jövő Pónya Papp Andrea álmok megvalósítás
Mi leszel, ha nagy leszel? Mindegy, hány éves vagy, nincs olyan korszaka az életnek, amikor elveszítené a létjogosultságát ez a kérdés. Maximum a "nagy" szó kerül idézőjelbe, jelezve, ha már felnőttél. De amíg nem csapódik rád a koporsód fedele, addig mindig van lehetőség valami új dologban kipróbálni magad.

Egy kisgyerekből bármi lehet. Nemcsak a távoli jövő tartogat nagy lehetőségeket, hanem azonnal lehet belőled királylány, hajóskapitány, űrutazó. Vagy egy űrutazó hajóskapitány, aki királylány is. Nincs lehetetlen. A világod még nem egy zárt rendszer, ami faltól falig ér, hanem a szárnyaló fantázia határtalan kalandparkja.

Aztán ahogy nagyobbacska leszel, elkezdesz reálisabb álmokat dédelgetni arról, hogy orvos, tanár, nyomozó vagy boltos lesz belőled. De a reálisabb nem jelenti azt, hogy életszerű. És ez nem is baj.

Forrás: Shutterstock

A közelmúltban végeztek egy kutatást arról, hogy a Z generáció hogyan képzeli el a jövőjét. Több ezer iskoláskorú gyereket kérdeztek meg, és a válaszadó gyerekek háromnegyede az online tartalomgyártást, a "youtuberkedést" tartja felnőtt élete álomfoglalkozásának.

Elképzelem, hogy milyen eredményeket hozott volna ez a felmérés a saját generációmban. Nos, mi nagy többségben cowboyként képzeltük volna el magunkat, míg a maradék osztozott volna az indián, az "Onedin kapitány" és a "Linda" foglalkozásokon.

12 éves voltam, amikor apám adott nekem egy tenyérnyi földet a kert sarkában. Zsebkendőnyi terület volt, az egyik felében volt pár tő bab és törökszegfű, a másikban földieper. Imádtam bíbelődni vele, még egy füzetet is vezettem arról, melyik növénykém hogyan fejlődik, hány cm-t nőtt egy nap. Eleinte tudós akartam lenni, aki majd keresztezi a babot a törökszegfűvel, és egy olyan növényt ad a világnak, aminek finomsága és szépsége felülmúlhatatlan. Aztán szép lassan belesimultam a valóságba, és mire pályaválasztásra került a sor, már nem akartam más lenni, csak kertész. Az iskola amellett, hogy megtanította a szakma alapjait, sok évre elvette a kedvem attól, hogy tényleg kertészként találjam meg önmagam...

Ott álltam a felnőttség küszöbén, és amilyen magabiztos tud lenni egy gyerek, ha megkérdezik tőle: "Mi leszel, ha nagy leszel?", olyan bizonytalanná válik az ember, amikor már tényleg számít ez a kérdés. Mert úgy képzeled, hogy a döntésed végleges lesz, egész életedre szóló. És ez ijesztő. Mintha egy ember életútja olyan lenne, mint az Amerikát keresztben átszelő 66-os út. Nyílegyenes, egyhangú és szürke.

Forrás: Shutterstock

Kétségbeejtő kilátások. Így aztán amellett, hogy sok mindenben kipróbáltam magam, úgy határoztam, az lesz a legjobb, ha író leszek. Olyan, aki csak szépirodalmat vagy még annál is szebbet ír. Akinek a kötetei díszes bőrkötésben sorakoznak majd minden kultúrsznob polcán, Dickens és Shakespeare mellett. Minimum.

Vannak álmok, amiket nem szabad megvalósítani...http://www.she.hu/herself/20170608-onmegvalositas-almok-megvalositas-kihivas-szenvedes-elet-munka.html

Itt meg is ékeztünk a "Mi leszel, ha nagy leszel?" személyes evolúciójának következő állomásához. Huszonévesen már tudod, hogy az élet nem egy útszéli vurstli, ahol bármelyik játékot kipróbálhatod. Már ismered magad annyira, hogy tudd: a körhintán szédülni és hányni fogsz. De még mindig tudsz hinni abban, hogy nem nagy kunszt az ötpálcás főnyereményt megkaparintani a céllövöldében. Ezerből egyszer ez így is van.

Ám, ha nem te vagy az az egy az ezerből, az álmaid szép lassan hozzád szelídülnek. Az elképzeléseid és a realitás kézen fogva kísér, már ismered a határaidat. Az életed derekára megtanulod, hogy a "Mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre nem egy konkrét választ kell adnod.

Végülis kertész lettem és blogger. Talán úgy tűnik, ez a két dolog távol áll egymástól, pedig az alapja mindkettőnek ugyanaz: az alkotás motivál. Ugyanolyan elégedetté tesz egy virágágyást megkomponálni, mint egy új blogbejegyzésben játszani a szavakkal.

Egy keleti mondás szerint, egy kert sosincs kész. Ahogy egy élet sem.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.