szerelem probléma Dósa Eszter párkapcsolat megoldás
Egy párkapcsolat sok-sok alappilléren nyugszik, amitől stabil lesz: hasonló értékrend, életszemlélet, neveltetés, és a többi, de egy fülöp-szigeteki mélykeresztény szivacshalász és egy ateista nagyvárosi ügyvédnő is élhetnek boldogan. Mert a szerelemnek elvileg nem lehet akadálya.

Viszont idővel sajnos a legtöbb embernél felmerülnek problémák. Egy párkapcsolat három szakaszból áll: van múltja, jelene és jövője. A problémák is egy, két vagy három szakaszban léteznek, súlyosságtól függően.

A könnyű eset, amikor csak az egyik hibádzik.

  • Együtt vagytok, együtt képzelitek el a közös jövőt, de a múltban történt valami, ami még mindig mérgez: fájdalom, megcsalás, vagy csak nehezen indul a kapcsolat a sok múltbeli sérelem miatt.
    Együtt voltatok, együtt is szeretnétek folytatni, de a jelenben van valamilyen probléma, amit meg kell oldanotok: elhidegülés, megcsalás vagy akár ismétlődő forgatókönyv szerinti rendszeres viták.
  • A múlt és a jelen is tök oké, de mondjuk, te már gyereket szeretnél, ő meg még utazgatni. Te falun szeretnél élni, ő meg New Yorkban. Talán ez a legegyszerűbb: olyan konszenzusra kell jutni, amikor mindkét fél elégedett lehet. Mondjuk utazgatás után jön a gyerek, aztán viszitek magatokkal a világ körül, vagy megoldás lehet a "hol lakjunk vitában" egy nagyvároshoz közeli kertes ház.
Forrás: Shutterstock

Nehezebb dió - de nem reménytelen -, amikor 2:1 az állás a negatívum javára.

  • Eddig sem volt zökkenőmentes, most sem az, de mégis eléggé szeretitek egymást ahhoz, hogy közös életet tervezzetek.
  • Még árnyékot vetnek a múltbeli dolgok, együtt maradtatok, és a jövő is bizonytalan, mert féltek tőle, vagy teljesen más céljaitok vannak. A régi idők problémái és a holnap bizonytalansága kétfelől nyomják a kapcsolatot.
  • Jól megvoltatok együtt, aztán történt valami, és a jelenlegi sok szar a közös jövőt is beárnyékolja.
Egy párkapcsolat 5 jelentős szakaszahttp://www.she.hu/nofilter/20171127-a-jo-parkapcsolat-5-fontos-szakasza-greta-may.htmlMeddig érdemes küzdeni egy nőért?http://www.she.hu/herself/20171204-meddig-erdemes-kuzdeni-egy-noert-parkapcsolat-gyorfi-andras.html

De tudod, menthetetlen kapcsolat nincs!

Mindent meg lehet oldani, megcsalást, fájdalmakat, félelmeket, távolságot, veszekedést, félreértést, bármit. Csak az érzelmek totális hiányát, a közönyt nem. Némelyikhez elég egy ölelés, míg súlyosabb dolgokhoz sok-sok megoldásra irányuló beszélgetés szükséges, vagy akár szakértő bevonása, ha anélkül nem megy...

Forrás: Shutterstock

Két dolognak kell stimmelnie:

  1. A szeretetnek jelen kell lennie. Az érzelmeknek egymás iránt, és akkor az összes többi mellékes. Mondhatod, hogy már gyűlölöd, annyit bántottátok egymást - de a szeretet ellentéte bizony a közöny.
  2. Szándék kell hozzá mindkét fél részéről! És hogy ez egy igazán komoly szándék legyen, ami kellő alázattal párosul. Annyira kell akarni a megoldást, hogy megérje ezért egy személyiségfejlődésen átmenni. És sajnos, vagy nem sajnos, de itt szoktak a legtöbben elbukni: jobban szeretik a személyiségüknek azt a részét, amit le kéne vetkőzniük, mint a másikat. És ezzel amúgy nincs is semmi baj. De ezt a döntést nem lehet megspórolni.

Amíg kölcsönösen érzelmeket vált ki a másik, van még mód arra, hogy ez az egész dolog visszafordítható legyen a jó irányba. Mint a kisiklott vonat, amit vágányra helyeznek, és suhanhat tovább. Még akkor is, ha ezt az utat benőtte a gaz, elveszett az iránytűd, és térképed sincs. Félre a büszkeséggel, a félelmekkel, a haraggal... keressétek meg azt az utat! Együtt. Persze csak akkor, ha mindketten így gondoljátok, és még szeretitek egymást.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.