szerelem párkacsolat anyós meny szakítás
"Szép dolog az őszinteség, a felesleges beszéd és a kioktatás viszont nagyon más" - gondolta a lány, miután leendő anyósával találkozott. Majd újra felidézte a történteket. Ott álltak a barátjával - előre egyeztetett időpontban - a szülők háza előtt, és csengettek.

Majd újra, és még egyszer, hátha épp a ház másik végében vannak a vendéglátóik. Nekik azonban pontosan harmincnégy perc kellett ahhoz, hogy odaérjenek - nem a házból, hanem az ismerőseiktől, akikkel tea és sütemény mellett cseverésztek. Igen, tudták, hogy jönnek, az órát is ismerik, mégsem tartották fontosnak, hogy időben otthon legyenek, és megtiszteljék a lányt azzal, hogy ne egy zárt ajtó előtt kelljen az utcán várakoznia.

A furcsa kezdet után még furcsább folytatás következett. Puszi-puszi, "De jó, hogy megismerhetünk!", majd betessékelték őket a nappaliba. A háziasszony betette a hűtőbe a süteményt, amit az ismerősöktől kapott, és egy hatalmas műanyag vödörből kakaós ostyát tett egy tányérra. Úgy gondolta, "ennek a nőnek" ez is elég lesz... Ezután a férjével elfoglalták a trónszéknek kinéző foteljüket, szemben a lánnyal. Kérdés kérdés után záporozott, egyszer a férfitól, aztán a nőtől, hol pedig egymás szavába vágva faggatták munkahelyről, múltról, érzésekről, jövőről. Komplett vagyonnyilatkozatot kellett tennie ingatlanról, ingóságról, beszámolni családi viszonyokról, tervekről, barátokról.

Forrás: Shutterstock

- Szereted a fiunkat? - kérdezte ezután a leendő após.

- Igen - válaszolta őszintén a lány.

Újabb húsz perc után, melyben a felesége szóvá tette a szerinte felesleges sminket, a leengedett frizurát és a lakkozott körmöket, ő is feltette a kérdést:

- Szereted a fiunkat?

- Igen, nem változtak az érzéseim iránta az elmúlt percek alatt.

A párja persze nem szólt bele a beszélgetésbe. Pontosan ismerte a szüleit, és tudta, hogy ha valamit meg akarnak kérdezni, azt megkérdezik, akkor is, ha feje tetejére áll a világ. A lány elkeseredetten szorította a fiú kezét, jelezve, hogy segítségre lenne szüksége. Persze nem kapott, de további "stílustanácsadást", kioktatást, illetve használati útmutatót a szerelméhez igen, mégpedig a jövendő anyóstól:

- Figyelj rá nagyon, ha kedves vagy vele, mindent megtesz neked. Csak ne igyon, mert akkor hülye lesz! - mondta színlelt nyájassággal.

Ezután a szobák bemutatása következett, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy külön alszanak, de ha a "papának kedve szottyan, márpedig olyan sokszor van...", akkor bizony összebújnak. A lány szíve szerint egy hatalmasat kiáltott volna, hogy "Túl sok információ!", de udvarias akart lenni, így inkább hallgatott. Azt kívánta, bárcsak ott maradtak volna sütizni a szülők az ismerősüknél, vagy nekik robbant volna le a kocsijuk, és ne értek volna ide. Bármi jó lett volna, ami megakadályozza, hogy ez a beszélgetés megvalósuljon.

Az idő telt, a pohár lassan betelt - bár a finálé még hátravolt. Egy teljes album a volt barátnőkkel és egy hosszú monológ az anya részéről: milyen kár, hogy egyikükkel sem volt tartós a dolog, és nem lett belőle házasság. Bármelyiküket szívesen látták volna menyüknek... (Nem úgy, mint téged - hallotta ki a lány a szavaiból.)

- Szereted a fiunkat? - kérdezte meg harmadszor is az apa.

- Itt már nem volt elég igennel válaszolni, mert hangsúlyt kellett adni az elmúlt másfél óra szenvedéseinek.

- Nem válaszolok többet erre a kérdésre.

Forrás: Shutterstock

Ha ő nem is, a lány megtette: átgondolta a kapcsolatukat, és úgy döntött, hogy nem kell ekkora terhet magára vennie. Inkább elengedte azt a kezet, amit egy anyai kéz még mindig ilyen erősen fog - és talán soha el sem ereszt.

Ferencz Gabriella novellája

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.