párkapcsolat ismertetőjele Kuti Timi párkeresés kapcsolatfüggőség
Velem szemben ült. Kisírt szemeivel esedezve kérte a segítségemet: "Elegem van belőle. Csak egy apróságot kértem tőle, de ő megint leszarta. Ráadásul megint láttam, hogy a volt barátnőjével csetelget."

Ez volt az a pont, amikor nem tudtam, hogy a csávó vagy ő maga érdemelt volna egy hatalmasat. Már nem tudtam kedves lenni. Már nem akartam kedves lenni. Barát akartam lenni. Olyan barát, aki nem tutujgatja tovább a sérült vadat, aki újra meg újra önszántából szalad ugyanabba a csapdába.

Jót akartam. Azt, hogy végre belássa: saját maga tapos a még éppenhogy megmaradt méltóságán. Talán pont azért, mert fogalma sincs arról, ki is ő valójában. Talán azért, mert nem képes belátni, hogy pár nélkül is képes egész lenni. Viszont azt is tudtam, hogy akármennyire is szeretnék jó barát lenni, nem az én feladatom észhez téríteni.

Lássuk tehát azokat a tagadhatatlan jeleket, ami egyértelműen azt mutatja, hogy kapcsolatfüggőt sodort az utadba az élet!

Forrás: Shutterstock

1. Egyedül nincs értelme az életének

Hogy mikor volt utoljára egyedülálló? Talán ő maga sem tudja. Meggyőződésük, hogy az egyedüllét annyit jelent, mint "nem kelleni senkinek". Márpedig, ha valaki nem kell senkinek, az selejt. Számukra az egyedüllét nem a lehetőségek tárháza, hogy megismerkedjenek önmagukkal, hanem egyenes út a depresszióba.

Ezért ha már nem találja az örömöt a jelenlegi kapcsolatában, nem a megoldást keresi, hanem a következő partnert. És amíg meg nem találja, egy biztos: addig egy tapodtat sem moccan a meglévő, elmocsarasodó kapcsolatából.

2. Önjelölt lábtörlők

Szenvednek, megalázkodnak, de legalább nem magányosak. De vajon tényleg? Az egyetlen ember, aki nem látja, milyen szinten veszik őket semmibe, az saját maguk. Utánozhatatlanul dugják a fejüket a homokba. Mégis a legrosszabb az, amikor már ők is belátják, hogy lábtörlőként használják őket, de mégsem tesznek ellene.

3. Durvább, mint az FBI

"2 órája volt elérhető. Tegnap azt mondta, hogy a barátaival megy bulizni, de láttam, hogy a barátjának az unokatestvérének a húga becsekkolt, és az exem is rajta volt a képen. Már négyszer írtam neki, de még csak meg sem nézi. Tuti újra azzal a ribivel kavar."

A kapcsolatfüggők szinte lélegezni sem tudnak a párjuk nélkül. Betegesen féltékenyek. Pedig ez semmi mást nem jelent, csak azt, hogy saját magukban nem bíznak. Nem hiszik el, hogy elég jók lehetnek, ezért csak a kapcsolatukra leselkedő veszélyekre fókuszálnak. Amik sokszor nem is léteznek. Ők maguk generálják őket. Mert hogyan is lehetnének egy párkapcsolat teljes jogú tagjai, ha önmagukat sem ismerik?

Forrás: Shutterstock

+ 1. Biztonsági játékosok

"Hát izé... igaz, még kapcsolatban voltam, amikor megismerkedtem azzal a kedves sráccal, aki végre megértett engem. Nem úgy, mint az a görény, aki már hónapok óta csak a lelkemet tapossa. Végre eljött az ideje lépni!"

Legyen ez a leghangosabb vészjelző! A kapcsolatfüggők addig maradnak a mocsárban, amíg nem találnak valakit, aki kihúzza őket onnan. Viszont előszeretettel nyújtják a kezüket az első kedves arra járónak. Nem az a lényeg, hogy ki, hanem, hogy legyen valaki mellettük.

Hiszen elég néhány kedves szó, és a jelölt azonnal előlép fehér paripás lovagnak. Ilyenkor már ugyanazt az idilli jövőt tervezik, amit anno az éppen aktuális párjukkal. Ugyanazt. Mert a kapcsolatfüggők örök szerelmesek... De sajnos nem másba, mint a boldog párkapcsolat gondolatába. És ezért gumibogyó szörppel megtömött gumimaciként képesek ugrálni kapcsolatból kapcsolatba. Pedig a várva várt boldogság valahogy mindig elmarad.

++1. Önismeret hiányában természetesen az tetszik neki, ami neked

A kapcsolatfüggők egy egészen kicsit olyanok, mint a kaméleonok. Mivel nincsenek tisztában önmagukkal, ezért folyamatosan alárendelik magukat az aktuális párkapcsolataiknak, és asszimilálódnak velük. Hirtelen szeretnek meg dolgokat, amiket eddig sohasem, és valahogy mindig azok a dolgok kezdik érdekelni őket, ami a párjuk életének a részei. Talán ezért érzik a helyzetüket olyan céltalannak, ha egyedül maradnak. Úgyhogy ha a reménybeli partneredet hirtelen minden érdekli, ami téged, akkor ne lepődj meg, ha előbb-utóbb eltűnik a magánéleted!

Egy kapcsolatfüggő a megismerkedés pillanatában maga lehet a várva várt csoda. Érdeklődik irántunk, belénk szeret, és a tenyerén hordoz. De ha a fenti jelek bármelyike felmerül, akkor menekülj, mert könnyen belekeveredhetsz valamibe, ami gyorsan megkeseríti majd az életedet!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.