butaság nők buta férfiak Percze Ágnes
Pár napja két szó fészkelte be magát a fejembe: buta nő. Próbáltam törölni, de ott kattogott egész nap: buta nő, buta nő... Aztán jöttek a kérdések:
  • Kik azok a buta nők?
  • Hol kezdődik a buta nő kategória?
  • Vajon én buta vagyok?
  • Ha van egy diplomám, buta vagyok ahhoz képest, akinek kettő diplomája van?
  • Ha hülye kérdéseket teszek fel az űrkutatásról, akkor buta vagyok?
  • Vagy csak akkor vagyok buta, ha nem tudom, mikor kell befogni a szám és mikor kell megszólalnom?
Forrás: Shutterstock

Akár a lexikális tudás, akár az emocionális megnyilvánulás dönti el az emberi butaságot, pont ugyanannyi buta férfi van, mint nő. Szerintem. Mégis, ha beírom a keresőbe, hogy buta nő, kidob számos oldalt, ha pedig azt írom be, hogy buta férfi, akkor a keresés találata önmaga kontextusában szinte nulla.

Játsszam a buta libát, hogy jó legyek nálad?http://www.she.hu/herself/20170816-ismerkedes-randi-hulye-picsa-okos-no-eselyek.html

Szűk körű közvélemény kutatásomban a következők hangzottak el arra a kérdésre, hogy ki a "buta nő" és ki a "buta férfi"?

"Szerintem nincs különbség buta férfi és buta nő között, csupán buta ember létezik. Ennek pedig számos megjelenési formája van... A megkülönböztetés csak sztereotípia."(Lovay Fruzsi)

"Buta az, aki szemellenzőt hord, és csak egy síkban gondolkodik, ezért nem látja meg az utat és azt sem, hogy milyen kérdések hevernek az út mellett." (Filep Dávid)

"Szerintem a butaság relatív. Van egy csomó butának titulált ember, akinek egyszerűen csak totál másképp működik az agya."(Szabó Mariann)

Ha mindenki megegyezik abban, hogy a butaság nem függvénye annak, milyen nemű az ember, akkor mégis miért mondják többet a nőkre, mint a férfiakra, hogy buta?

A szellemi szempontból nem túl kiemelkedő férfire azt mondjuk, bunkó, tapló, erőszakos, agresszív, mulya, de hogy buta lenne, azt alig-alig aggatjuk rá. A férfi, ha nem tud valamit, akkor nem ért hozzá, a nő, ha nem tud valamit, akkor buta.

"Egy butuska lány lehet népszerű, akit sok ember vesz körbe, mert cuki. A buta férfit
kiveti a közösség, mert az nem 'cuki'." (Petrás Lilla)

"A buta férfi nagyon szomorú jelenség, ha jól néz ki hozzá, akkor még szomorúbb." (Nyiri Zsuzsi)

Forrás: Shutterstock

Szóval, a butaság fogalmát körüllengi egyfajta feminin cukiság. De miért nem tiltakozunk ellene, mi, nők? Ezt kutatva megkerestem, hogy pontosan mit is jelent ez a jelző a magyar értelmező szótár szerint:

Buta (melléknév)

"Nehéz felfogású (személy), akit könnyen irányítanak mások, könnyen befolyásolható, nincs önálló véleménye. A buta ember nem képes önállóan gondolkodni, ítéletet alkotni, így lassan tanul, vagy nem képes megtanulni a szükséges tudnivalót. Ez olyan tulajdonság, amikor a személy képtelen arra, hogy figyelmét érdeklődéssel egy jelen időben létező dologra irányítsa, és nem képes irányítani a gondolatait."

Na, és ez a leírás nagyon emlékeztet valamire... Régen a párkapcsolatokra (házasságokra) jellemző volt az alá-fölérendeltségi viszony. Az volt a természetes, hogy a férfi dominanciájából eredően irányított, diktált, döntött, a nő pedig egyetértett, és követte az urát. Vagyis pont úgy kellett viselkednie, ahogy az értelmező szótár a "buta embert" leírja. De hát ez csak a felszín volt. A látszat... Mert, ahogy a nagymamám mondaná: "Az okos nő buta."

Ez mit jelent?

Ezekben az alá- és fölérendelt viszonyokban a nők megtanulták úgy irányítani a párjukat, hogy ők meggyőződésesen hitték: a döntés az övék. A színfalak mögül kezdtek el a nők manipulálni, meghagyva a férfinak az irányítás látszatát. Talán ez még ma is így van. Talán mi, nők, sem mindig bánjuk, ha nem tartanak olyan okosnak minket a férfiak. Talán jó nekünk elbújni a butácska nőcske figurája mögé, hogy aztán, amikor kell, helyén legyen az eszünk. Persze, ez csak következtetés. Bár nekem tetszik.

Szerinted is nőies jelző a "buta"?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.