párkapcsolat Pálfy Dalma viselkedés gyökér Sárkány ígéret tisztelet
Az a csodás az internetben, hogy a segítségével ma már bárki bármilyen információt elérhet és megoszthat. Bármit megtanulhatok egy online oktatóanyagból, és bárki bármit meg is taníthat, ha van rá befogadó réteg.

A minap például egy kedves kis videóból megtanulhattam, hogyan ne legyek sárkány. Bár a bennem lévő gyerek azért toporzékolt kicsit, hogy "Kit érdekel ez? Inkább valaki azt mondja el, hogyan legyek az!" De most nem ultramenő tűzokádó akarok lenni, csak megtartani egy férfit, ezért - a videó szerint - sárkánytalanodni kell, és kész. Mert ugyebár az ideális nő mindig édes, kedves, finom, puha (megj.: ezek a jelzők szerepelnek a videóban), egy cuki kis biorobot. És senkit nem érdekel, hogy neki is lehet rossz napja. Ne legyen!

Ám miután elvégeztem a kurzust, nem éreztem, hogy elegendő tudásra tettem volna szert. Meghallgattam ugyan, hogyan bánjak egy nagyra nőtt óvodással, aki egyszerre csak egy - ráadásul tök lényegtelen - dologra képes figyelni, és nem ért a szép szóból. Nem éreztem hasznosnak, mert hála az égnek - és a megfelelő párválasztási szempontjaimnak - ilyen pasi nem is él a közelemben. De gondoltam, továbbképzem magam a biztonság kedvéért, és megtanulom az ellenpólust is: hogyan ne legyek ignoráns pöcsfej. Mert a videóból olyan logikusnak tűnt, hogy ha pöcsfej vagy, felbőszíted a sárkányt, ilyen egyszerű.

De hatalmas meglepetésemre, nem találtam erről oktatóanyagot. Úgyhogy - mivel pont ez a csodás az internetben - írnék most egyet én, nők és férfiak okulására egyaránt.

1. Ne hidd, hogy szolgáid vannak!

Ha nem akarsz pöcsfej lenni, jó, ha hamar felfogod: egyetlen ember sem arra született, hogy téged kiszolgáljon. Ha akarsz valamit a másiktól, legalább a minimális erőfeszítést tedd meg, hogy megkapd! Szóval, ha például meleg ebédet akarsz, akkor felemeled a feneked, és kimész enni, amikor kész az ebéd. Nem miután elolvastad azt a hülye posztot, és nem az idétlen humorvideó után. Akkor. Amikor. Kész.

2. Figyelj már oda, ha hozzád beszélnek!

Értem én, hogy kényelmes kifogás ez az "egyfókuszú vagyok" duma. De nem kell különleges adottság ahhoz, hogy ha valaki hozzád szól, akkor 20 másodpercre oda fordítsd a fejed - és a megtisztelő figyelmedet. A saját fejeden kívül ugyanis egy egész világ van még, és nem csak az az elfoglaltság létezik, amit te éppen kiválasztottál magadnak. Ha elvárod, hogy a másiknak legyen tiszta a kommunikációja, akkor te is tedd már meg, hogy odafigyelsz, amikor kommunikálni próbál!

3. Lehetőleg próbáld tartani magad ahhoz, amit megígértél!

Az öt perc legyen öt perc, a mindjárt pedig tényleg mindjárt! És ha azt mondod, megszereled a csapot, vagy sütsz zserbót a mama szülinapjára, akkor lehessen is számítani arra, hogy tényleg megteszed! Persze ehhez nem árt, ha emlékszel az ígéreteidre, és nem csak beletojósan mondogatod őket, amikor éppen fél füllel sem figyelsz a másikra.

Forrás: Shutterstock

4. Tiszteld mások munkáját!

Ez már haladó szint, mert ehhez már egy nagyobb szemléletváltás is szükséges. Ezen a szinten már meg kell értened, hogy minden embernek megvan a maga feladata. És ha valamit a feladatain túl, kifejezetten a te kedvedért tesz meg, azt illik értékelni. Illik odafigyelni a kedvességre, illik megköszönni az erőfeszítést - például azzal, hogy időben megkóstolod az ebédkét, vagy kipróbálod a kedvedért összeszerelt napozóágyat.

Persze nem muszáj. Semmit nem muszáj, ami neked túl megterhelő vagy túl nagy szelet lenne a drága idődből. De akkor előbb-utóbb pöcsfej leszel, a másik pedig nagyobb eséllyel és hamarabb lesz sárkány - és ez ugyanúgy igaz férfiakra és nőkre is.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.