szülő hazudni Tóth Zsuzsa gyerek hazugság gyereknevelés
Nem vagyok pszichológus, sem coach. Én csak élek, látok és tapasztalok - mint nő, mint anya. Sokat foglalkozom azzal, hogy e két szerepben hogyan lehetek még jobb, még boldogabb, de gyakran futok bele olyan véleményekbe - például gyereknevelés kapcsán-, amivel nem értek egyet.

Van egy általános vélemény, amivel már egyre inkább nem vagyok kibékülve. E szerint, egy gyermeknek jobb egy effektív "rossz" szülő, mintha nem lenne neki.

Ki a "rossz" szülő?

Hazugság lenne azt állítani, hogy nem él mindenki fejében egy kép arról, hogy ki a "jó" és "rossz" anya vagy apa. Ez azonban mindenkinek mást jelent. Anya vagy apa végeredményben bárki lehet. Ám valójában azt nevezzük szülőnek, aki neveli a gyereket. És ebben a nevelésben benne foglaltatik a sok öröm, puszi, ölelés, szeretet - ahogy az is, hogy gondoskodni kell a gyerekről, vigyázni kell rá és virrasztani vele, ha beteg. Vigasztalni, ha baja van, és még sorolhatnánk.

Aki nincs ott, az nem vesz részt a gyerek nevelésében sem fizikálisan, sem lelkileg. Ergo ő az én olvasatomban nem valódi szülő. Aki nem kel, fekszik, tanul, játszik a gyerekkel folyamatosan nap nap után, az nem neveli.

Ebből persze aztán gyakran adódnak olyan problémák, hogy a távol lévő fél mégis bírálja azt, aki ezeket a feladatokat végzi. Beleszól, és osztja az észt, mindezt úgy, hogy alapjáraton halvány dunsztja sincs semmiről.

Persze ezzel nem azt mondom, hogy minden "hétvégi anyuka/apuka" szarik a gyerekére, és kívülről osztják az észt annak, aki igyekszik helytállni a mindennapokban. Én most azokra a férfiakra és nőkre gondolok, akik saját akaratuknál/döntésüknél fogva nem vesznek részt a gyermekük nevelésében - de beledumálni azt nagyon tudnak.

Sok esetben nem is kell elvált szülőknek lenni ahhoz, hogy ez a helyzet kialakuljon: számos olyan családról hallani, ahol a felek együtt élnek, de az egyik szülő szinte alig van otthon és látványosan kihúzza magát a tennivalók alól. Ám a nagy átlagot tekintve talán kijelenthetjük, hogy ez a szituáció legtöbbször az elvált szülőket érinti.

Forrás: Shutterstock

Aki nincs állandóan jelen, az a legtöbb esetben egy olyan anya, avagy apa, aki egy-két-három hetente elviszi a kölyköt ide-oda - egyébként pedig a munkája, a társasági élete, az aktuális párja, meg úgy a saját komplett kis élete tölti ki a mindennapjait.

Alapvetően keveset foglalkozik azzal, hogy a saját picinyke része hogyan birkózik meg az élettel - a másik szülővel karöltve. Valahogy mindig természetes - pedig nem kellene így lennie -, hogy az a szülő, aki a gyerekkel van, így vagy úgy, de mindent megold.

Kivétel ez alól az az eset, amikor a felek úgy tudnak együttműködni, hogy például a közös felügyelet valóban a szó szoros értelemben közös. De ez nagy általánosságban inkább nem működik, mint igen - mert jellemzően az egyik félnek mindig duplán be kell dobnia magát. Hiszen a másik szülő - abból fakadóan, hogy már nem él egy fedél alatt az egykori családjával - a gyerekneveléshez köthető felelősségvállalás alól is kivonja magát.

Mit csinálj, ha te is egy ilyen mókuskerékben élsz?

Bizonyos vélemények szerint annak a szülőnek, aki a gyerekkel él, érdemes "kegyes hazugságokat" mondania a távolmaradó szülő védelmében - még akkor is, ha ezt normál esetben nem tenné. Tüntesse fel jobb színben, hiszen ha már nincs ott, legalább a távolban tündököljön. És mindegy, hogy azért nincs, mert valamilyen valós nehézség miatt így alakult, vagy mert mondjuk, egy seggfej, és nem is akar ott lenni - a gyerek békéje érdekében érdemes valami szépet hazudni.

Az egy dolog, hogy ne szidja a kölyöknek egyik a másikat indokolatlanul - de én úgy gondolom, hogy ne is hazudjon. Kezdek rájönni arra, hogy amikor azt halljuk: "az exem ellenem nevelte a gyerekünket, aki ezért nem akar találkozni" - nos, ezeknek a nagy része bazi nagy csúsztatás.

Persze van ilyen is. Nem mondom, hogy nincs. De az esetek nagy részében itt inkább arról van szó, hogy az a szülő, aki évekig tartotta a hátát a másik nemtörődömsége miatt, egyszer csak felhagyott a szépítő hazugságokkal. Miért is ne tenne így? Miért is ne lenne őszinte, és miért mondana kegyes hazugságokat? Hogy aztán amikor a gyerek rájön, hogy félrevezette - netán hazudott -, akkor ezt az arcába vágja, és úgy érezze, rá sem lehet számítani? Akkor mégis mit érezne? Kiben bízhatna?

Nem kell hazudni, hanem segíteni kell a feldolgozásban, és amikor eljön az idő, hagyni azt, hogy döntsön az életének erről a részéről. Jogot adni neki, hogy eldöntse, melyik szülőt milyen mélységig akarja befogadni az életébe - kötelesség és ráerőszakolás nélkül. Neki kell kialakítani a saját értékrendjét, hogy eldöntse, ki számít jó vagy rossz szülőnek a szemében.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.