odafigyelés önismeret Mike Klaudia ki vagyok én önfejlesztés
Bár napi 24 órát töltünk saját magunkkal, sok esetben mégis azt érezhetjük, nem is ismerjük igazán jól magunkat. Pedig nincs olyan területe az életnek, ahol az önismeret ne lenne fontos és hasznos.

A teljesség igénye nélkül, néhány élethelyzet, amikor az önismeret a hasznodra lehet.

Szingliként, párkereséskor

Ha éppen egyedül vagy és nincs társad, akkor ez is kiváló alkalom lehet arra, hogy többet foglalkozz önismerettel. Több időd van magadra, ezt használd ki! Érthető módon leginkább egy igazi partnerre vágysz, viszont a köztes időben is sokat tehetsz magadért és a leendő kapcsolatodért.

Érdemes átgondolnod az eddigi kapcsolataidat. Mi volt jó? Mi volt rossz? Mi az, ami neked igazán fontos egy kapcsolatban? Mi az, amit adni tudsz a másik félnek? Mi az, ami jó volt, és a jövőben is úgy szeretnéd?

Ha találsz olyan pontokat, amin úgy érzed, érdemes dolgoznod, akkor kezdd el! Az, hogy erre mi lesz a legjobb módszer, attól is függ, hogy miről van szó. Lehet, már egy baráti beszélgetés is a segítségedre lesz.

Családosan, gyerekneveléskor

Ha már vannak gyerekeid, akkor biztos tudod, mire gondolok. A gyereknevelés az egyik legnagyobb önismereti út. A picik kíváncsiak, kérdeznek, hogy mi miért történik, miért úgy csinálod a dolgokat, ahogy. Sokszor rájöhetsz, hogy néha te magad sem tudod a tetteid hátterét. Vannak dolgok, amik "csak úgy" beégnek és robot módjára csinálod. Úgy, ahogy anno a szüleidtől láttad. Ez nem biztos, hogy rossz, de lehet, vannak olyan módszerek, amiket ha megértesz és felülvizsgálsz, akkor valami új, jobb születhet helyette.

Ha szeretnéd jobban megérteni a működésedet, vedd át a gyermeki kíváncsiságot, és próbáld kíváncsi figyelemmel vizslatni a tetteidet, gondolataidat!

Forrás: Shutterstock

Munkahelyen

Ismerős a helyzet, amikor minden munka nálad landol, mert egyszerűen képtelen vagy nemet mondani? Ez talán az egyik leggyakrabban előforduló helyzet, ami fejtörést okozhat, ha karrierről van szó. De lehet akár egy munkahelyi konfliktus, amely során nem tudod jól képviselni az érdekeidet.

Ezek a nézeteltérések ugyanúgy jelen vannak a magánéletben, szóval, érdemes vele foglalkozni. Legyen szó bármelyikről, mindenképpen hasznos, ha tudatosan végiggondolod ezeket a szituációkat és megpróbálod megérteni a működésedet. Miért nem tudsz nemet mondani? Miért fontos, hogy minden feladatot te láss el? Lehet, hogy ezt még a gyermekkorodból hozod? Miért tartasz a konfliktusoktól és attól, hogy elmondd a véleményedet? Vannak félelmeid ezzel kapcsolatban?

Ha ezeket átgondolod, valószínűleg lesznek válaszaid, amikkel aztán érdemes foglalkozni. Megérteni a helyzetet és vázolni, hogy mi is lenne az ideális állapot. Mi kell ahhoz, hogy ezt elérd? Legyen szó a fent említett életterületek bármelyikéről, az önismereti munka soha nem felesleges időtöltés.

Mindig megtérül! Ha már felismered, hogy neked ezzel dolgod van, az már fél siker. Ezután pedig keresd meg a számodra megfelelő módszert! Legyen az egy témába vágó könyv, egy jó baráti beszélgetés vagy valamilyen önismereti kurzus, terápia.

Mike Klaudia

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.