munkahely Dósa Eszter főnök alkalmatlanság rossz
Tele van a világ förtelmes főnökökkel. Csoportvezetőkkel, kisfőnökökkel, igazgatókkal. Munkahelyekkel, ahol nem elég, hogy nyomorult a fizetés, és esetleg be sem jelentenek, a fizetett szabadság és a táppénz - mint alapvető dolgozói jogok - csak ábrándok maradnak.

És mindennek tetejébe lelkileg terrorizálják a dolgozót, nehogy véletlenül jól érezze magát ott, ahol az egész napját el kell töltenie. Pedig biztos vagyok benne, hogy a terrorfőnökök zöme nem egy szívtelen rohadék, akinek örömet okoz a pszichokínzás. Számtalan oka lehet a borzalmas viselkedésnek.

Forrás: Shutterstock
  1. Első helyen áll a hatalmi téboly. Rengetegen ülnek vezetői pozícióban olyanok, akik a legkevésbé sem alkalmasak rá, mert képtelenek kezelni a hatalmat, amit kaptak. Egyszerűen csak visszaélnek vele.
  2. Van olyan, aki retteg, hogy nem tudja ellátni a feladatát, mint vezető, és a megfélemlítést látja a legjobb megoldásnak. Esetleg őt is félelemben tartja a saját felettese.
  3. Az empátia totális hiánya is egy ok, hogy miért lesz szörnyű főnök valaki. Ismerek olyat, aki akkor is a beosztottja mellé guggolna, ha annak épp most vitte le a lábát egy taposóakna. Feljebb húzná a nadrágszárát, nehogy véres legyen, és az orra alá nyomná a laptopot: "Ezt a kimutatást ugye még megcsinálod? Alig múlt el este tíz. Holnapra már munkaképes leszel, igaz?"

Ha ezek közül egy is igaz rád, akkor bizony nem te vagy a legjobb főnök, akit valaha a hátán hordott a Föld:

  • A közvetlen beosztottaid félnek tőled. Nem ismered a magánéletük és a családi körülményeik egyetlen felszínes részletét sem, mert vagy nem avatnak a bizalmukba, vagy nem is érdekel, hogy emberi lényekkel dolgozol együtt.
  • Nem jutalmazással, hanem büntetéssel szeretnéd rendben tartani a dolgokat. A kevésbé eredményes beosztottakat felzárkóztató tréningek és beszélgetések helyett csak leteremted.
    Forrás: Shutterstock
  • Udvariatlan vagy. És a mondandódnak csak úgy tudsz nyomatékot adni, ha felemeled a hangod.
  • Ha azt hiszed, hogy mindent mindig jobban tudsz. És soha nem hallgatod meg a beosztottaid véleményét.
  • Állandóan változik a csapat. Mert senki nem marad szívesen hosszú távon.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de szerintem sokkal jobb, ha szeretik az embert, mintha rettegnek tőle. A szeretet nem zárja ki azt, hogy tiszteljenek is. El kell fogadni, hogy az alkalmazottak nem alsóbbrendűek, hanem érző emberi lények, akiknek vannak jobb és rosszabb napjaik. Ahogyan te sem, ők sem teljesítenek állandóan tökéletesen. Viszont nélkülük nem menne a cég, egyedül képtelen lennél mindegyikük feladatát ellátni.

A jó főnök példamutató vezető, nagyon emberi, megértő, ugyanakkor következetes is, és egyértelmű elvárásai vannak. Felismeri, hogy ki milyen bánásmódtól teljesít a legjobban.

Van az a keskeny sáv a haver meg a tiszteletreméltó vezető között, ahol meg kell találni az egyensúlyt. Oda-vissza kell működnie a bizalmi viszonynak, munkakörtől és helyzettől függően. Az alkalmazottnak bizonyítania kell, a vezetőnek viszont el kell ismernie a teljesítményt. Azzal a legkönnyebb együtt dolgozni, akiben megbíznak. Akinek elismerik a munkáját. Aki felelősnek érzi magát a cégért akkor is, ha nem az övé.

Lehet harcolni, megfélemlíteni, nem emberszámba venni, viszont attól sem a teljesítmény, sem a légkör nem javul, csak mindenki utálni fogja a munkahelyét.

Nem vagyok munkamániás, csak túlterhelt! - Na, persze...http://www.she.hu/nofilter/20161112-munkamania-workaholic-munkaholizmus-tulterhelt-tippek.htmlA szabadúszók “aranyélete”…http://www.she.hu/herself/20170412-szabaduszo-munka-otthon-dolgozni-szabadsag-hatarido-magad-ura-elonyok-hatranyok.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.