párkapcsolat szünet Tóth Zsuzsa menekülés kapcsolat szakítás szüneteltetés
"Tartsunk szünetet!" - hangzik el számtalan párkapcsolatban, amikor megugorhatatlannak tűnő problémák merülnek fel.    

Ekkor jellemzőn túl vannak már számtalan beszélgetésen, veszekedésen és próbálkozáson, hogy túljussanak a krízisen. Mégsem biztos, hogy minden esetben olyan jó ötlet ez a szünetesdi.

Talán akkor lehet foganatja, amikor nem kifejezetten a párkapcsolattal van a probléma, hanem csak az egyik félnek vannak gondjai, ami miatt kicsúszott a lába alól a talaj, és össze kell pakolnia az életét. Ámbár itt is felvetődik a kérdés: ha párban élünk, nem lenne jobb együtt megoldani, ha baj van? Hiszen akkor hol marad a jóban-rosszban rész?

Ám sokak szerint a "Tartsunk szünetet!" mondat egyenlő a szakítással, csak ez még az enyhített változat. Mert félnek meglépni, elmondani, még bizonytalanság van bennük - esetleg még olyan szintű a kötődés, amit nem tudnak azonnal elvágni.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a szünettel több kárt tehetünk, mint hasznot.

Ha a pár régóta együtt van, és a szünetet egy kellemetlen időszak előzi meg - állandó feszültséggel, vitákkal -, a szünet hatására megérkezhet a szabadság és felszabadulás érzése - ami igencsak jól tud esni. Ez pedig erősebb lehet a hiányérzetnél is, hiszen ilyenkor kevésbé emlékszünk a szépre, sokkal inkább az utolsó "rossz" momentumok maradnak meg. Az meg kinek hiányozna? Így nem csoda, ha sokan inkább az egyedüllétre voksolnak a kibékülés helyett.

Mivel itt még fél lábbal a kapcsolatban vagyunk, van kapaszkodónk. Alapvetően még nem veszítettük el a másikat, így nem is biztos, hogy jön a mindent elsöprő hiányérzet, ami miatt rájövünk, hogy csak vele akarunk lenni és senki mással. Pláne, ha ezt a lehetőséget egy megcsalás miatt választottuk.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy még jobban elmérgesedik a szituáció. Hiszen a másik elvileg még hozzánk tartozik, de fizikálisan már nincs velünk naponta, és ez egy elég furcsa helyzeteket tud előidézni. Megkérdőjelezhetjük, hogy őszinte-e. Mivel, kivel tölti a felszabadult idejét? Talán csak nem azzal, akivel megcsalt minket? Mit csinál esténként, a hétvégéken?

Forrás: Shutterstock

Hiszen állandó kommunikáció nincs köztünk, de azért még összetartozunk. Vagy mégsem?

Egész precízen is meg lehet oldani a szünet kérdést, ha lefektetjük a szabályokat. Mit várnak ettől a felek, meddig fog tartani, mennyi kommunikáció legyen köztük ezalatt, érvényes-e másokkal találkozgatni?

De ebben az esetben nem árt átgondolni, hogy egyáltalán akarjuk-e egymást, vagy pusztán csak baromi gyávák vagyunk ahhoz, hogy beismerjük: nem megy tovább. Sokan még ezzel a "legyen szünet" opcióval is képesek rabolni a másik idejét. Mert lássuk be, általában azok állnak elő ilyennel, akiknek esze ágában sincs folytatni a kapcsolatot, szimplán csak nem elég tökösek, hogy ezt beismerjék. Sajnálják a másikat, de leginkább saját magukat.

Mindenesetre, ha a párunk ilyen kéréssel áll elő, kérjünk konkrét magyarázatot, és ne elégedjünk meg holmi becsomagolt zagyvasággal! Mert ha ő elvárja tőlünk, hogy egy ilyen helyzetbe belemenjünk és türelemmel viseltessünk iránta, akkor igenis jogunk van tudni a valódi okát.

Ha viszont már belementünk, akkor ne keressük őt nap mint nap - bármennyire nehéz is. Ha szünetet tartunk, akkor ez valóban legyen szünet! Ne féljünk attól, hogy ez további eltávolodást eredményez, hiszen már pontosan ez történik. Talán pont ebből a távolságból tudunk majd újra elkezdeni közeledni egymás felé - vagy végleg lezárni a kapcsolatot.

Így nekünk is időnk szabadul fel, amit magunkra szánhatunk: mozizhatunk a barátokkal, sportolhatunk, új dolgokat próbálhatunk ki. Számtalan lehetőségünk van arra, hogy ha este sírva fekszünk is le - bizonytalanságban, zavarral a szívünkben -, legalább a nappalok teljenek a lehetőségekhez képest vidáman, tartalmasan és hasznosan. Idővel pedig úgyis kiderül, hogy melyik irányba mozduljunk: vissza hozzá vagy véglegesen el tőle.

Tóth Zsuzsa

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.