szerelem beszéd párkapcsolat csend Ferencz Gabriella Nyugalom zaj
Állandó zaj vesz minket körül. Az utcán, a boltokban, a buszon, esetleg a munkahelyünkön. Sokszor már a gondolat is örömmel tölt el, hogy egyszer majd "hallhatom" a csendet.

Mi lehet az érdekes benne - miért vágyódik bárki is a csend után? Ha az ember éveket tölt el egy harsány ember társaságában, aki úgy gondolja, minden perc minden ezredrészét ki kell töltenie valami mondandóval, akkor a csend értékesebb kincs az aranyrögnél, a Föld leghatalmasabb gyémántjánál...

Akkor egyszerre éhezünk és szomjazunk utána, és úgy érezzük: nem a világ legszebb helyére szeretnénk elutazni, hanem a legcsendesebbre. Ahol akár még a nyugodt szívverésünket is meghallhatnánk.

Nem szökne azonnal vér az agyunkba, amikor egy nehéz nap után újra az a bizonyos személy fogad, aki szerint a csend haszontalan, és csak a hang bír erővel (ha már tartalommal nem...). Van, aki nem veszi észre, hogy a párja azért vonul el a sötét konyhába, mert el szeretne bújni előle. Csak mondja tovább a magáét, és nem érdekli, hogy ráerőlteti a másikra a hallgatóság szerepét.

Hogy lehet zajártalmat okozni egy másik embernek, aki már nem tudja, hova meneküljön? Intelligencia vagy neveltetés kérdése, hogy figyeljünk a másik rezdüléseire, igényeire? Miért nem lehet megérteni, hogy sokszor tíz perc csenddel többet adunk a párunknak, mint két perc beszéddel? És hogyan lehet védekezni ellene?

Forrás: Shutterstock

Igen, a csend értékes, mert hiába tűnik egyszerűnek, talán még unalmasnak is, ezerféle lehet: boldog gondolatokkal teli, emlékképeket idéző, terveket szövögető. Azzal a hanggal és személlyel szemben, aki csak egyféleképpen tud beszélni: hangosan és harsányan. Túlkiabál mindent és mindenkit, nem hagyva helyet másnak.

A csend erőt adhat, kitartást, célokat, ha végre időt szakíthatunk rá, és lehetőséget kapunk, hogy megéljük. Aki folyamatosan beszél, a legelemibb dolgot veszi el a másiktól: azt az értékes időt, amit önmagára fordíthat. Amikor kikapcsolhat, pihenhet, és egy szebb jövőben reménykedhet. Ha ettől megfosztanak valakit, az legalább akkora bűn, mint kirabolni. Végül is ugyanazt teszik mindketten, a rablók és a zajkeltők: értékektől fosztják meg a másikat.

Egy ideje nemcsak a válaszokat, de a helyeket is keresem, ahol csendre lelhetek. Ahol háborítatlanul álmodozhatok arról, hogy egyszer majd nem csak pillanatokra lehet az enyém, hanem bármikor, ha szükségem van rá...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.