magazin kibeszélő bánat Ferencz Gabriella boldogtalanság reménytelenség boldogság
Úgy döntöttem, szünetet tartok a szomorú hétköznapokban, és kinevezem a mai szerdát örömteli napnak, ami kincseket és lehetőségeket rejt. Egyszerűen elegem van abból, hogy évek óta folyton bánatos és reménytelen vagyok.

A változatosság izgalmas és titokzatos. Hátha bejön, és attól kezdve semmi mást nem akarok majd, csak harminckét foggal mosolyogni. Apró lépésekkel is kezdhetném, de a maximális hatás elérésének érdekében koncentrálni akarom az élvezeteket. Mindent belesűrítek ebbe a szerdába: szexi leszek, kacagok, sétálok, moziba megyek. Lehet, hogy kicsit későn keltem ahhoz, hogy mindez beleférjen? Sebaj, majd kialakul! A boldog élet titka, hogy nem szabad tervezni, csak élvezni kell a percet és örülni a jövőbeli lehetőségeknek.

Hozzá is fogok! Először is, a lehető legszebb akarok lenni ezen a tökéletes napon! Igen ám, de nem tudom: egy boldog nő visszafogottan sminkel vagy erősen? Úgy tűnik, nehezebb felhőtlennek lenni, mint gondoltam.

Biztosan a rossz beidegződések teszik, a rengeteg elemezgetés, bizonytalankodás. A mai nap azonban nem szólhat erről! Nem agyalok annyit, felveszem azt a ruhát, amit legelőször érintek meg csukott szemmel a polcomon. Egy ujjatlan, ezüstszínű top... Rendben, próbáljuk meg még egyszer, ez csak a gyakorlatlanságom számlájára írható. Becsukom a szemem, teszek egy lépést balra - mivel az őszi ruhák ott találhatók -, majd odanyúlok. Igen! Így kell ezt csinálni! Egy mélyen dekoltált hosszú ujjú felső kerül a kezembe. Tudtam én, hogy menni fog!

Egy kis gyakorlat kellő optimizmussal vegyítve egyenlő a sikerélménnyel - ami pedig egyértelműen a boldog élethez vezet. Mintha már éreznék is valamit, egy kis bizsergést - ez lenne a kezdődő boldogság? Mikor fokozódik, meddig tart, és mit kell tennem azért, hogy folyamatosan megmaradjon? Csak mert nem tudok mindig ezer dolgot belezsúfolni a napomba. De nem kell - és nem is szabad - most ezzel foglalkoznom!

Megvolt a smink, a ruha és a cipő kiválasztása, úgyhogy kilépek az ajtón. Úgy tűnik, a Nap nem tudja, hogy ma boldog leszek - a felhők mögé bújt, ahelyett, hogy az arcomat simogatnák a sugarai. Sebaj, ez sem szegheti kedvemet, hiszen ma szerda van, az a bizonyos szerda. Kocsiba ülök, elintézek pár teendőt, majd leülök a parkban egy padra, hogy nézelődjek.

Forrás: Shutterstock

Látok egy idős házaspárt: kéz a kézben sétálnak, mosolyognak, a nő csacsog, a férfi hallgatja. Láthatóan számukra ez a felállás jelenti a határtalan örömöt - biztosan nem agyaltak rajta, mit tegyenek, hogy minden ilyen jó legyen. Abból építkeztek, amijük van: a házasság és a közös élet. Nem akartak többet, csak ezt kellemessé tenni. Aztán látok egy ugrándozó kislányt, az anyukája lélekszakadva fut utána. Mikor utoléri, megöleli - örül, hogy megvan és a karjaiban tarthatja. Igen, szemmel láthatóan boldogok!

Ekkor ránézek a ruhámra, a cipőmre, és nem érzek még csak hasonlót sem ahhoz, amit ezek az emberek, amikor egymás kezét fogják, vagy a kislányukat ölelik át. Pedig tettem azért, hogy most boldogságot érezzek, míg úgy tűnik, ők egyszerűen csak megélik.

Szerencse kérdése csupán, nem pedig a ráfordított időé vagy akarásé? A külső nem tesz minket boldoggá, ahogyan a pénz sem, még az sem biztos, hogy a szerelem igen. Van, akinek egy szép pillanat is elég, egy tárgy, másoknak viszont sok minden kell ahhoz, hogy ezt érezzék.

Egy biztos: megfelelni a külvilágnak, az elvárásoknak nem tesz minket boldoggá. Ne akarjunk egy mások által felállított mércéhez igazodni! Magunkat kell adni őszintén, teljes valónkban. Rájöttem, hogy a boldogság - vagy legalábbis annak lehetősége - bennünk van. Az, ahogyan a dolgokat szemléljük, ahogyan életünk elemeit egymás mellé helyezzük, ahogyan a pillanatokat megéljük.

Másnap reggel már nem terveztem előre, hogy boldog leszek. Inkább csak megpróbáltam észrevenni az apró részleteket, amiknek eddig nem szenteltem figyelmet. Tudatosan figyeltem azokra a momentumokra, tárgyakra, lehetőségekre, amik szinte körülölelték a lelkemet a kedvességükkel - és sokkal boldogabb lettem!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.