kábítószer Greta May mese kisgyermek felvilágosítás gyerek szülő
A kábítószer minden szülő rémálmainak egyike. Hiszen hiába okos egy kamasz gyerek, és rendelkezik stabil értékrenddel, elég egy gyenge pillanat, és hozhat egy rossz döntést. Kíváncsiságból, vagy akár a többiek nyomásának hatására is.

Anyaként utánaolvasva a témának, megnyert magának a korai megelőzés elmélete. Eszerint minél hamarabb vetjük el a magot a kicsi elméjében a kábítószer ártalmas hatásairól, annál nagyobb eséllyel veszi ezt a tényt később is figyelembe. Hiszen nagyon sokat jelent, hogy milyen információval találkozik egy téma kapcsán először - bármiről is legyen szó.

Forrás: Shutterstock

Ha például egy gyerek az iskolatársaktól hall először - sajnos legtöbbször vicces - sztorikat arról, mit csinált a nyolcadikos Benő befüvezve, akkor már késő. Mert az első beszélgetés során "jófejségnek", lazaságnak tüntették fel a fűfogyasztást. Anyuék persze azt mondják majd otthon, hogy ez rossz és veszélyes - de hát köztudott, hogy a szülők mindent túlparáznak. Még egy hülye jégkrémtől is kétségbeesnek októberben - gondolja a gyerek.

Kicsi korában viszont még feltétel nélkül elfogadja a belétáplált okosságokat. Sokszori figyelmeztetés után ugyan, de örökre rögzül a buksijában, hogy nem nyúlunk a konnektorba, mert halálos. Ezt akkor is elfogadja, ha nem érti, hogyan működik az áram, és hogy hat az emberi szervezetre. És 14 évesen sem fog poénból belenyúlni. Még akkor sem - ha esetleg heccből -, erre biztatják a többiek.

Ezért úgy döntöttem, hogy jobb minél hamarabb szóba hozni a témát. Ezt követően az esti mesékben a főhőssel, Sünikével, néha egészen különös dolgok estek meg. Például jött egy idegen az erdőbe, és sosem látott csemegével kínálta a rosszkedvű sünt. Azt ígérte, hogy attól majd jobb hangulata lesz. Csakhogy Sünike a jókedv helyett mindenféle butaságot látott: szörnynek képzelte az óriási tölgyfát, és vérszomjas ragadozónak a legjobb barátját, Nyuszikát. Fel is kapta a seprűt, és azzal kergette a "fenevadat", majdnem fejbe is verte szegényt. A többi erdőlakó alig tudta megakadályozni ebben. Másnap aztán szomorú volt, és szégyellte magát, amiért a furcsa csemege hatására ilyeneket tett.

Forrás: Shutterstock

A mese jól sikerült, sokat nevettünk egy-egy viccesen tálalt részlet közben. A történet végén viszont beszélgettünk arról, hogy sajnos a valóságban is gyártanak buta emberek olyan szereket, amiktől hasonlóan viselkedhet valaki, mint Sünike. Ami megváltoztatja a fejünkben a valóságot, és magunkra vagy másokra veszélyes tettekre késztethet.

Kiválóan el lehet ezt magyarázni egy kisgyerek szintjén, és így ők is képesek megérteni a fontos üzenetet. A mese pedig számtalan módon variálható a későbbiekben: például a főszereplő hiheti azt a furcsa bogyók hatására, hogy repülni tud. És milyen jó, hogy az utolsó pillanatban megmenti a bölcs bagoly, mikor le akar ugrani egy szikláról.

Narkós a legjobb barátom - és én észre se vettem 2. részhttp://www.she.hu/herself/20161124-drogos-barat-narko-kabitoszer-legjobb-barat-sanyi.html

Persze, nem azt mondom, hogy folyton ezzel traktáljunk egy ötévest. Időnként azonban érdemes egy-egy új történet kapcsán szóba hozni a témát. Így a magától értetődő szabályok mellé szépen bekerül az is, hogy "sosem fogyasztunk kábítószert". Ha már nagyobb a gyerek, kiegészülhet a tudása azzal, hogy ezek a szerek milyen károkat okoznak a szervezetben. Hogyan és miért teszik ezeket titokban mások italába, ételébe stb.

Szeretnék olyan világban élni, ahol nem kell ilyesmin aggódnom, de sajnos ez nem rajtam múlik. Egyetlen eszközként a megelőzés áll rendelkezésünkre. Érdemes élni vele.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.