siker Dósa Eszter kudarc
Mi van, ha nem sikerül? Mi van, ha hülyének néznek? Mi van, ha jól lejáratom magam? Megannyi kérdés, amiktől félsz, és amik megakadályoznak abban, hogy őrült nagy tetteket vigyél véghez. Mert hát az elfogadhatatlan, ha valami nem jön össze.

Vágysz a fizetésemelésre, de évek óta csak csendesen pislogsz a főnöködre, hátha magától felfigyel rá, hogy milyen csodálatos munkaerő vagy. Boldog kapcsolatot szeretnél, de egy randira sem mész el - mert előbb-utóbb úgyis szakítás lesz a vége. Ott porosodik az évekkel ezelőtt megírt regényed egy fiókban, a nagy, világmegváltó terveid mellett.

Szerintem a legtöbb ember sokkal, de sokkal többre képes, mint amennyit ténylegesen véghez is visz. De van egyfajta belső gát, a kudarctól való félelem, ami rányomja a bélyegét az egész életre. A legtöbb ember csak vágyakozik, tervezget. Elképzeli, hogy milyen jó lenne, ha... de soha nem tesz egy árva lépést sem a megvalósításért. Inkább logikusnak tűnő magyarázatokat kreál, hogy miért nincs is értelme belevágni. Várta az ideális körülményeket, amik - mivel nem léteznek - soha sem jöttek el. Nem volt ideje, nem lehetett megoldani, és egyébként is jobb így.

Az a büdös nagy helyzet, hogy saját magától semmilyen csoda nem fog megtörténni veled. A sikertelenségtől való félelem legyőzésének egyetlen módja, ha elébe mész. Igenis be kell lesni az ágy alá, és szembenézni a szörnnyel, akkor is, ha sokkal kényelmesebb nyakig betakarózva álmatlanul forgolódni és nem tudomást venni róla.

A kudarcot pedig meg kell tanulni kezelni. Jó sokszor pofára kell esni, már csak azért is, mert akik igazán sikeresek, azoknak sem sikerült minden elsőre. De levonták a tanulságot, és kerestek egy másik utat. És hidd el, ők is kétségbe vonták a saját képességeiket, rengetegszer álomba sírták magukat tehetetlenségükben, ráadásul igen gyakran rettenetesen be voltak szarva.

Forrás: Shutterstock

Nem attól bátor valaki, mert sohasem fél.

Az normális dolog, ha tartasz valamitől, ami a komfortzónádon kívülre esik. Csak van, aki felhasználja a félelmet és a kudarcélményeket, és nem engedi, hogy az akadályozza bármiben is. Egyszerűen jobban szeretné, mint amennyire fél tőle.

Az az igazán klassz ebben, hogy senki sem számolja, hogy hányszor és hogyan cseszed el. A világon senkit nem érdekel, a Jóisten meg az Univerzum így is, úgy is szeretni fog. Egyetlen dolog tuti biztos, hogy egy vasgolyón keringünk a világűrben, százezer kilométer per órával, ez az egy életünk van, és úgyis meghalunk a végén.

A felnőtté válás fontos része a kudarc!http://www.she.hu/herself/20171220-felnotte-valas-fontos-resze-a-kudarc-gyorfi-andras.html

Te meg attól félsz, hogy mit fog szólni az a helyes srác, ha szerelmet vallasz vagy a főnököd, ha emelést kérsz? Mi a legeslegrosszabb dolog, ami történhet? Hogy nem sikerül? Na és? Azt ugye tudod, hogy statisztikailag akkor van a legnagyobb esély a sikertelenségre, ha meg sem próbálod - egészen pontosan nulla. Na, hát annál meg bármi jobb, nem?

Az egyetlen dolog, amivel baromi nehéz leélni egy életet, az a "Mi lett volna, ha megpróbálom?" Még évtizedek múlva is eszedbe fog jutni. Annál a világ összes kudarca, próbálkozása és sikertelensége is klasszisokkal elviselhetőbb. Ráadásul tükörbe nézni sem kellemes, ha egy gyáva az, aki visszanéz rád.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.