hosszú haj nők Greta May férfiak hajviselet
Bár manapság már számtalan frizura lehet divatos, még mindig a középhosszú vagy hosszú hajú nők vannak többségben. A leomló hajzuhatag sokak szerint a nőiesség elengedhetetlen szimbóluma.

Vannak férfiak, akik elképzelni sem tudják, hogy rövid hajú barátnőjük legyen. De vajon mi köze a szexuális kisugárzásnak a haj hosszához? Lehet egy nő tüsi séróval is szexi? Hogyan alakult ki (egyáltalán kialakult?) a "nő = hosszú haj" szemlélet?

Elődeink óriási lobonccal rendelkeztek - nemtől függetlenül. Azonban már az őskorban rájöttek, hogy a lelógó tincsek díszítése fokozhatja a csábítás esélyét, ezért kagylókkal, csontdarabokkal ékesítették a fürtjeiket.

Az ókori egyiptomi hölgyek sokunkat megszégyenítő bátorsággal választották a rövid hajat, és az állig érő bubifrizurát. Az Újbirodalomban aztán divatba jött a hosszú hajkorona, viszont a férfiaknál a rövid viselet volt szokás. Ráadásul mindkét nem esetében közkedveltek voltak a parókák.

Kleopátra film 1963 Forrás: Wikipedia

A görögöknél Nagy Sándor uralkodásának idejében különült el lényegesen a férfi és női hajviselet. Addig ugyanis a fiúk is hosszú hajat hordtak, de az uralkodó elrendelte annak leborotválását (a szakállukkal együtt). Rómában a császárság korában váltottak kurta hajra a fiúk. Nőtársaik továbbra is hűen kitartottak a hosszú haj mellett.

A középkor gót férfiai a hosszabb hajra szavaztak, egészen változatos formákat kipróbálva. Ezek közül mai szemmel némelyik kissé komikusnak is tűnhet...

A reneszánsz és barokk kor férfijai divattól függően változtatták frizurájuk hosszát. A hölgyek haja azonban már nem lehetett rövid. Volt, hogy hatalmas parókákkal, vendéghajakkal érték el a kívánt hosszúságot és mennyiséget.

Napjainkban viszont mi, nők, szabadon választhatunk: maradhatunk az elmúlt évszázadok biztonságot adó, hosszú hajkoronájánál, vagy dönthetünk úgy is, hogy a rövid hajat választjuk, és nélkülözzük a csábítás során klasszikusnak minősülő, szexi hajdobálós mozdulatot.

Ám azt tudnunk kell, hogy a férfiak többsége az első verzió mellett érvel - és nem ok nélkül. A pszichológusok szerint ugyanis a hölgyek hosszú hajának igenis köze van az erotikához, hiszen teret ad bizonyos "játéknak".

Mikor egy nő haját hátradobva felfedi a nyakát, önkéntelenül is üzenetet közvetít a társaságában lévő férfi irányába, tetszést és "hajlandóságot" mutatva felé. Ráadásul a hosszú haj tudat alatt az életerőt és az egészséget jelképezi. Ezeknek pedig szintén nagy jelentőségük van a párválasztásban.

Forrás: Shutterstock

És most el is érkeztünk a nagy kérdéshez: Miért alakult ki az a nézet, hogy a rövid hajat viselő nők magabiztosak?

Ugyanis aki úgy érzi, hogy elég nőiességet sugároz - a haján kívül - más tulajdonságaival is, az nem fél megválni a hosszú tincsektől. (Persze ez nem azt jelenti, hogy a hosszú hajú nők nem lehetnek magabiztosak!) A szakemberek szerint viszont jobb, ha az illető számol azzal, hogy döntésével csökkenti az ismerkedésre jelentkező férfiak számát...

Mindez azonban "csak" pszichológiai magyarázat. Hiszen tudjuk, hogy sok esetben nem azért hord valaki rövidebb frizurát, mert ez tetszik neki: van, aki legbelül mindig is Aranyhajnak érezte magát, azonban a hajhagymái nem partnerek a megvalósításban. Befolyásoló tényező lehet még az arcformánk, a munkánk vagy a hobbink is.

Szerintem pedig az a lényeg, hogy megtaláljuk azt a frizurát, amellyel jól érezzük magunkat a bőrünkben - máris garantált a pozitív kisugárzás.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.