stressz konyha anyuka Bacsinszki Petra feleség munka düh stresszkezelés főzés
Márti hazaérve a hat órás munka után úgy érezte, mintha tizenkét órát dolgozott volna. Tele volt feszültséggel. Ledobta a táskáját, nagyot rúgott bele. - Ezt neked, még hogy nem elég divatos a kiadvány!?

Ránézett az órájára: fél három. A gyerekek iskolában vannak, a férje megy értük. Ötre hazaérnek. Egy öttagú családot ellátni nem kis feladat, főleg, ha ki a tejre, ki a gluténra érzékeny. Márti feltett főni magának egy kávét a régi kotyogóssal. Közben egy videóblogger receptjei között keresgélt, mit főzzön vacsorára. Az ujja megállt a rácos húson.

Átfutotta a hozzávalókat, ellenőrizte a hűtőt. Minden megvolt. A kotyogós jellegzetes hangjával jelezte, hogy lefőtt a kávé. Márti félretette. A pult fölötti polcra támasztotta a tabletet, elindította a videót. Fejből tudta ugyan a receptet, de valahogy jólesett neki egy barátságos női hang.

- Akkor vegyük elő a krumplit, és kezdjük el pucolni! - Márti elkezdte hámozni a több kiló krumplit. - Pont így nyúzod le rólam a bőrt a munkában! Nem is tudod, mennyi munka van a kiadvány mögött, te meg egy perc alatt lekicsinylően visszadobod! - hajította a meghámozott krumplikat sorjában az edénybe, amiből csak úgy fröccsent ki a víz. - Ha megpucoltuk a krumplit, többször mossuk át, majd szeletelhetjük fél centis nagyságú karikákra!

- Fogta a hatalmas krumplis edényt, bevágta a mosogatóba, folyó víz alatt átmosta, majd szeletelni kezdte a krumplit. Először lassan, majd egyre gyorsabban. - Még hogy nem elég divatos! Pontosan tudod, hogy azt csináltam, amit kértél! Ráadásul kiválóan! Nem könnyű munka mellett figyelmes és gondoskodó anyának és feleségnek is lenni! DE TE EZT HONNAN IS TUDHATNÁD? EZT NEKED! - sújtott le a késsel dühből a krumplira. Megfogta a félcentisnek távolról sem nevezhető karikákat, és behajította a vízbe.

- A szerencsésebbeknek nem kell fáradozni a lecsó elkészítésével, ha rejt a kamrájuk egy üveggel. De ha te nem vagy ilyen szerencsés, akkor csináljunk együtt gyorsan egy kis lecsós alapot! - A szerencsésebbek, no persze... - Márti megitta a megérdemelt kávéját: sok feketét kevés tejjel. Hiányzott neki a cigi, de a gyerekek miatt lemondott róla, mint oly sok másról is.

Forrás: Shutterstock

- Ha mindezzel megvagyunk, akkor a szeletekre vágott krumplit, a lecsót és a tejfölt öntsük össze, keverjük el és hagyjuk állni, míg megcsináljuk a húst! - Márti hirtelen feleszmélt, a kamrából elővett egy nagy üveg lecsót, kibontotta, hozzáöntötte a krumplihoz és beletette a laktózmentes tejfölt, kavart rajta néhányat, majd folytatta a hús előkészítését.

- Bármilyen hússal dolgozhatunk, én most karajt választottam, már előre felszeleteltem: klopfolás, fűszerek, és mindjárt készen is vagyunk. - Márti profi mozdulatokkal felszeletelte a karajt, majd a klopfolóval ütni kezdte. - Teljesen tönkreteszed a maradék önbecsülésemet is! Te hálátlan! Nekem köszönheted az előléptetést! A családom miatt visszaléptem a főnöki posztról!

Miután a hús megadta magát, sózta, borsozta. Vajjal kikent tepsibe öntsük bele a fele keverékünket, fektessük rá a hússzeleteket, majd öntsük rá a keverék másik felét! Fedjük le fóliával és előmelegített sütőben süssük 1,5 óráig! - Bevágta a tepsit a sütőbe. Betett egy mosást, leszedte a szárítót, kivasalt. Kivette a sütőből a tepsit, levette a fóliát, majd visszatette pirulni. Éppen lejárt a mosógép, kiteregette a ruhákat is. Az órára nézett, mindjárt öt.

- Hm, anya, nagyon jó illatok vannak - lépett be az ajtón a nagyobbik. - Anya, segítesz a háziba? - kérlelte a középső. - Édesem, most is olyan vidám és kiegyensúlyozott vagy. Nem tudom, hogy csinálod. - A férje megtörten roskadt le az előszobaszékre, letéve a gyerekek táskáit. - Mondd el apának is a titkod, hadd legyen ő is vidám! - kurjantotta a legkisebb. - Tudjátok, nekem a főzés terápia - hálás szívvel zárta el a sütőt.

Bacsinszki Petra novellája

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.