óvoda anya éjszakai
Véranya vagyok! Ja, nem! Csak azt hiszem magamról, hogy engem nem pótolhat senki. Ezért aztán, mikor megszületett a lányom, bizony nem adtam oda senkinek. Nem volt nekem szükségem énidőre meg romantikus vacsorákra kettesben a férjecskémmel...

Ja, de!

Csak nem voltam képes elengedni magam. Nem voltam képes egy órát sem lazán eltölteni valahol gyerek nélkül, mert izgultam, nehogy történjen valami, amíg nem vagyok otthon. Ám ha esetleg mégis külön töltöttem tőle néhány órát, utána már fejvesztve rohantam is haza. Nem tudom, ez miért alakult így. Talán, mert nem volt a közelben nagymama. Talán, mert szorongó személyiség vagyok. Talán, mert engem is így neveltek fel.

Jó volt ez nekem?

Nem! Nem volt felhőtlenül jó! Fáradt voltam, fásult és enervált. De a páromnak ez így is rendben volt. Nem rágta a fülem egy gyermektelen estéért, így végülis nem mondhatom, hogy tutira másképp csinálnám, ha újrakezdhetném.

Forrás: Shutterstock

Ám most olvasom, hogy van egy óvoda Szolnokon, ahol péntek este vigyáznak a gyerekre, ha a szülő ki szeretne kapcsolni - esetleg csak aludna egy jót. Azta! - kiáltottam fel. A lányomnak mennyire tetszett volna egy ilyen pizsamaparti az oviban! Szerintem ő lett volna az első, aki jelentkezik rá, hiszen ez tök jó buli egy gyereknek. Óvó néni, akit jól ismer és szeret, egy egész este szórakoztatná őt és a többi kis ovis barátját.

Lehet, én nem is akarnék elmenni sehova, de ők már előre megbeszélnék a barátaival, hogy péntek este pizsi- és tejparti lesz az oviban.

Olvasom az erről szóló cikk alatti kommenteket, és úgy érzem, a hozzászólók nagy részével nem ugyanazt a cikket vagy videót olvastuk/néztük. Én aztán igazán nem voltam egy gyereklepasszolós szülő, de azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés nagyon is jó.

Miért?

  • Mert ez nem egy kötelező kényszerszolgáltatás, hanem valós igények miatt létrehozott lehetőség.
  • Nagy valószínűséggel egy gyerek ide szívesen megy, így nem csak arról van szó, hogy a szülő - akarata ellenére - lepasszolja a szegény kicsit, mert ő egy szaranya, aki azért szült gyereket, hogy aztán minden péntek este bulizzon.
  • Egy-egy gyerekmentes este csodákra lehet képes, amiből a gyerek sokkal többet profitálhat, mint egy olyan anyukából, aki fáradt, kialvatlan - és hosszú ideje nem tündökölt semmilyen más szerepben az anyaságon kívül.
  • Vannak anyukák, akik imádják a gyereküket, ölni tudnának értük, ha kellene, de szükségük van egy kis kikapcsolódásra a gyereknevelés hosszú és rögös útján. És ettől még ők sem szaranyák. Sőt, inkább laza, jó fej szülők.
  • Sok helyen nincs nagyszülői segítség. Nemcsak péntek este nincs, hanem sosincs. Nincs bébiszitter, nincs senki. Rájuk húzni a vizes lepedőt, mert egy ilyen gyerekbarát lehetőséget igénybe vesznek, azt hiszem, több mint otrombaság, de mindenképp képmutatás.
  • Ismerős helyen ismerős arcok - és nem utolsósorban szakemberek, akik aznap este is szívesen vigyáznak a gyerekekre. Nagyszülők és családi segítség hiányában mi lenne ennél tökéletesebb megoldás, ha a gyerekünket jó kezekben szeretnénk tudni egy éjszakára?
  • Mindenhonnan azt a kritikát hallani mostanság, hogy önállótlan, nem életrevaló gyerekeket nevelünk. Hogy gyerekistenek diktálnak, mert a szülők alárendelik magukat, és feltétel nélkül maguk elé helyezik a gyerek akaratát. Aztán mikor van egy ilyen anyát-apát segítő (támogató) kezdeményezés, akkor jönnek a véranyák, és mellüket verve, virtuális máglyán égetik el azokat, akik élni mernek ezzel a lehetőséggel.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.