anyaság paramami Para gyerek anya gyereknevelés őrület Dörök Vanda Tízparancsolat
Anya lettél? Ez csodás, gratulálok! Ám tudd: ha rendes, valamirevaló paramami akarsz lenni, neked is be kell tartanod a Nagy Paramami Kézikönyv tízparancsolatát. Ja, hogy te erről még nem hallottál? Ejnye-bejnye, hát milyen szülő vagy te? Itt az idő pótolni!

(Figyelem, a cikk nyomokban humort és iróniát tartalmaz. A tartalom bárminemű egyezése a valósággal pusztán a véletlen műve...)

1. Gyakorlat teszi a mestert!

Mint bizonyára tudod, a paramami folyton idegállapotban van - azonban, hogy az aggódást tényleg 0-24-ben told, mint minden más mesterséget, ezt is gyakorolni kell. Ezért aztán, ha jól akarod csinálni, tessék elkezdeni már a fogantatás pillanatától kezdve!

Tippek a gyakorláshoz: "Csak legyen meg minden lábujja!" "Csak legyen elég egészséges a méhlepényem!" "Csak el ne kapjam a Zika-vírust!" Ne izgulj, ha napi 2-3 órát mantrázod ezeket, hamarosan rátalálsz a saját, speciális félelmeidre!

2. Eszik ez a gyerek rendesen?

Ha megszületik a kisbabád, feszülj rá veszettül az evésre! Ha nem eszik, azért. Ha elkezd végre rendesen szopizni, akkor meg azért, hogy eddig vajon miért nem evett rendesen... Gyötrődj naponta több órát azon, hogy vajon túl sokat szopiztatod - vagy esetleg túl keveset?!

3. Nem minden arany, ami fénylik!

A következő sarkalatos pont: a kaki. Rendkívül fontos, hogy minden egyes alkalommal kimerítő alapossággal, a lehető legerősebb lámpa fényénél tüzetesen ellenőrizd a produktum állagát, színét, szagát és természetesen mennyiségét is. Ha bármikor is eltérést tapasztalnál az előző esti adaghoz képest, haladéktalanul induljatok az ügyeletre! Ne felejtsd otthon a bizonyítékot sem, hogy az orvos ellenőrizhesse a pontos diagnózis felállítása érdekében!

4. Tutira lélegzik?!

Innentől következnek a hardcore, haladó gyakorlatok. A következő krízispont: az alvás. Nem lehet elégszer elmondani, hogy amikor végre elalszik a gyermeked, legalább 7, de minimum 10 percenként ellenőrizd, hogy lélegzik-e még! Nehogy elfelejtse, hogy belégzés-kilégzés után újra belégzés következik!

Forrás: Shutterstock

5. Biztonsági kütyük

Mivel előfordulhat, hogy éppen mosdóba kell menned, vagy gyorsan le kell zuhanyoznod, vegyél egy légzésfigyelőt! Ha pedig már úgyis vásárolsz, egészítsd ki a szettet egy bébiőrrel, majd csapj hozzá egy rejtett kamerát is! Csak így tudod non-stop figyelni az alvását az okostelefonodon.

6. Jobb félni, mint megijedni!

A korai fejlesztés, pláne a mozgásfejlődés, nagyon fontos. Ezért aztán jobban teszed, ha már a szülés előtt néhány hónappal időpontot foglalsz magatoknak Dévény-tornára. Az is alap, hogy szigorúan csak fából készült logikai, illetve készségfejlesztő játékokat vegyél a gyermekednek - nehogy később lemaradjon az egyetemen a hanyagságod miatt!

7. Nem lehet elég korán kezdeni!

A lehető legkorábban vidd el a kicsit bébiúszásra, babajelbeszéd-tanfolyamra, plusz Kerekítő mondókás foglalkozásokra!

Extra tipp: A foglalkozások ideje alatt megközelítőleg 8-10 perces gyakorisággal kend be a gyermeked kezét kézfertőtlenítővel! Hiszen, mint tudjuk, a közösség a vírusok melegágya.

8. A szónak teremtő ereje van!

Igyekezz minél több "Vigyázz!", "Le ne ess!", "Kapaszkodj!", "Juj-juj, az veszélyes!" és "Hozzá ne nyúlj, mert beteg leszel!" jellegű felszólítást használni, hogy a gyereknek még véletlenül se jusson eszébe aktívabban felfedezni a környezetét, mint ahogy azt egy szobanövény tenné! Így már korán megtanul vigyázni magára.

9. A legjobb barátod dr. Google!

Lépj be minden kismama fórumba, amit csak találsz, és a legapróbb tüsszentés miatt is túrd fel az internetet egzotikus betegségek után kutatva! Ezután oszd meg a friss diagnózist a többi paramamival, és vitassátok meg, hogy volt-e már valakinek hasonló! Persze, nyilván az sem árt, ha a gyerekorvossal egy neonatológus szókincsével tudsz kommunikálni.

10. Óvoda, óvoda, ki a csoda jár oda?

Amikor óvodaérett lesz a gyereked, applikálj poloskát a nadrágja zsebébe! Ezután bérelj egy kis furgont, és az óvoda épülete előtt rendezd be benne a saját, homemade nyomozóirodádat! Nehogymá' valamiről lemaradj, amíg az oviban hesszel... ;-)

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.