utazás emlék élmény karácsony Percze Ágnes hiányérzet ünnepek
Az utóbbi években utáltam a karácsonyt. Nemcsak a készülődést - ami a reklámokban békés és nyugodt, a valóságban viszont fárasztó és frusztráló -, hanem a vendégeskedős, kajálós vagy épp unatkozós napokat is a pokolra kívántam.

Így hát tavaly kitaláltam: irány Thaiföld! Szinte a föld felett repkedtem örömömben, hogy nem töltöm itthon az ünnepeket. Hihetetlen nyugalom öntött el: nem kell azon agyalnom, honnan lesz fa, vagy azon, hogy mi lesz az ünnepi kaja.

Nem kell logisztikázni a szülők és a rokonok között, sem azon dilemmázni, hogy saját készítésű ajándékkal lepjem-e meg a szeretteimet vagy boltival. Lelki szemeim előtt láttam, ahogy koktélokat szürcsölök a napfényes parton, és lógatom a lábam a thai öböl kellemesen langyos vizébe. Semmi töltött káposzta, semmi mosogatás, semmi bejgli - amivel aztán halálra eszem magam!

A valóság azonban másképp alakult. December 24-én valóban egy bungalóban ültem a világ másik végén, ahol nem ünneplik a karácsonyt. Ám ahelyett, hogy élveztem volna, inkább a bőröndbe tuszkolt műfenyőt próbáltam feldíszíteni mindenféle tengeri kincsekkel és kagylókkal - hogy a lelkembe kódolt ünnepnek mégiscsak adjak némi méltóságot.

sdr Forrás: Percze Ági saját képe

Piszkosul hiányzott a karácsony... A tél hűvös szépsége, az ünnepi fények, a dalok, a töltött káposzta, a zserbó - és nagyon, de nagyon hiányoztak a szeretteim, akik nem voltak ott velem.

Eszembe jutottak gyermekkorom felejthetetlen karácsonyai, amikor nagymamámnál összegyűlt a család. Egy órán keresztül tartott az ajándékozás, de nem azért, mert olyan sok mindent kaptunk, hanem mert mindenkit megvártunk egyesével, hogy kibontsa az ajándékát, és együtt örültünk vele...

Aztán a felnőttek szürcsölgették a borlevest, mi, gyerekek pedig csúsztunk-másztunk a fotelek alatt, vagy épp kergetőztünk. Minden évben megpróbáltuk lelopni a fenyőfáról a szaloncukrokat, de minden évben rájöttünk, hogy a fán logó konzum cukrok már tavaly is ott lógtak. Sőt, már talán 5 éve is - és olyan kemények, hogy kopogni lehet velük az asztalon. Ilyenkor hasunkat fogtuk a nevetéstől, és kiabáltuk kopogás közben, hogy "Szót kérek!"

Összetörtünk néhány üvegdíszt, de mindig cinkosan fedeztük egymást, míg egyikünk eltakarította a romokat, és kicsempészte a szilánkokat a szemetesbe. Éjfél körül pedig hazasétáltunk a szüleimmel és a testvéreimmel a hóesésben... Mire hazaértünk, meglepetésemre a mi kis fánk alatt is ajándék volt, mert a Jézuska már csak ilyen: titokban jár a házakba, nem engedi, hogy meglessék.

Hiába volt gyönyörű Thaiföld, hiába volt minden varázslatos és csodás, ha a szívem nem volt ott velem. A szívem itthon volt a girlandok, a fényfüzérek és a szeretteim között. Bárminek örültem - még egy turisták által felállított műfenyőnek is -, ami az ünnepet idézte egy olyan országban, ahol ugyan béke van és szeretet, de nincs Jézus születése, csengettyűszó és töltött káposzta...

Forrás: Percze Ági saját képe

A világ másik végén döbbentem rá, hogy kitörölhetetlenül a szívembe égett a szeretet ünnepe - mert a szüleim olyan csodálatos emlékké tették. Az én feladatom is az, hogy megadjam a gyermekemnek ezt a csodálatos érzést - hogy ha valaha is azt érezné élete során, hogy a pokolba kívánja a karácsonyt, legyen hova visszanyúlnia, és erőt meríthessen az emlékeiből.

Azt mondják, aki sír, attól el kell venni! Én elvettem magamtól a karácsonyt, és bizony nagyon-nagyon hiányzott... Úgyhogy idén alig vártam, hogy felcsendüljenek a karácsonyi dalok, hogy tele legyen az egész város fényekkel és díszekkel.

Fejben már készülök a karácsonyi menüre, szervezem a családi találkozásokat, és időben elkezdtem ajándékokat készíteni - szívből. A tavalyi év vége bármilyen szép és felejthetetlen kaland volt, mégis óriási űrt hagyott a szívemben - pedig nem történt más, csak kimaradt egy karácsony...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.