szegénység Szegő Lindi segítség adakozás hajléktalan könyörgés kiszolgáltatottság
Szitál a kora esti pára. Az üzletközpont előtt, a járdán áll egy tenyér. A hozzátartozó ráncos öregember alig látszik, a lámpák fényében csak a tenyere fehérlik, ahogy égnek fordítva tartja, Isten lassan pergő könnycseppjei és a hulló forintok alá.

A táskám a karomon, csajosan, beállok az árkádok alá, előkotrom a cigarettám a táskám aljából, rózsaszín öngyújtómon halkan koccan a fényesre lakkozott körmöm. A tűz fényénél, a szemem sarkából látom, hogy a tenyér mozdulatlanul vár. A kar, amely a tenyeret tartja, vékony dzsekiben folytatódik, alatta tiszta, kék melegítőnadrág és barna, félretaposott cipő. A fekete pamutsapka alatt mazsolányi, csuparánc arc, alig látszik - ő nincs is ott, csak a tenyér, csak az a fontos.

Divatos bőrkabátom dideregve húzom össze magamon, fázom. A tenyér nem remeg a hidegtől, nem mozdul, úgy áll, mint a mérleg serpenyője, nincs súly, nincs forint, ami megmozdítaná. Látom a múltat, mert látni akarom. Ahogy szerszámot fog, vaskos drótot, ahogy gyermeket simogat, asszonyt ölel, lyukat fúr a földbe palántának, hógolyót gyúr, baráti hátat vereget, pofonokat oszt, könnyet töröl, borosüvegre simul, kenyeret szel - és látom a jelent... Nem tolakszik.

A mozdulatlansága könyörög a napi betevőért, nem a szó. Talán később cigarettát töm a szállón, ha egyáltalán van neki... Hangtalan a sírás, az öreg megrázkódik, megrázkódom vele együtt én is, de a tenyér nem mozdul.

Elkapom a tekintetem. Nem alázhatom azzal, hogy nézem, lesütöm a szemem, nagyot szívok a cigibe, egy pillanatra szégyellem a szépen manikűrözött kezemet. Nem bámulhatom tovább, inkább elnézek a háztetők fölé az égre, de akkor is a fehérlő tenyeret látom, hív, szólít magához. "De én nem szoktam adni... Mit nem szoktál, te szerencsétlen, te bátortalan?

Forrás: Shutterstock

Az el nem költött ebéd ára ott lapul a tárcádban, mi lenne, ha megmozdulnál?!" - mondom magamban. Tétovázom és félek, mert mindig azok mennek el, akik jót tesznek, akarsz-e jó lenni egyetlen pillanatra, félre tudod-e tenni egy percre a félelmed?

Ha már mérlegre teszed, régen rossz, egyetlen mérleg van, a tenyér, aminek billennie kellene. A gazdájának kéne félni, mégsem teszi, mert ott a feltétlen bizalom, hogy talán ma nem kergetik el, ma talán meglesz a betevő falat, ha ital is, mit számít - egy ebéd ára, mit számít...?

A kezem a táskámban, előveszem a strasszkövektől fénylő tárcámat. "Júdás helyett fizesd vissza", kiveszem az aprót, melegítem a kezemben a pénzérméket, még egy slukk, fél szál ciginek annyi, "neked már annyi mára, ego", rátaposok, elrugaszkodok a csikkről, szállok a tenyér felé. Hullik az apró, csillogó körmeimmel nem érzem, milyen a bőr a kezén, pedig akarom. Ujjbegyem végighúzom rajta, hozzáérek, de nem történik csoda, csak embernek érzem magam egy pillanatra. "Köszönöm, kisasszony..."

Elfordulok. Cipőm sarka bluest kopog a pláza előtti fényes kövön, a táskám könnyű, talán én vagyok nehezebb, vonszolom a lelkem magam után, mint egy hisztis gyereket, aki még maradna ott, ahol jó. Lopva visszanézek. A tenyér mozdulatlanul vár tovább, talán az örökkévalóságig, az esőcseppekkel borított járda közepén.

Úgy akarok meghalni, hogy ne teherként emlékezzetek rám...http://www.she.hu/herself/20181121-ugy-akarok-meghalni-hogy-ne-teherkent-emlekezzetek-ram-ponya-papp-andrea.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.