munkahely börtön karrier kényszermunka Fehérvári Varga Judit
Sokan nem szeretik a munkájukat, és úgy érzik, mintha börtönben lennének. Megértem, én is voltam ezzel így, de rájöttem, hogy az igazság azért ettől meglehetősen távol áll. Ugyanis (ha eddig nem tudtad volna) elárulom: a zsebedben van a kulcs, amivel kiszabadulhatsz!

Egy munkaviszony nem egy kikényszerített dolog, hanem egy kétoldalú szerződés. Te is beleegyeztél, aláírtad, vállaltál kötelezettségeket, és cserébe kapsz valamit: fizetést minden hónapban. Bármikor, de tényleg bármikor mondhatod, hogy köszönöd szépen, ezt nem szeretnéd tovább csinálni. (Egy valódi börtönben ez nem így működik...)

Igen, ilyenkor jön az, hogy de a pénz, meg a lakáshitel stb. Ezt meg is értem - mindenki pénzből él. De valamit valamiért. Akkor fog neked valaki pénzt adni (amire ugye, mindenkinek szüksége van), ha te az idődet, a tudásodat vagy a kétkezi munkádat odaadod cserébe.

Ingyen ebéd nincs - azaz csak úgy nem fogsz pénzt kapni senkitől.

De érdemes megnézned a helyzetet másik szemszögből: a te döntésed, hogy ott dolgozol-e vagy eljössz. Senki sem kényszerít fegyverrel vagy ostorral reggelente, hogy felkelj és bemenj oda. Ha olyan rossz a helyzet, bármikor besétálhatsz, és felbonthatod a szerződést. Nyilván ennek ára van, és ha megteszed, nem fognak neked fizetni (miért is tennék?). Ha nem teheted meg, hogy lemondj a fizetésedről, akkor sajnos be kell menned, ez van. Vagy keresel egy másik munkahelyet. Valahonnan nyilván jönnie kell a pénznek, ha nem akarsz éhen halni.

Forrás: Shutterstock

De nagyon téves gondolat kényszerként megélni ezt a helyzetet. Mindig van választásod. Választhatod, hogy felmondasz. Szabad lehetsz bármikor - de a szabadságnak mindig ára van: jelen esetben az, hogy nem lesz fizetésed. A te döntésed, hogy bevállalod-e vagy sem. Tudom, hogy sokan ezt nem tehetik meg. De olyan a világon nincs, hogy valakinek huzamosabb ideig szenvednie kelljen egy munkahelyen. Hiszen ha nem teheted meg, hogy máról holnapra felpattansz, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a jelenlegi munkád mellett kezdj el nézelődni. Ehhez viszont az kell, hogy rászánd az időd, mert helyetted senki nem tudja megoldani!

Szerintem ha nem vagy elégedett a munkáddal, érdemes átgondolni, mit vagy hajlandó adni vagy feláldozni azért, hogy pénzed legyen. Számtalan lehetőséged van: új munkát keresni, karriert váltani, vállalkozásba kezdeni, és még sorolhatnám. De bármit is teszel, ne felejtsd el: felnőtt vagy, felelősséget kell vállalnod magadért, a döntéseidért és az életedért. Ha te úgy döntesz, hogy minden reggel felkelsz és bemész oda, akkor legyél tudatában, hogy ez a te döntésed, te teszed meg, tehát csak egyvalakit okolhatsz mindenért: saját magadat. Itt mutatkozik meg a felnőtt gondolkodás - nem az éveid számában...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.