biztonság gyerekkor szeretet értékek falu élmények Törőcsik Edit
Kiskoromban nagyon vártam a csütörtököket. Az volt a kedvenc napom. A falu, ahol laktunk, a világvégén volt. Persze nem, de én akkor úgy éreztem. Pár utcányi ház, gyógyszertár, kocsma, kisbolt, azzal szemben az iskola.

A mi házunk az erdő mellett állt. Évekig még kerítésünk sem volt hátrafelé, a kertünk egy erdőben végződött. Olyan volt, mintha az is a miénk lett volna. Jobban jártam, mint a barátnőm, Klári, aki csak kicsit lakott messzebb az erdőtől, de az ő házuk mögött a málnások húzódtak.

Mondta is, hogy amikor kinéz az ablakon, nem őzikéket lát, hanem a munkát. Lehet menni málnát szedni. Mindenki ezt csinálta: jó nagy háztájit tartott, és elképesztő mennyiségű málnát termesztett. El lehet ám jutni arra a szintre, hogy ha még egy falat málnát kell enned, akkor inkább kifutsz a világból.

Ám én nem akartam elfutni. Én voltam az, aki tudta, hogy itt, ebben a faluban akar élni örökre. Jó, volt egy kis elvágyódás középiskolás koromban. Mert hiába voltam jó tanuló: amikor felvettek a közeli kisváros közgazdaságijába, beszóltak, hogy vidéken - tőlük tizenöt kilométerre - disznótorosért adják a jó bizonyítványt.

Ettől persze rosszul éreztem magam. Meg amikor megkérdezték, hogy mivel foglalkoznak a szüleim, nem hangzott túl jól, hogy "málnáznak", állatokat tartanak, gazdálkodnak. Haragudtam rájuk, hogy miért nem tudnak legalább egy íróasztalos munkát találni a téeszben, mert az olyan tisztább.

Szóval, ebben az időszakban inkább laktam volna emeletes házban, lifttel, és jártam volna számos busszal, mert az volt a menő - nekem legalábbis. A város annyira pici volt, hogy csak egyes és kettes járat volt, de akkor is. Reggel, amikor a falu iskolásai és dolgozói elindultak, alig fértünk fel a buszra. Se fűtés, se klíma, ezzel szemben túl közel kerültünk egymáshoz. Aztán a buszpályaudvaron átszálltunk a városi csuklósra. Mi, sihederek, mindig a csuklós részben utaztunk, jó nagy hanggal, mert versenyeztünk, ki bírja tovább kapaszkodás nélkül.

Forrás: Shutterstock

A szüleim minden csütörtökön beültek a kocsiba és vásárolni mentek. Volt Centrum meg Skála, és hatig voltak nyitva. A bátyámmal aznap mindig jól viselkedtünk. Szó nélkül ébredtünk, öltöztünk - ha esetleg az iskolában valami véletlen folytán rossz jegyet kaptunk, akkor azt nem mondtuk meg, csak másnap. Vagy akkor, amikor kijavítottuk. Vagy szülői előtt.

Nagyon elkanászodni nem lehetett: három házzal odébb lakott az osztályfőnök, aki képes volt hazafelé menet beszólni anyukáméknak, ha rossz jegyet kaptunk. Ám a csütörtök szent volt. Ezen a napon fizettek mindig a tejért vagy a málnáért, szóval, pénz is állt a házhoz, és anyáék mindig hoztak valamit a városból. Annyira vártuk! Banánt, narancsot, habos islert, egy szép harisnyát, könyvet, színes ceruzákat - mindennek örültünk.

Amikor az anyáék melletti parasztházat árulni kezdték, tudtam, hogy én akarom megvenni. Nem volt rá sok vevő, mert az örökösök a városi árakból indultak ki, majdnem egy évtizedig üresen állt. Mintha így tervezték volna: pont lett annyi pénzünk a férjemmel, hogy meg tudtuk venni. Nekünk csak szemből van kerítésünk. Egyik oldalról a szüleim, a másik oldalról és hátulról pedig az erdő a szomszédunk. Körülölel a biztonság. Jó így, hogy ilyen közel vannak.

A városban dolgozom - már nem busszal járok, hanem kocsival, és minden nap vásárolok, nem csak csütörtökön: friss kenyeret, péksüteményt, gyümölcsöt. Minden nap eszembe jut, hogy vártam régen a szüleimet csütörtökönként, ezért én is mindig viszek valamit a gyerekeimnek. Ma hazafelé láttam az út mellett, hogy magyar epret árulnak. Veszek is nekik - amíg még lehet.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.