munkahely megbízhatóság bizalom titok Tolvaj Vica barátság magánélet
Sok helyen dolgoztam már eddigi életem során, és rengeteg munkahelyi kapcsolatot láttam. Láttam a sivár, szimpla kollegiális viszonyt, komoly alá- és fölérendeltséggel. Láttam a laza jókedvűt, ami nem foglalkozik a hierarchiával.

Láttam kínosan barátkozósat, és őszintén barátkozósat. Ja, és szerelmi három- és sokszögeket is, de erről most inkább nem beszélek...

Barát vagy kolléga?

Sokszor elmosódik a határ, és ha jó fej a főnök - vagy a mellettünk ülő munkatárs -, könnyen átcsap a dolog laza bratyizásba. Ez lehet nagyon kellemes, ha mindkét fél vevő a sztorira - de irtó kínos is, amikor megpróbálja elmesélni, hogyan csinálták az este az asszonnyal, miközben te a nevét is alig tudod a kedves kollégának... Egyes kutatások szerint sokkal produktívabbak a dolgozók, ha barátkoznak.

Ilyenkor - sok főnök elképzelése ellenére - nő a munkakedv, hiszen a dolgozók inspirálják egymást, kevesebbet betegek, pontosabban beérnek munkába, és könnyebben bent maradnak túlórázni, ha egy baráttal tehetik mindezt. A céggel is lojálisabbak, hiszen a barátságból adódó pozitív érzéseket önkéntelenül is kivetítik a munkahelyre, ami különösen hasznos, ha ügyfelekkel dolgoznak, hiszen így sokkal pozitívabb képet mutatnak kifelé.

Saját tapasztalat

A fenti véleményre én pro és kontra történettel is tudok szolgálni. Egy multi környezetben valóban inspiráló lehet, ha barátságban dolgoznak a kollégák. Fix munkaidőnél pedig még könnyebb betartani az alapvető szabályt: NE keverd a munkát és a barátságot! Ilyenkor úgy a jó, ha a munkaidő végével - miután felálltok és hazamentek - mindenki éli a maga életét.

Nem szól bele a másikéba, maximum másnap jól megdumáljátok, hogy mi volt a vacsora, mivel várt haza a gyerek vagy a kutya. Persze, az nehézséget okozhat, hogy egy esetleges konfliktus esetén is össze vagytok zárva a munkaidő alatt. Nincs választás, kommunikálni kell a munka érdekében. Ilyenkor csökkenhet a produktivitás, viszont a "kényszer" hamarabb magával hozhatja a kibékülést.

Forrás: Shutterstock

Több barátságom is született már munkahelyi környezetben. Az egyik legjobb barátnőm a volt főnököm. Míg együtt dolgoztunk, addig nem nagyon foglalkoztunk egymással, majd utána valahogy jóban lettünk. Ennek már tizenkét éve: hetente találkozunk, jókat eszünk és nevetünk. A másik legjobb barátnőm szintén munkahelyi szerzemény. Ő egy multis munka során "szegődött" mellém, ennek is már tíz éve. Vele már a közös munka során összebarátkoztunk, és egész jól működött a fenti aranyszabály.

Az életünk legalább egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, így természetes, ha a munkaidő sokszor összefonódik a magánélettel. Természetes, hogy innen szerezzük a barátainkat. Sajnos azonban negatív példával is tudok szolgálni: volt olyan, hogy talán túl nagy hévvel végeztük a közös munkát. Túl erős volt a közös cél, nem volt határ munka és magánélet között, és végül haragos "szakítás" lett a vége. A lényeg, hogy ha a barátság működik, akkor élvezzük - ha pedig nem, akkor rázzuk le magunkról, vonjuk le a tanulságot, és menjünk tovább!

Tanulság?

Ha úgy érzed, hogy a kollégád a barátod is lehet, mérlegelj: vajon ha nem itt találkoztok, akkor is jóban lennétek? Szabadidős tevékenységeket is terveznél vele? A legfontosabb pedig: vajon rábízhatod a titkaidat?!

Abból ugyanis elmondhatatlanul nagy galiba lehet, ha valaki kiteregeti a szennyesedet a munkahelyen vagy elárulja bármely féltve őrzött titkodat... Egyszóval a munkahelyi barátság jó dolog - de jól gondold meg, kit fogadsz bizalmasoddá!

Te hiszel a munkahelyi barátságban?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.