állatok viselkedés emberek Bolbás Ildikó emberség felelősség
A napokban körbejárt a hír, hogy a Budapesti Állatkertben bezárták a főemlősök házát, mert néhány látogató egyszerűen képtelen volt nyugton hagyni a nemrég született bébi gorillát. Aztán olvastam egy másik cikket, amiben arról írtak, hogy volt már ott bedobott gumilabda miatt megfulladt víziló, illetve olyan is, hogy valaki viccesnek gondolta az állatot kannás borral megitatni...

Kevés dolog van, amitől úgy istenigazából eldurran az agyam, de az emberi hülyeségtől és önzőségtől - illetve amikor e kettő olyasmiben tesz kárt, ami képtelen ez ellen védekezni -, attól nagyon.

Nekünk, embereknek, akik az evolúció csúcsának tartjuk magunkat, és elvileg ésszel rendelkezünk, hatalmas felelősségünk van a világ többi élőlényével és a környezetünkkel szemben. Sokkal nagyobb, mint gondolnánk!

  • Ehhez képes még mindig rengeteg olyan 3 agysejttel rendelkező véglény flangál köztünk, aki a többszörös figyelmeztetés ellenére is hozzányúl a cseppkőhöz a barlangban.
    Forrás: Shutterstock
  • Aki a méretes figyelmeztető piktogram ellenére is képtelen kikapcsolni a vakut, amikor egy terráriumban, egy föld alatt titkos életet élő, veszélyeztetett szalamandrát fotóz.
  • Aki nekiáll kiásni az erdőben a védett hóvirágot, és neki áll feljebb, amikor rászólnak, hogy nem kéne.
  • És aki - most legszívesebben egy nagyon csúnya szót írnék - képtelen arra, hogy nyugodtan hagyjon egy pár hetes gorilla bébit. Aztán nyilván ez az ember van a legjobban felháborodva, hogy bezárták a főemlősök házát.

Ezek után nem tudom, miért csodálkozom a szemetes mellé leejtett chipses zacskókon, az utcáról fel nem szedett kutyaürülékeken, az erdőben eldobált sörös dobozokon, az óceánokon kialakult szemétszigeteken, a golflabdát kikölteni próbáló sirályokon.

Hiszen ezek a felelősséget nem vállaló, önző idióták mindenhol ott vannak, képtelenek felfogni tettük súlyát, és amerre járnak, pusztulást hagynak maguk után.

Forrás: Shutterstock

Mindig eszembe jut, hogy gyerekkoromban azt mondogatták az időjárás kapcsán, hogy azt nem tudjuk befolyásolni. Dehogynem! Ami most történik, hogy január kellős közepén márciusi idő van, ezt is pont mi okoztuk, és sajnos még mindig nem látok határozott javulást az emberek általános hozzáállásában.

Nagyon sokan még mindig úgy gondolják, hogy jogukban áll minden körülmények között azt csinálni, amit akarnak - mert valami felsőbbrendű lénynek tartják magukat.

A fene nagy eszünket ideje lenne már arra használni, hogy legalább a magunk módján jobbá tegyük ezt a világot, amit már így is sikerült eléggé elrontani. Vagy, ha javítani nem tudunk rajta, legalább ne pusztítsuk tovább! És ilyen értékrendet kellene továbbadni a gyerekeinknek is, mert ők azt a világot fogják majd látni, amit mi meghagyunk nekik, és ugyanúgy fognak élni, ahogy a szülőktől látták.

Bolbás Ildi

Nyitókép: Shuttertsock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.