anyaság változás Győrfi Bíró Melinda tükörkép anya
Arról sokszor és sokat beszélünk, hogy gyermekeink születésével életünk egy új korszaka is kezdetét veszi. Amelynek csodáiról és megpróbáltatásairól bármennyit is olvastunk, akárhány kedves élménybeszámolót, tanácsot, tippet-trükköt is hallgattunk meg, mégis másként éljük meg mindezt.

Arról azonban kevesebb történet szól, hogy az anyaság nem csupán a gyermekünkkel való találkozást vonja magával, hanem másmilyenné formálódott önmagunkkal is megismerkedünk. Egy "új lénnyel", egy átváltozott énállapottal szembesülünk, aki sem érzelmileg, sem pedig fizikailag nem emlékeztet a valaha volt önmagunkra.

Így nem csupán a gyermekeinket kell nevelnünk, hanem a bennünk, általunk életre szólított friss, még ismeretlen "énlényt" is. Aki együtt látta meg a napvilágot méhünk és szerelmünk gyümölcseivel, aki kész és képes velük kézen fogva formálódni és fejlődni. Olyan mélyen megbúvó emocionális ajtók nyílnak ki sorra bennünk, amelyekkel addig soha nem volt alkalmunk találkozni.

A dédelgetett önmegvalósítás (átmenetileg) háttérbe szorul, az önös célok helyét átveszi az odaadás, a szolgálat, az alázat, a türelem, a fegyelem és az önkontroll edzése. Anyai küldetésünk tervében kiemelt szerephez jut az a szilárd és nemes elhatározás, hogy a kicsikből kiváló embereket faragjunk.

Szinte eggyé formálódunk az éjszakával, míg kedvesünk mély álomba merülten alszik, addig mi arra is felébredünk, ha az apróság nagyobbat sóhajt vagy kezével megdörzsöli a paplant. Végre megértjük a sokszor hallott szavak erejét, melyeket kamaszként még szélnek eresztettünk: "majd meglátod, amikor te magad is anya leszel..."

Gyermekeink mosolycsalogató halandzsái, amikor egy-egy hallott szót megpróbálnak leutánozni, amikor nevet adnak a látott dolgoknak, virágoknak, állatoknak, amikor eljátsszák az "anya énekel főzés közben" jelenetet, mind-mind olyan lenyomatok az életben, amelyek helyet kapnak az örökzöld emlékek tárházában.

Forrás: Shutterstock

A közös foglalkozások megtanítanak arra, hogy a tettek azok, amik utánzásra méltónak bizonyulnak a gyermekek megnyilvánulásai alapján. Ezért gyorsan ráérzel arra, hogy az önnevelés jóval többet nyom a latba, mint azt a kezdetekkor képzelted volna. Nem lepődsz meg azon sem, hogy egyszerre fedezed fel magadban a türelmes, gondoskodó anyát és feleséget, a bölcs tanítót, a játszópajtást és a családpszichológust. Mintha egyazon testben találkozna számos éned.

Többször elakadsz, gyakran teszel szemrehányást magadnak a viselkedésed miatt, talán rossz anyának is érzed magad néhanap. Ám ilyenkor eszedbe jut az, hogy te magad is "kohóban vagy". A napi hatások, impulzusok alakítanak téged, az életet nem hiába hasonlítják egy folyóhoz, hiszen a formálódás, a haladás megállíthatatlan.

Nem hagyhatod figyelmen kívül azt sem, hogy ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma megismerési, hozzáértési módszer sem. Nincs sablon, amellyel egy-egy tiszta, hamvas lélek a legapróbb részletekig kiismerhető lenne.

Igaz, hogy vannak értékek, hagyományos nézetek, beépítendő, elsajátítandó tudások, de minden ember magában hordozza egyedi kincseit. Ezeket már igen korán észlelhetjük, és támogathatjuk gyermekeink személyiségfejlesztését tekintve - ezzel szinkronban pedig mi magunk is szükségszerűen együtt rezdülünk, hullámzunk, változunk.

Győrfi-Bíró Melinda

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.