barátság Greta May manipuláció befolyásolás
Vannak emberek, akik kapcsán sokszor észre sem veszed, milyen körmönfont módon befolyásolnak reakcióidban, döntéseidben. Jó ismerősnek, megértő kollégának tűnnek, netán barátnak.

Közös ismertetőjelük, hogy bármiről panaszkodsz, elszörnyedt arccal, sűrű bólogatások közepette adnak igazat neked. Mindig. És ez nagyon jól tud esni. Ha azonban odafigyelsz, rájössz, hogy közel sem baráti érzések mozgatják őket. Ahelyett ugyanis, hogy hirtelen támadt indulataidat objektív megközelítés felé igyekeznének terelni, inkább rátesznek a "feszkóra" egy lapáttal - hiszen ők nem vesztenek semmit. Egy nem túl szép, ám találó mondás úgy fejezi ezt ki, hogy "más hímtagjával verik a csalánt".

Három konkrét példa arra, hogyan is működnek "csalános" barátaink:

1. Szándékosan eltúlozzák a problémádat...

Biztosan volt már olyan, hogy egy - egyébként hétköznapi - bosszúságon teljesen felrángattad magad. Mondjuk, a reggeli rohanásban majdnem hasra estél a párod által az előszoba közepén hagyott cipőben. Egy "csalános" ilyenkor alig várja, hogy kifaggasson, miért vagy mérges, aztán akcióba lép. "Te szegény - mondja. - Borzasztó lehet egy ilyen emberrel élni. Hát komolyan, hogy nem képes valaki annyira tisztelni a párját, hogy ennyit megtegyen érte? Könyörgöm, mondd, hogy legalább kiálltál magadért, és elküldted a francba!"

Forrás: Shutterstock

Te pedig, amilyen túlfűtött vagy éppen, nyúlsz is a telefonért, és pótolod az elmaradt "francba elküldést". És tádám, máris generáltál egy komoly veszekedést, ami jóval túlmutat a cipő problémán. Este aztán könnyek közt tűnődve kutatod, voltaképp miért is ordítottad le telefonon a férjed fejét.

Egy igazi barátnak sosem az a célja, hogy továbbhergeljen. Inkább segít, hogy az indulatoknak köszönhető szemellenző lehulljon rólad, és valós nagyságában lásd a problémát. A fenti helyzetben valami ilyesmit mond: "Tudom, milyen szörnyű a reggeli kapkodás. Úgy látszik, a férjed rendetlen egy kicsit. Majd azért beszéljetek erről, ha picit lehiggadtál. De ne feledd, ő az, aki kérés nélkül megszerel mindent, kifesti a konyhát, és természetesnek veszi, hogy a nagytakarításból is kiveszi a részét. És nézz csak a telefonodra, fogadjunk, hogy már kaptál is tőle egy szerelmes üzenetet! "

2. Kétségeket ültet el benned, amik magadtól meg sem fordultak volna a fejedben...

"Hallom, Csabit nevezték ki csoportvezetőnek. Pedig mindenki tudja, hogy te érdemelted volna meg! Ne mondd erre, hogy csak rövid ideje vagy a cégnél! Egy ismerősöm két hónap után került feljebb. Reméljük, azért tudják, hogy milyen jól dolgozol. Ettől még nem vesznek semmibe, ugye? Sokan az alagsorban ragadnak örökre, de veled biztosan nem így lesz... További jó munkát!" - Elszáguld, te pedig letaglózva ülsz, és látod magad 15 évvel később, még mindig ugyanebben a pozícióban.

Forrás: Shutterstock

Az irodádat pókhálók lepik, a főnökség pedig már a nevedet is elfelejtette... És ezzel a lendülettel a motivációd a béka feneke alá süllyed, és így egyre távolabb kerülsz attól a vágyott előléptetéstől - amit esetleg majd a kedves "csalán" kap majd meg helyetted.

3. Felelőtlen tettekre biztatnak, akkor is, ha ők maguk sosem ugranának bele...

"Vonzódsz hozzá? Mi tart vissza? - duruzsolja füledbe a csalános, mikor egy helyes pasiról mesélsz, aki szemezni akart veled. - Egyszer élünk, a párod úgysem tudja meg. Egy kis titkos öröm nem okozhat bajt. Hogy én? Ja, én azért nem mentem el a múltkori sráccal, mert igazából nem is tetszett. Ne velem foglalkozz! Hülye vagy, ha kihagyod ezt a lehetőséget."

A barátság amolyan férfidolog? - Női szolidaritás a mérlegenhttp://www.she.hu/herself/20161208-baratsag-kapcsolat-szeretet-feltekenyseg-baratnok-barat.html

Életünk során sok emberrel találkozunk, jobb azonban észnél lenni, kinek hagyjuk, hogy hatást gyakoroljon ránk. Ismerd fel időben a "csalános" típust, és fokozottan vigyázz vele!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.