénz mennyisége, mint korábban. Nyilván nem lesz tízévi nem dohányzásból Ferrarid - ahogy a nagyokosok osztják az észt -, de tényleg több pénzed marad másra. Négy doboz cigi árából vettem egy tök jó éjszakai krémet.

Több nyugalom? Pipa!

Állítólag a cigi segít levezetni a stresszt. Sajnos főleg azt a stresszt vezeti le, amit a cigihiány okoz. Lehet, hogy idegeskedek más dolgokon, ahogy eddig is, de legalább azon nem kell feszülnöm, hogy hogyan gyújtsak rá egy nemdohányzó társaságban, hogy nyitva lesz-e éjjel még a cigibolt, vagy hogy elég-e az a három szál délutánra.

+1 Napi másfél-két óra plusz idő? Pipa!

Ha már nem cigizel, akkor kimarad napi tíz-húsz darab öt-tízperces cigiszünet is, amit ha nincs szerencséd, esőben meg hóban töltesz el a ház előtt. Igazából nem a kezével nem tud mit kezdeni a bagós, hanem ezzel a sok szabadidővel.

És hogy mi lesz a kis ládikában heverő fél doboz cigivel? Majd amikor nyolcvan évesen leülök barna selyemkaftánban egy csésze kávéval, hogy megírjam az emlékirataimat, lehet, hogy előveszem? Nem tudom.

Az a megkezdett doboz slim cigaretta egyelőre annak a bizonyítéka, hogy meg lehet csinálni. Hogy nem olyan nehéz. Tedd el te is! Nem fogsz kísértésbe esni. Semmi szörnyűség nem fog történni, ha nem gyújtasz rá többet.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.