magazin kibeszélő új kapcsolat párkapcsolat január Császár Zsanett szakítás új év
Januárban kétszer annyi szakítás történik, mint az év többi hónapjában, nem véletlenül hívják a hónap 8. napját "Divorce Day"-nek, azaz a válás napjának. Idén én magam is erősítettem ezt a statisztikát: újév másnapján mondtam ki, hogy "vége".

Miért pont akkor? Tiszta lappal akartam kezdeni az új évet. Az exem más környezetben, más tradíciók között nevelkedett, és teljesen más elképzelései voltak a jövőt illetően. A konfliktusaink már novemberben elkezdődtek, az egész decembert végigveszekedtük, karácsonyra pedig eljutottunk a mélypontra. Mivel nem ez volt az első ilyen eset - 2015-ben egy másik románcom is év elején ért véget -, elgondolkodtam, miért lesz mumus a január sok pár életében.

Átgondolod az évet

Az új év kezdete a számvetés ideje. Sokan ilyenkor gondolják át az előző évet, hogy aztán újrafogalmazzák a céljaikat, és eldöntsék, min kell változtatni. A kapcsolatukat is ekkor vizsgálják meg alaposabban. Rájönnek, hogy elviselhetetlenül unalmassá vált a szex, vagy túlságosan háttérbe szorították a saját igényeiket a másik kedvéért. Végre szembe mernek nézni a valósággal, és belátják: jobb elengedni a másikat.

Sokat vagytok együtt az ünnepek alatt

A karácsony komoly stresszforrás lehet a kapcsolatod szempontjából, hiszen sokkal több időt töltesz a szeretteiddel, így könnyebben felszínre kerülhetnek az elfojtott sérelmek. Tovább ronthatja a helyzetet, hogy a közösségi oldalakról ömlenek a boldog posztok - még akkor is, ha esetleg hamisak. Így kialakul benned egy irreális elvárás az iránt, hogy minden tökéletes legyen, ettől pedig még nyomasztóbbnak érzed a problémáitokat.

Forrás: Shutterstock

Aki karácsonykor szakít, az szemét!

Olyan is előfordul, hogy egy ideje már ott lóg a levegőben a szakítás, csak nem akarod tönkretenni az ünnepi idillt. Eljátszod a tökéletes partnert, hiszen nem szeretnél csalódást okozni a rokonoknak és a barátoknak. (Esetleg a gyerekek előtt próbálod fenntartani az illúziót.) Az ünnepek gyorsan elmúlnak, a felszín alatt dúló feszültségek viszont egyfajta katalizátorként kezdenek működni. Ilyenkor még intenzívebben éled meg (és fejezed ki) a felgyülemlett érzéseidet, ez pedig sokszor a megromlott párkapcsolat lezárásához vezet.

Bármit eltűrsz, csak karácsonykor ne légy egyedül...

Mást sem hallasz egész decemberben, minthogy a karácsony a békesség és a szeretet ünnepe. A tévéből ömlenek a giccses, tökéletes boldogságot illusztráló filmek, a rádióban pedig kétpercenként felcsendül egy-egy szentimentális sláger. Ezekben a hetekben megsokszorozódik benned a vágy, hogy tartozz valakihez. Eluralkodik rajtad az egyedülléttől való félelem, és bármire hajlandó vagy a "szeretetért" cserébe: tűrni, nyelni, hallgatni, megalázkodni.

Ám amikor véget ér ez az időszak, új erőre kapsz, és friss szingliként vágsz bele az ismeretlenbe - kellő önbizalommal és hittel felvértezve...

Nyugodtan csomagolhatsz! Nélküled kezdem az újévet!http://www.she.hu/herself/20181221-nyugodtan-csomagolhatsz-nelkuled-kezdem-az-ujevet-csaszar-zsanett.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.