bók önutálat dícséret visszajelzés magabiztosság Noszvai Anna
Az önbizalom szexi. Az önteltség nem. A kettő között szerencsére nagy a távolság. Míg az önteltség valójában egy mély bizonytalanságot rejt, a magabiztosság kételyek nélküli.

Magabiztosnak lenni azt jelenti, hogy tisztában vagy az értékeiddel, előnyeiddel, a hátrányaiddal, negatívumaiddal, de ezeknek az összességét alapjában véve felvállalod, magadénak érzed. Ha valamelyik részét mégsem, akkor pedig vagy megváltoztatod, vagy elfogadod.

Az élet egészséges önértékelés nélkül - vagy annak erős hiányában - sokkal keményebb. Nehezebben tudod érvényesíteni az akaratodat, csomó időt elvisz az önutálat, a kesergés, és rengeteg lehetőséget halaszthatsz el az élet minden területén. Nem merted visszahívni, nem mertél bekopogni, nem merted megszólítani... Ismerős? Óriási szívességet teszel magadnak azzal, ha megoldod a megváltoztatható problémákat, és találsz egy módot arra, hogy elfogadd a megváltoztathatatlant.

Forrás: Shutterstock

Az első lépés

Persze ez a folyamat nem pillanatok alatt történik, és igazából hosszú távon mindig igényel egy kis gondozást. Első lépésként kezdhetnéd azzal, hogy nem utasítod vissza, ha valaki megdicsér.

Személyes tapasztalatom alapján itt kezdődik az, amikor elkezdem magam le- vagy felépíteni a témában. Amikor egy bizonytalan időszak próbára tesz, egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni a pozitív visszajelzéseket.

  • Zavarba jövök, lesütöm a szemem, és nem "hiszek" a másiknak.
  • Mentegetőzöm. Ez talán a legrosszabb.
Forrás: Shutterstock

És ezzel két nagy baj van:

Egyrészt, amellett, hogy mantraként ismételgetve rögzíted magadban, hogy te érdemtelen vagy a dicséretre, még a másikat is jól megbántod ezzel. Pedig egy sima "Köszönöm szépen, pont tegnap voltam a fodrásznál!" -lal is el tudnád intézni az egészet.

Hiszen a pozitív komment elleni heves tiltakozásnak az az üzenete, hogy a másik fél esztétikai vagy érzelmi élménye helytelen - vagyis rossz az ízlése, ha téged szépnek lát. Különösen kellemetlen ez a helyzet, ha egy randin történik ilyen. Hogyan tetszhetnél a másiknak, ha magadnak sem jössz be?

Ne feledd: ha a sokadik bókot dobod vissza, akkor egy idő múlva ne is számíts arra, hogy valaki valamilyen pozitív visszajelzéssel örvendeztet meg! Lehetetlen meggyőzni egy embert valamiről, amiben nem hisz.

Könyörgöm, ne utáld már magad!http://www.she.hu/herself/20170728-elvaras-elfogadas-utalat-onelfogdas.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.