kávé mindenki Pónya Papp Andrea munka köszönet munkás
Reggel, amikor a vekker csörgésére felriadok, nincsenek versenyképes, üde gondolataim. Csak olyanok, amiket sosem vallanék be. Csak olyanok, melyek általában a "franc" szóval kezdődnek, vagy végződnek.

Aztán amikor leülök az ablak mellé az első kávémmal, kortyonként válik a világ is élhetőbb hellyé. Így volt ez ma reggel is. Két kézzel markoltam a bögrémet, az egyetlen kapaszkodót, hogy végre a valóság része legyek. Viszonylag lassú folyamat ez, s egyszer csak azt vettem észre, hogy magamban azt mantrázom: köszönöm, köszönöm, köszönöm...

Na de tényleg, kinek?

Köszönöm magamnak, hogy megnyomtam azt a gombot, s ezért a sötétbarna nedű életet lehel belém? Ó, nem...

Köszönöm Istenem, hogy végtelen bölcsességedben megteremtetted hat nap alatt a világot, s vele a kávét? Ó, nem...

A konyhám hirtelen tele lett emberekkel, akik nélkül nem lehetne ez a kávé a kezemben. Olyanokkal, akikre szinte sohasem gondolok, mert a kényelmem annyira magától értetődő. Természetes. "Megdolgoztál érte" - mondhatnád, és ez így is van. De vajon rajtam kívül még hányan dolgoztak meg érte?

Forrás: Shutterstock

Rájuk gondolok most, és itt vannak velem. Egy asszony, aki abban jellegzetes háromszögletű kalapban szedi a kosarába a kávébabot. Aztán jönnek szép sorban a többiek, akik válogatják, és tisztítják. Majd azok, akik elszállítják, pörkölik, csomagolják, kiszállítják, polcra rakják, eladják.

A lakás megtelt ezzel a sok ismeretlen emberrel, a szívem pedig hálával. Eszembe jut a munkaruhás férfi, aki tegnap előttem fizetett a boltban, és lopva rám nézett, hogy látom-e a piszkos körmeit. Szégyellte, pedig én nem találtam kivetnivalót benne, ahogy a tenyerében a bőrkeményedések sem botránkoztattak meg. Tiszteletet éreztem akkor, ma reggelre pedig hálát.

Tudod, régen lelke volt a dolgoknak. Meg története.http://www.she.hu/herself/20170428-mult-jelen-regen-most-emlekek-tortenetek-emlekezes-a-te-vilagod.html

Hány piszkos köröm és mennyi bőrkeményedés vagy vízhólyag árán kényelmes az életem? Milyen rengeteg ember szorgalma és áldozata egyetlen csésze kávé!

S ha belegondolsz, te is egy végtelen sort látsz, dolgozó embereket a földeken, munkásokat a gyárban a szalag mellett, íróasztal mögött ülőket. Az útépítőktől a bankos kisasszonyig mindenkinek van valami köze ahhoz, hogy észhez térjek reggel.

Láthatatlan szálakkal vagyunk összekötve mi, emberek. Egy mindenkiért, mindenki egyért! Ahol egyszerre vagyunk az "egy" és a "mindenki".

Lassan eltelik a reggel, és dolgozni indulok. Az úton végig ez jár a fejemben. Köszönöm emberek! Köszönöm a kávét! Köszönöm a házat, a házon a tetőt, az ajtót és a kulcsot a zárhoz, a korlátot a lépcső mellett, az utat a talpam alatt...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.