beszéd Császár Zsanett kommunikáció gondolkodás
Be kell vallanom, nem mindig tudom uralni a fejemben lévő világot. A gondolataim sokszor olyanok, mint egy vihar, ami hatalmas hullámokat korbácsol az addig nyugodt vízen.

Ha erős érzelmi impulzus ér, váratlan esemény történik, vagy hirtelen eszembe jut valami, akkor képtelen vagyok kontrollálni és irányítani a mondanivalómat. Ebből kifolyólag pedig számtalan kínos helyzetbe sodortam magam.

Korábban nem törődtem vele, de az utóbbi időben a közléskényszerem már kezdett nagyon zavarni, főleg azért, mert egészen abszurd szituációkat eredményezett. Megoldást keresve ráakadtam a neten egy grafikára, és mivel érdekesnek találtam, gondoltam a lényegét összefoglalva megosztom veletek!

Mielőtt kinyitod a szádat, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

Ez igaz?

Kizárólag olyan észrevételeket tegyél, amiknek valóságtartalmában teljesen biztos vagy! És ezen felül nem mondanak ellent az érzéseidnek, a hitednek, az elveidnek. Nehéz feladat, és nem mindig kivitelezhető, de legalább próbáld meg!

Forrás: Shutterstock

Ez hasznos?

Igyekezz mindig hasznos véleményt mondani, különösen akkor, ha valaki a tanácsodat kéri! Félig átgondolt mondatokkal, általánosító kijelentésekkel nem segítesz a másik emberen, inkább rontasz a helyzetén, amitől még mélyebbre kerülhet. A "hasznos" segíthet abban, hogy az illető tisztábban lássa a problémáit, és jó döntéseket hozzon.

Ez inspiráló?

Kétféle módon lehet ösztönözni az embereket:

  • manipulációval, kényszerítéssel és büntetéssel
  • szeretettel, figyelemmel és bátorítással

Motiválni valakit azt jelenti, hogy erőt adsz neki azzal, hogy rámutatsz az erősségeire. Ahhoz, hogy "inspirálóan" tudj kommunikálni, nem kell nagy kijelentéseket vagy ígéreteket tenned. Elég, ha a szívedből indítod a szavaidat azzal a szándékkal, hogy másokat felemelj - a többi már megy magától.

Forrás: Shutterstock

Ez szükséges?

Ennek eldöntése persze nagyon szubjektív, de jó kiindulópont lehet, ha arra törekszel, hogy a mondandód hozzáadjon valamit egy ember életéhez. El sem tudod képzelni, milyen kárt okozhatnak a kéretlen tanácsok és a tapintatlan megjegyzések, amik csak úgy kicsúsznak a szádon!

Ez kedves?

Körülvesz minket a digitális világ, egyre több okoskütyüt használunk, ám ennek sajnos megvan a negatív oldala is. Túl gyorsan bírálunk, túl könnyen ítélkezünk, és felszínesek a kapcsolataink, éppen ezért a kedvesség fontosabb, mint valaha.

Én is sokszor meggondolatlanul beszélek, nem törődve azzal, hogy a szavaim milyen hatással vannak másokra. De mostantól azon fogok dolgozni, hogy ez másként legyen, és remélem, kigyógyulok ebből a "szómenés fertőzésből".

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.