párkapcsolat vita veszekedés Filep Dávid
Én imádok vitázni. De tényleg. Szerintem sokszor fel sem fogjuk, mennyire hasznos tud lenni egy jó szópárbaj, ha túllátunk a sértődöttségen vagy az egónkon és a nyerni akaráson.

Egy jól levezényelt vitából csak tanulhat az ember. De mi van akkor, ha már ezredszer jön fel ugyanaz a téma, és ezredszer sem juttok dűlőre a vitapartnereddel? És mi van akkor, ha ez éppen egy párkapcsolatban történik?

Forrás: Shutterstock

Sokáig úgy gondoltam, hogy ha egy kapcsolatban hosszú ideje jelen van egy visszatérő vitatéma, akkor az a kapcsolat már a gyökereinél rohad, és valószínűleg menthetetlen. De szerencsére rájöttem, hogy tévedtem. Nem mindig ugyanakkora súlya van ennek a jelenségnek.

Hiszen nem mindegy, hogy például:

  • Egy friss románcnak egészen az elején kerül elő többször ugyanaz a téma. Mert ha már az első két hónapban minden nap a kiborulásig összevesztek azon, hogy egy héten hányszor normális pizzát vacsizni, mennyivel korábban kell szólni, hogy a hétvégét anyádéknál töltöd, és okés-e, hogy állandóan a kollégáival chatel az ágyban, és ebben semmiképp nem tudok az illetővel megállapodni, akkor én valószínűleg ejtem az egészet. Mert ez egyszerűen csak azt bizonyítja számomra, hogy nem tudjuk kezelni a különbözőségeinket.
  • De ha egy évek óta tartó kapcsolatban jön elő havi rendszerességgel egy-egy kérdés, amiben nem értünk egyet, az szerintem belefér. Hiszen nem folyamatos konfliktushelyzetet eredményez, nem lesz csontig lerágott a téma, sőt, a vita megjelenése hónapról hónapra még jó hatással is lehet ránk. A konstruktív vita 3+1 szabályahttp://www.she.hu/nofilter/20171030-konstruktiv-vita-szabalyok-greta-may.htmlKonfliktuskezelés mesterfokon!http://www.she.hu/herself/20161108-konflitkuskezeles-parkapcsolat-problemak-vita.html

Ugyanakkor, szerintem akkor is teljesen más a helyzet, ha egy már évek óta tartó kapcsolatban kialakult krízishelyzet fajul vitává. Ha jó pár év együttlét után bekövetkezik egy hirtelen változás, amin nem tudtok túllépni. Ha kialakul közöttetek egy kibékíthetetlen ellentét, akkor ez okot adhat arra, hogy az ember úgy gondolja: le kell lépnie.

De én ekkor sem tenném rögtön.

De itt nagyon észnél kell lenni, hiszen az, ami zuhanásnak tűnik, lehet csak egy nagyobb hullámvölgy, ami után ott vár a hullámhegy. És sajnos néha hiába őrizzük meg az állhatatosságunk, és hisszük, hogy van ebből a gödörből kiút, mert helyrehozhatatlanul eltávolodunk egymástól. De hogy pontosan melyik helyzettel is állunk szemben, csak akkor tudjuk meg, ha megpróbálunk kijutni belőle - és nem adjuk fel pár kétségbeesett próbálkozás után. Mert ha mégis sikerül közös nevezőre jutni, akkor éppen az ilyen helyzet tudja megerősíteni a kapcsolatot.

Forrás: Shutterstock

Ilyenkor inkább azt kell átgondolni, hogy az adott konfliktust mi idézte elő, meg lehet-e azt szokni, vagy vissza lehet-e csinálni az eredeti állapotába. Aztán, ha egyik sem megy, na, akkor gondolkodnék el azon, hogy távozom.

Összességében tehát én arra jöttem rá, hogy bár a párkapcsolatokban nagy jelentősége van a harmóniának, az egységnek és az egyetértésnek, de nem ördögtől való dolog, ha a két fél néha napján egymásnak esik, és nem feltétlenül utal ez arra, hogy veszett ügy az egész. Ugyanakkor ezeket a vitákat mindig tudni kell jól kezelni és alaposan kielemezni, mert azért előfordulhat, hogy valami komolyabb problémát is rejtegetnek. De aztán ki tudja?

Ja és persze van, aki egyszerűen csak imád háborúzni. Annak nagy dózisban kell bevinni ezt a tevékenységet. De akkor legalább ne panaszkodjon! ;)

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.