esküvő anyakönyvvezető sztori rémálom munka Törőcsik Edit házasság
Mi kell egy házassághoz? A legtöbb ember erre azt válaszolja: szerelem. Ám mit mond az anyakönyvvezető, akinek az a munkája, hogy összeadja a párokat? Kell egy cselekvőképes, nagykorú férfi és nő, érvényes okmányokkal.

Születési anyakönyvi kivonat - ha valamelyikőjük már volt házas, akkor a jogerős bírósági végzés a házasság felbontásáról. Két nagykorú vagy nagykorúsított tanú. Mi kell még? Elköteleződés, türelem, megértés, elfogadás... Na, és persze egy nagy buli. Vagy kis buli.

Először azonban jegyzőkönyvet kell felvenni a házassági szándék bejelentéséről, ehhez képest leghamarabb a 31. napon lehet házasságot kötni, lagzit tartani. A várakozási idő azért van, hogy alaposan át tudják gondolni a felek, mire készülnek. Persze elég ritkán fordul elő, hogy ne lennének biztosak a dolgukban, de a jogalkotó tudja, hogy bármi - illetve bárki - közbejöhet. Volt már ilyen.

A pár több hónappal a kitűzött időpont előtt bejelentkezett, majd jelezték, hogy mégsem lesz esküvő - aztán a vőlegény megjelent egy új menyasszonnyal, hogy akkor ismét megpróbálná, szabad-e még az az időpont. Szabad volt. A házasságuk pedig azóta is tart...

Mi legyen a névvel?

A nevet bejelentkezéskor rögzíteni kell, de megváltoztatható a házasságkötésig (és persze utána is, csak akkor az már egy külön eljárás). A vőlegény is választhat: amikor Minta János házasságot köt Próba Katalinnal, akkor lehet belőle Minta János, Próba János, Minta-Próba János és persze Próba-Minta János is.

Tapasztalatom szerint nálunk nem jellemző, hogy a férfiak módosítanák a nevüket - maradnak, ahogyan születtek. A menyasszony előtt még több lehetőség áll. A bőség zavara miatt azt szoktam tanácsolni, hogy miután választottak, gyakorolják az aláírást, szokják, hogy hangzik és hogyan néz ki leírva az új név.

Milyen legyen a szertartás?

Hosszú, rövid, megható, vicces - vagy amit a pár szeretne. Voltak, akik kikötötték, hogy ne legyen több tíz percnél, és van, aki hosszú vonulást, zenei aláfestést szeretne. A leghosszabb szertartásomon chilei volt a menyasszony, és a tolmács mondatonként fordított. A pár direkt olyan időpontot választott, hogy a menyasszony családja és szülei is részt tudjanak venni az esküvőn, ha máshogy nem, hát videócseten.

Forrás: Shutterstock

Úgy kezdődött, hogy mindenki bemutatkozott mindenkinek - a jelenlévők és a virtuálisan jelenlévők is. Amikor elmondtam magyarul a szöveget, először meghatódott a pár, és a teremben lévők, majd fordított a tolmács, és kitörtek az érzelmek Chilében is...

Én mint anyakönyvvezető ilyenkor "csak" egy hivatalos személy, kellék vagyok, kívül kell maradnom ezeken a szituációkon. Mármint érzelmileg. Ám nem mindig sikerül. Még az sem kell hozzá, hogy a barátnőm lányát eskessem, akit kislány kora óta ismerek - nála már attól meghatódtam, amikor megláttam az esküvői ruhában -, elég csak a pillanat.

Az, hogy egy olyan bensőséges dolognak lehetek a tanúja, ami a résztvevőknek sokat jelent, számomra is megható. A chilei rokonok szokásosnál hevesebb reakciói, illetve a gondolat, hogy mennyire hiányozhattak a menyasszonynak abban a pillanatban a szülei, testvérei, rokonai, engem is megtörtek. Patakzottak a könnyeim, alig láttam a szövegem.

Mindig óriási bennem a stressz, hogy el ne rontsam. Nem, nem a szöveget, az előfordul, hanem a neveket. Minden anyakönyvvezetőnek az a rémálma, hogy összekeveri a neveket, fordítva veszi fel a szalagot, vagy nem ér oda időben a külső helyszínre. Esetleg nem működik a mikrofon, elgurul a gyűrű a fűben, vagy valaki úgy érzi, bele kell szólnia a szertartásba. Bármi megtörténhet.

Szeretem ezeket az emlékeimet, pozitív löketet adnak, könnyebbek tőlük a szürke hétköznapok. Abban is megerősítenek, hogy jól csinálom a dolgom, mert az általam összeadottak közül még senki nem vált el. Persze itt jön az apróbetűs rész: még csak három éve csinálom! Ám szeretném azt hinni, hogy nem ezért tartanak még mindig ezek a házasságok, hanem azért, mert a szerelem mindent legyőz!

Az esküvő életed legszebb napja - kivéve, amikor nemhttp://www.she.hu/herself/20170627-eskuvo-legszebb-nap-balszerencse-drama-felresikerult.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.