betegség öregedés időskor kiszolgáltatottság Herczeg Zsuzsa halál
Mint egy szárnyaszegett kismadár, úgy ült az idős néni a kórházi ágy szélén. Törött karjáról engedély nélkül leszedte a rögzítést, mert a fájdalom, amelyet a szorítása okozott, már elviselhetetlen volt a számára.

Így most csupán a nyakába akasztott kötés tartotta a karját. Az egyébként átlagos méretű vaságy hatalmasnak tűnt a testéhez képest, csontsovány lábacskái lelógtak a széléről. Szemei értetlenül meredtek a semmibe. Szerette volna tudni, miért kell itt üldögélnie, amikor minden egyes mozdulat fárasztja.

Csak hatalmas erőfeszítés árán sikerült megtartania magát, de ez nem is csoda, hiszen olyan volt, akire azt mondjuk: 40 kiló vasággyal együtt. Ki tudja, csont és bőr testét mikor olajozta belülről zsír...? Ha volt is rajta valaha, mára az összes tartalékát felemésztette. Hol van már az a fiú, aki visszatolta a kerekesszékében a kórterembe és ideültette?

Végtelennek tűnt az idő, mióta itt ült a kórházi pendelyben. Ráadásul az ablak is nyitva volt, így az évszakhoz képest hűvös szelek fel-fellebbentették rajta a fehér hálóinget. Megborzongott. A hideg átjárta vézna testét. Vajon mikor takarózhat már be? A karja folyamatosan fájt, és egyedül képtelen volt lefeküdni. Csak visszajön majd az a fiú, és lefekteti, gondolta.

"Tessék itt ülni!" - ennyit mondott a beteghordó, majd kitolta a kerekesszéket a kórteremből. Átülni is csak az ő segítségével volt képes, a lefekvés is megoldhatatlan feladat egyedül. Meddig bírja még megtartani magát?

Nyugtalan volt. A belső idegesség, ami állandóan gyötörte, mióta elesett és kiszolgáltatott lett, nem akart elmúlni. A fájdalom és a tehetetlenség teljesen felőrölték az idegeit, a gyógyszerek pedig az elméjét is megzavarták. Éjszaka álmában démonok kergették: futott, menekült volna, de nem tudott... Ereje híján kénytelen volt a szobatársak segítségét kérni, mentsék meg őt, adják oda a szekrényéből a ruháit, hogy felöltözhessen és hazamehessen innen.

Forrás: Shutterstock

Messze a fájdalomtól, oda, ahol nem érik utol ezek az álombeli lények, amelyek már hetek óta gyötrik. Ám hiába menekült volna, a nővérek hangosan leszidták, amiért "műsort" csinált és zavarta a többi beteget.

Pedig dehogyis akart ő másnak problémát okozni. Halkan kért elnézést a szobatársaitól, mint egy megszégyenített kisgyerek. "Bocsánat, lányok, hogy zavartalak benneteket" - suttogta elhaló hangon. Erre most ismét meg kell zavarnia valakit, mert a fiú csak nem jön vissza. Minden erejét latba vetve ép karjával a nővérhívó felé nyúlt, majd megnyomta a gombot. Örökkévalóságnak tűnt, mire a nővér megérkezett. Dehogyis kért volna segítséget a többi szobatárstól, hiszen tudta - a nővérek kioktatása nélkül is -, hogy nekik is szükségük van pihenésre és nyugalomra.

- Mit tetszik akarni? - kérdezte a nővérke, amikor megállt az ágya mellett.

- Le szeretnék feküdni - motyogta alázatosan.

Ekkor végre lefektették. Kiszolgáltatva, csendben nyúlt el az ágyon, és igyekezett a lehető legnagyobb csendben lenni, nehogy megzavarjon valakit a létezésével...

3 dolog, amit rosszul gondolsz az idős emberekről http://www.she.hu/herself/20180314-amit-rosszul-gondolsz-az-idosekrol-greta-may.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.