szerelem emlék szempár vágy Tekintet szív múlt Tatár Rózsa érzések
Felszálltak a fesztiválbuszra, ami egyenesen a gálaestre viszi őket. A hátsó üléseken hat férfi foglalt helyet, csendesen beszélgettek.

Leültek a második sorba. Összeért a karjuk. Nem beszéltek, anélkül is értették egymást - kivéve, amikor nem... De most Ákos boldog volt, és büszke, hogy a felesége - vagyis a volt felesége - eljött vele. Biztos jelnek tekintette, hogy visszafogadja.Vera kiegyensúlyozottnak érezte magát, egész testét betöltötte az összetartozás nyugalma.

Egyszerre keresték és fogták meg egymás kezét, szemlélték az elsuhanó házakat. Leszálláskor Vera visszafordult a táskájáért és meglátta a hat férfit. A leghátsó behajolt valamiért az ülés fölé. Csak egy villanás volt, aztán beállt a sorba, de ő azonnal megismerte. Egy pillanatra elállt a lélegzete, lépdelt tovább a férje mellett, aki már nem is volt a férje. Nem tudott figyelni Ákos szavaira, az iménti férfi arcát látta maga előtt. A társaság mögöttük lépdelt, hallótávolságon kívül.

- Ismered azokat mögöttünk? - kérdezte Ákost.

- Nem.

- Ők is a buszon utaztak.

- Akkor sem.

- Magyarok?

- Persze. Ez magyar filmfesztivál - felelte Ákos furcsálló tekintettel.

Az asszony torkában azonnal megjelent a gombóc, hallotta a saját szívdobogását - de fegyelmezetten lépdelt, csak a gondolatai cikáztak, mint a villám. Bizonyosságot akart, hogy nem téved. Az agya azt mondta: NE! De a szájának már nem tudott parancsolni.

- Az egyik Gyuszi Moszkvából.

- Az ki?

- Idegenvezető volt, amikor kint jártam.

- Akkor hogy kerülne ide?

- Nem tudom, de ő az.

- Mikor jártál Moszkvában?

- Húsz éve.

- És így emlékszel rá?

Ákos megdermedt. A feleségére nézett: ez már nem ugyanaz az asszony. Vera érezhetően máshol járt. A levegőbe nézett. Át a semmin - már csak a kedves fiú arcát látta, a hangját hallotta, ahogy azt mondja: "Várj, mindjárt jövök!" És jött, a japáncseresznye virággal. Aztán a vonat elindult. A fiú a peronról integetett. Ő vissza, amíg csak látták egymást.

Forrás: Shutterstock

- Menjünk lassabban!

- Miért?

- Hallani akarom, milyen nyelven beszélnek.

Ákos tiltakozott. Vera megállt, cipője pántját igazgatta. Ákos visszanézett. Most az ő torkában lett gombóc. Már hallották őket. Villámként csapott beléjük: oroszul beszéltek! Vera felkiáltott: "Ő az! Nem hittem volna, hogy valaha..." A férje megfogta a kezét.

- Mi van veled?

- Halálosan szerelmes voltam belé! - nem vette észre, hogy a férje arca megrándul.

A fogadáson Ákos ismerőseivel beszélgettek, kellemesen felszínes volt. Lassan elszállingóztak a vendégek, a kert átláthatóbbá vált. Vera egy társaság közepén megpillantotta Gyuszit.Nézte némán. Ákos nézte Verát, a gyomra összeszorult. Meghallotta a felesége hangját: "Odamegyek."

Ákos tehetetlenül állt, hangszálai görcsöt kaptak. Vera pohárral a kezében elindult. A kör közepén álló férfi észrevette, amint lassan körözni kezdett a társaság körül, szemét le nem véve a beszélőről. Már semmit nem észlelt a külvilágból, a megkövült férjéből. Nem érdekelte, hányadik kört teszi. Találkozott a tekintete a beszélővel, az intett a szemével. Vera helyet keresett, ahova félre állhatna, vele szemben. Megállt, várt. Azok lassan búcsúzkodtak.

A beszélő elindult egyenesen Vera felé. Nézte, amint feléje lépdel. "Ő az! Rohanni kellene, a nyakába ugrani. Milyen banális lenne, mint a filmeken" - gondolta. A férfi közeledett, nézte a nőt, és látta maga előtt a lassan elinduló vonatot, a lány kezében a cseresznyevirágot. És most itt áll. A haja már nem ér derékig, de húsz év alatt az arca semmit sem változott. Remegett minden lépésnél, de igyekezett, hogy ne látszódjon.

A nő csak állt, arcán ugyanazzal a naiv, kérdő kifejezéssel, mint húsz éve, csak akkor azt kérdezte az arca: "Kimondod?" Most meg azt: "Tényleg te vagy az?" Elfogyott a távolság. Ott álltak centiméterekre egymástól, csak a pezsgőspohár volt közöttük.

Ákos nem bírta tovább nézni, lassan megfordult, elindult kifelé. Megállt a legutolsó padnál, kicsit gondolkodott, azután háttal leült, és várt... De maga sem tudta, hogy pontosan mire, hiszen azok a reményteli gondolatok, amelyekkel elindult a fesztiválra, már rég tovaszálltak. Már szinte biztos volt benne: örökre elveszítette a feleségét...

Tatár Rózsa novellája

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.