kézfogás férfi köszönés üdvözlés kézcsók Györfi András
Ahogy a munkám kapcsán egyre többet találkozom emberekkel, úgy merül fel egyre gyakrabban a nők illő üdvözlésének dilemmája. Hiszen régen adott volt a kézcsók, de ma már ez kiment a divatból, viszont nem került a helyére semmi.

Egy nőt pontosan ugyanúgy kell üdvözölni, mint egy férfit? Elég egy klasszikus kézfogás? Vagy legyen gyengédebb? Én nyújtsak először kezet, vagy meg kell várnom, míg az adott hölgy nyújtja a kezét? Meg is kell ráznom, vagy csak gyengéden meglengetni a levegőben?

Ez a probléma nagyobb, mint hinnénk, férfiak ezrei szenvednek tőle nap mint nap. Ugyanis két tűz közé kerültek: ha nem adják meg a kellő tiszteletet egy nőnek, akkor a modortalanságot, ha viszont túlságosan markáns az üdvözlés, akkor a faragatlanságot sütik rájuk. Egyik jobb, mint a másik.

Persze a férfiak kreativitását sem kell félteni, hamar felmerül a jó öreg puszi ötlete, ezzel viszont az a - nagyon nagy - baj, hogy túlságosan bizalmaskodó, sőt, egy ismeretlen nővel szemben talán egyenesen sértő és tiszteletlen is.

Sokat elárul a probléma súlyáról, hogy a "hogy rázzunk kezet egy nővel" keresőszavakra mintegy négyszázötven millió találatot ad a legnépszerűbb kereső. Az első találatok azt a nem túl értékes információt adják, hogy egy nőt pontosan ugyanúgy kell üdvözölni, mint egy férfit. Vagyis a szemébe kell néznünk, ki kell nyújtanunk a karunkat, meg kell fognunk a kézfejét, majd gyengéden meg kell szorítanunk, végül meg kell ráznunk, de szintén gyengéden.

Forrás: Shutterstock

Sőt, a legtöbb oldal, ami a témával foglalkozik, kifejezetten értetlenül áll a probléma előtt, hiszen úgy gondolják: ez nem kéne, hogy bármiféle problémát okozzon a férfiaknak. Ehhez képest rengeteg beszámolót, sőt, méltatlankodást lehet olvasni nőktől, amiben kifejtik, hogy a férfiaknak meg kéne végre érteniük, hogy egy nővel teljesen másképp kell kezet fogni, mint egy férfival. Hiszen velük minden téren másképp kell bánni, és az, hogy ezt nem értik a férfiak, egyenesen elképesztő.

A klasszikus kézfogás alkalmazásával tapasztalataim szerint az a baj, hogy kellemetlen és furcsa mindkét félnek. Egyszerűen nem része a mindennapoknak, senki sem fogadja el igazán bevett szokásként.

Lehet, hogy jelenleg nem ez a világ legnagyobb problémája, az viszont biztos, hogy rengeteg embert érint. Jó lenne, ha úgy önthetnénk tiszta vizet a pohárba, hogy nem kerül elő a szexizmus és a nők elnyomásának vádja, de az ortopédiára sem kell rohannia a hölgyeknek egy-egy megbeszélés után, mert néhány lelkes férfitársam "szétszorította" a kezüket...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.