környezetvédelem undorító cigicsikk szemét Herczeg Zsuzsa szemetelés szokás
Hamvadó cigarettavég. Nem, ez most nem a Karády szám. Hanem már megint egy, az úton eldobott cigicsikk, mely még ki sem aludt. Benned is felmegy a pumpa, ha ilyet látsz? Mert én régen képes voltam ölre menő vitákat folytatni a "kitett" cigarettacsikkek ügyében.

Hisz' vannak már kifejezetten az elhagyásra váró csikkek számára kitett "inkubátorok", amelyekből szorgos kezek gyűjtik össze azokat: a kukák! Minden településen akadnak ilyenek bőven! Így még az interneten sem kell böngészni azok lelőhelyeit, és kiválasztani egy sötét órát, amikor senki sem lát - azért, hogy megszabadulj az élvezeti terméktől.

Mert bár nagy a társadalmi nyomás az elhagyni szándékozó "szülők" - pontosabban szívók - felé, most mégsem kell morális válságba kerülnöd amiatt, hogy "inkubátorba" helyezed a már nem kívánatos csikkedet. Mert sokan vannak ám - de már felkészült rájuk a társadalom. Megtaláltuk a megoldást a kitett csikkek ügyére. Neked már nem kell mást tenned, csak egy mozdulattal - és az utcai szemeteseknek, hamutartó kukáknak hála, minden lelkiismeret-furdalás nélkül - megszabadulni tőlük. Na, de vannak ám olyan mozdulatok, amelyeket a felelősen gondolkodók még ma sem szeretnek látni!

Forrás: Shutterstock

Ilyenek többek között az elegánsan elhullajtós, a letekert kocsiablakon kipöccintős, a "véletlenül" elhagyós, a leejtős, a nagy ívben elhajítós, a lehajolva a földön elnyomós és a mások portájára bedobós. Mert legyen bár többdiplomás elegáns dáma vagy munkásruhába öltözött kőműves az illető - ha dohányos, sajnos a fentiek bármelyike jellemző lehet rá.

Nemcsak én, hanem az "inkubátorok" is füstölögnek miattuk. Teszik ezt, mert sok esetben, mivel még ha el is jutnak azok használatáig, a sietség hevében nem a megfelelő óvatossággal és körültekintéssel végzik azt. Talán azért, mert pont ez az a mozdulat, amit nem gyakorolnak eleget?

Passzív dohányos négylábúak

Tudtad, hogy a madarak és a kutyák, na meg a macskák is kaphatnak nikotinmérgezést? Ezért, ha négylábú kedvenced az utcán sétáltatás közben "beszív", annak komoly következményei lehetnek! Márpedig nem lehetsz mindig elég gyors, hogy kikapd a szájából a csikket, főleg ha még rakoncátlan kiskölyök.

Csak hogy tudd: már 2-4 cigaretta nikotintartalma is képes egy kutyánál nikotinmérgezést okozni! Hogy mennyire lesz súlyos a mérgezés, természetesen függ a cigaretta nikotintartalmától és az állat testtömegétől is.

Forrás: Shutterstock

Én korábban minden alkalommal, amikor akaratlanul is tanúja voltam egy csikk eldobásának, infarktusgyanús állapotba kerültem, annyira felidegesített ez a fajta felelőtlen viselkedés. Mi több, harcos amazonként rohantam oda az elkövetőhöz, és emelt hangon szólítottam fel a csikk felszedésére. És hozzátettem, hogy ha nem teszi meg, hívom a biztonsági őröket.

Mert ez kérem szemetelés, ami büntetendő!

És képzeljétek, volt, hogy bejött! Ha elég erélyes és hirtelen vagy, úgy meglepődnek, hogy már hajolnak is le, hogy felvegyék az eldobott csikket. Bár ma már nem vagyok ennyire vehemens, mert féltem a testi épségem - meg a túlzott izgalom egyébként is árt a szívnek. :)

De vannak kevésbé drasztikus technikák is arra, hogy jobb belátásra bírd a szemetelő dohányosokat. Például lehajolsz, egy papírzsebkendővel felveszed a csikket, majd segítőkész mozdulattal visszaadod tulajdonosának, miközben ártatlan arccal közlöd vele: "Óh, hát ezt meg elhagyta!" Vagy ugyanezt megteheted a kocsiablakon kidobott cigarettacsikkel is, a következő szöveggel: "Véletlenül kiesett a kocsiból, de én megtaláltam!" És várod a jutalmad. ;)

A baj az, hogy már csak legyintünk, amikor ilyen eseteket látunk. És bár büntetik a szemetelőket, mégsem tartatják be vagy nem tudják kellőképpen betartatni velük a "Ne szemetelj!" parancsolatot... Akkor mégis hogyan lehetne felvenni a harcot a notórius csikkeldobálókkal? Lehet küzdeni, precedens értékű pénzbüntetéseket kiszabni... De amíg nem lesz szemléletváltozás az emberek fejében, olyanok leszünk, mint Don Quijote: egész életünkben szélmalomharcot vívhatunk majd a szemetelőkkel.

És hogy hogyan lehet a gondolkodásmódot befolyásolni? Főként példamutató viselkedéssel, hogy a jövő generációja felelősen gondolkodó felnőttként ne a cigarettacsikket, hanem magát a cigarettát "dobja el". Vagy a kezébe se vegye!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.