magazin család kibeszélő szívesség szeretet testvér Vörös Lujza kihasználás testvérek önzés
Ki tudok borulni a testvéreimtől. Van egy bicskanyitogató szokásuk: az esetek többségében csak akkor hívnak fel, amikor kell nekik valami. Akkor viszont azonnal félre kell dobnom mindent, és maximálisan csak rájuk figyelnem. Mert ha nem teszem, én vagyok a szemétláda...

Persze, ettől még szeretem őket, csak néha rohadtul fel tudják cseszni az agyamat. Hetekre eltűnnek, majd egyszer csak felhívnak, hogy elmondják: összevesztek a párjukkal, esetleg kiakadtak a munkahelyükön. Vagy szívességet kérnek... Én már attól is kivagyok, hogy hetekre eltűnnek. Volt olyan, hogy hónapokig nem jelentkeztek.

Éveken át én voltam az, aki igyekeztem megtörni ezt a szokást: írtam nekik e-mailt, Facebook üzit, felhívtam őket. Persze ilyenkor is főleg róluk folyt a beszélgetés, a személyes találkozást pedig általában elutasították. Ha mégis ráértek, én rohantam hozzájuk, vállalva a késő esti buszozást vagy a hajnali vonatozást - aztán hetekig megint nem jelentkeztek...

Évekig nehezemre esett, hogy ne keressem őket. Mégiscsak a testvéreim: illene tudnom, hogy élnek-e vagy halnak. Nemcsak az irántuk érzett szeretet, hanem a lelkiismeretem is azt diktálta, hogy tartsam velük a kapcsolatot.

Azt gondolná az ember, hogy ezzel mindenki így van, ha fontos neki a másik... Ám egy idő után meguntam, hogy nem kíváncsiak rám. Az egyikük folyton azzal jött, hogy szörnyen elfoglalt, ezért nincs ideje és igénye a családra. "Lehet", hogy ez idővel változni fog, de most nem férünk bele az életébe. Kösz...

A másik azzal érvelt, hogy rettenetesen fáradt. Túl messze lakom ahhoz, hogy meglátogasson. Menjek inkább én Pestre, ha látni akarom. Neked is kösz... A harmadik találta a legjobb kibúvót: "Minek írjak? Előbb-utóbb úgyis keresel." Szóval betelt a pohár: úgy döntöttem, tojok rájuk. Nem fogok egyedül evezni a csónakban.

Forrás: Shutterstock

Én pedálozzak, miközben az egyiknek derogál keresni, a többinek meg jóformán bele sem férek az életébe? Hozzáteszem, egyikük sincs kiküldetésben Kalkuttában, nem a világ megmentésén munkálkodnak, és nagyvállalatokat sem irányítanak. Igen, dolgoznak - elhiszem, hogy kevés idejük van, és ki vannak dögölve egy hosszú hét után. De hogy a húgukra ne legyen pár percük egy héten, az azért túlzás.

Úgyhogy felszívódtam. Több hónapig nem kerestek. Három hónap után előkerült az egyikük, hogy elmesélje: agyára megy az anyósa. Miután végighallgattam a panaszáradatát, megkérdeztem: nem tűnt fel, hogy három hónapja nem beszéltünk? Hát nem. Azóta nagyjából kétszer látom őket egy évben, ebből a karácsony az egyik alkalom.

Továbbra is csak akkor hívnak, ha elegük van valamiből, ha vigyázni kellene a gyerekre, ha kölcsön kérnek, vagy más szívességet szeretnének. Hazudnék, ha azt mondanám, nem kérdezik meg, mi van velem. A saját monológ után megteszik, de utána gyorsan vissza is terelik magukra a szót.

Egyszer-kétszer nem vettem fel nekik a telefont. Sorjában jöttek az üzenetek: miért nem lehet elérni? Olyankor bezzeg minden kommunikációs csatornát megtalálnak. Amikor pedig nemet mondok egy-egy kérésükre, látványosan neheztelnek, duzzognak, vagy nyíltan közlik: "Pedig számítottam rád." Rossz érzés, hogy ilyenek, de így kell elfogadnom őket.

Tarthatnánk egy nagy, családi lelkizést, hogy megvitassuk, ki ezért a hibás, de abból csak balhé lenne. Ismerek őket: nem adnának nekem igazat, úgyhogy inkább megspórolok magamnak egy testvérháborút. Abban sem reménykedem, hogy valami csoda folytán megváltoznak. Ők már ilyenek maradnak, amíg csak élnek.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.